Compania chineză a lansat la IFA Berlin 2017 procesorul HiSilicon Kirin 970, primul chipset mobil care integrează o unitate dedicată de procesare neurală (NPU – Neural Processing Unit). Este o arhitectură folosită de o parte din cercetătorii din domeniul Inteligenței Artificiale, similară cu modul în care este construit creierul uman.
Noul chipset Huawei, Kirin 970, este cel care va fi folosit pe device-urile de top lansate în următoarea perioadă: Huawei Mate 10 și probabil pe Huawei P11.
Chipsetul este construit printr-un proces avansat, pe arhitectura de 10nm, are în total 5,5 milioane de tranzistori pe 1 centimetru pătrat. Chipset-ul include un procesor cu 8 nuclee și un GPU cu 12 nuclee pe care le detaliez imediat mai jos. Huawei spune că, dacă ar compara Kirin 970 cu un procesor quad-core, performanța crește de 25 de ori și eficiența energetică este „de 50 de ori mai mare”.
Procesorul are 4 nuclee Cortex-A73 la 2.4 GHz, precum și 4 nuclee Cortex-A53 la 1.8GHz, plus rețeaua neuronală de care vorbeam. Procesorul grafic este ARM Mali-G72MP12, care suportă până la 32 de nuclee, dar ei folosesc versiunea cu 12 nuclee. Puterea de procesare anunțată este 1.92 TFLOPs, adică de trei ori mai mare decât cea declarată oficial la Kirin 960 (procesorul de pe Mate 9 și Huawei P10). Conform Huawei, într-un test de benchmark bazat pe recunoașterea imaginii, noul Kirin 970 a procesat 2000 de imagini pe minut, comparat cu 100 de imagini pe minut la Kirin 960.
Noile evoluții privind Inteligența Artificială presupun un efort comun din partea întregii industrii IT, spune Huawei, implicând zeci de milioane de dezvoltatori și feedback din partea a sute de milioane de utilizatori. Tocmai de aceea, Huawei poziționează Kirin 970 ca fiind o platformă deschisă pentru Inteligența Artificială, deschizând procesorul pentru parteneri și dezvoltatori, care pot găsi funcții noi și inovatoare pentru capacitățile sale de procesare.
Huawei spune că tehnologia Cloud AI necesită îmbunătățiri, mai exact privind optimizarea, stabilitatea și securitatea. Cloud AI și On-device AI se pot completa una pe cealaltă, On-Device AI (Inteligența Artificială integrată în dispozitiv) oferă capabilități puternice de detectare, specificații ce reprezintă fundamentul înțelegerii și asistării comportamentului de utilizare. Senzorii procesează o cantitate semnificativă de date obținute în timp real, ce înregistrează scenariile specifice și depistează obiceiurile de utilizare ale posesorului. Folosind noul chipset inteligent smartphone-urile vor deveni mult mai “conștiente” în ceea ce privește nevoile utilizatorilor, furnizând servicii cu adevărat personalizate și accesibile.
Întrebarea este dacă Huawei va lansa un asistent digital propriu sau vor doar să fie platformă pentru AI-ul altor companii. Eu aș merge pe prima variantă. Și asta înțeleg și din imaginile lor de promvoare. Voi ce credeți?