Acum 20 de ani, Huawei deschidea primul său centru de cercetare din Europa, localizat în Suedia. Tinerii europeni au format acolo o echipă de cercetare dedicată inovațiilor tehnologice și îmbunătățirii echipamentelor de rețelistică. Astăzi au 23 de centre în Europa și prezență oficială în toate statele de pe bătrânul continent.
Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este impactul economic pe care Huawei îl are aici. Am urmărit a doua zi de transmisii online a European Innovation Day 2020, în care Huawei prezintă informații privind activitatea companiei și planuri de viitor.

Impact asupra economiei europene

Pete Collings, specializat în analiza impactului economic la Oxford Economics, a prezentat o serie de cifre și procente din studiul realizat de institutul care ține de universitatea Oxford. Sunt actualizări față de prima variantă a acestui raport care fost prezentată în cursul acestui an. Au pus în raport cifrele pe anul 2019, după ce varianta anterioară prezentase cifre pe 2018.

El a explicat că există un impact direct, respectiv cel generat de angajații companiei, venituri, taxe și impozite, clădiri de birouri și laboratoare, achiziții realizate, investiții locale. Dar există de asemenea un impact indirect, prin furnizorii europeni de tehnologie, de componente, energie, materii prime, transport.

Toți acești parteneri ai Huawei au de asemenea un impact asupra economiei. Vorbim de angajații lor, de taxe și impozite plătite de ei și tot așa mai departe. Punând în calcul toate aceste elemente, se poate vedea impactul pe care compania îl are în economia continentului. Iar Huawei a spus foarte clar în prima zi a conferinței că este decis să rămână prezent în Europa și pe viitor.

Mai mult, furnizorii de infrasturctură precum Huawei au un impact asupra economiilor dincolo de prezența lor proprie sau a partenerilor, Oxford Economics numește asta “impact catalitic”. Pe scurt este vorba de stimularea economiei prin tehnologie, prin stimularea proiectelor de cercetare-dezvoltare și inovație și stimularea concurenților să facă activități similare.

Cifrele Oxford Economics

Raportul specialiștilor de la Oxford arată că impactul Huawei a crescut în 2019 față de 2018, impactul direct fiind de 2,8 miliarde de euro, cu 11,4% mai mare decât anul anterior. În 2015 avea un impact direct de 1,8 miliarde de euro, a crescut la 2,4 miliarde anul următor, a stagnat în 2017 și a urcat la 2,7 miliarde în 2018. Trendul crescător arată intensificarea activităților și creșterea afacerilor Huawei.

Compania are acum 13.800 de angajați, cu 30% mai mulți decât în 2015. Anul trecut a plătit taxe directe de 1,6 miliarde de euro. Cu 400 de milioane mai mult ca în 2015.

Investițiile realizate de Huawei în companiile europene partenere au fost de 7,3 miliarde de euro anul trecut. O creștere fulminantă de la 5,4 miliarde de euro în 2018 sau 3,2 miliarde de euro în 2015. Pe scurt, în doar 5 ani, Huawei a investit în Europa peste 30 de miliarde de euro.

Furnizorii Huawei au peste 112.000 angajați în Europa. Aceștia la rândul lor au plătit taxe directe către bugetele europene de 2.5 miliarde de euro. Oxford Economics estimează că și impactul catalitic este de un nivel similar, peste 100.000 de locuri de muncă și miliarde de euro plătite.

Contribuția totală Huawei la economia Europei în 2019 a fost de 16,4 miliarde de euro, în creștere față de anul anterior. S-au generat 225.000 de locuri de muncă și taxele plătite au fost de 6,6 miliarde de euro.

Cercetarea contează

Huawei a investit de asemenea în 2019 peste 1 miliard de euro în centrele de cercetare/dezvoltare din Europa. Este compania cu cele mai multe aplicații la nivel anual la autoritățile europene (European Patent Office).

Aceste inovații au și ele un impact în economie. Folosind cele mai noi tehnologii companiile au altă productivitate. Se dezvoltă noi practici și noi nișe pentru afaceri care înainte nu existau.

Competitivitatea unei economii, productivitatea pe termen lung și capacitatea ei de creștere sunt influențate direct de cercetare/dezvoltare și descoperirea de inovații.