Mate 8 a fost prezentat la CES 2016, iar eu am reușit să-l văd prima oară la MWC 2016. Telefonul arată excelent și este foarte puternic, fiind peste flagshipurile de anul trecut în topul de performanță. De asemenea, poate fi cumpărat acum, nu e nevoie să mai aștepți.

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8

Da, este adevărat, Mate 8 este un phablet, are display de 6 inch, un ecran Full HD cu densitatea de 368ppi. Dar îmi place cu au reușit să îl facă să arate a terminal premium, nu pare tabletă. Este bine echilibrat și stă bine în mână. Nu este foarte gros, materialele sunt plăcute la atingere, are aluminiu pe spate și combinația metal/sticlă este excelentă. Deși nu suport telefoanele de 6 inch, recunosc că aș trece la un Mate 8 fără să mă uit în urmă.

Procesorul nu este nici Snapdragon, nici Exynos, dar HiSilicon Kirin 950 este un procesor foarte bun. Scorul în testele de performanță este peste orice alt competitor, cu excepția Snapdragon 820 sau Exynos 8 Octa, noul model introdus la S7. Bate orice flagship de anul trecut, inclusiv Note 5, față de care este mult mai accesibil. Versiunea Mate 8 disponibilă la noi are 3 GB de RAM și stocare 32GB, iar slotul de carduri microSD suportă pînă la 128GB. Internațional există și varianta de 64Gb cu 4GB de RAM, eu pe asta aș căuta-o. Accleratorul grafic Mali-T880 MP4 este printre cele mai bune de anul acesta.

Camera foto de pe spate este de 16 megapixeli, cu stabilizare optică integrată. Camera frontală are senzor de 8 megapixeli. Ca punct final trebuie spus că integrează o baterie de 4.000 mAh, te ține destul de mult. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 4, iar telefonul cântărește 185 de grame, cu o grosie maximă de 7.9 mm. Terminalul este dual-SIM, dar dacă vreți card de memori trebuie să renunțați la un SIM.

Are senzor de amprentă pe spate, deblocarea se face ultra-rapid, iar terminalul are și radio FM, pe cale de dispariție la alte smartphone-uri de top.