Încărcarea rapidă este un subiect tot mai des discutat. Am mai povestit dacă afectează sau nu bateria, găsiți link-ul mai jos. Acum tocmai s-a lansat oficial încărcarea rapidă de următoarea generație, Huawei a prezentat unul dintre cele mai bune încărcătoare cu amperaj mare. Tehnologia a fost botezată Super Charge și oficialii companiei au declarat oficial că este de 4.4 ori mai rapidă decât cea de la iPhone XS Max.

Tehnologii de încărcare rapidă

Principiul pe care funcționează tehnologia rapidă este acelasi: se introduce energie electrică cu un amperaj mai mare decat cel introdus de un încarcator normal, iar voltajul/amperajul mai mare încarcă mai rapid celulele individuale din baterie însă până când ajunge la saturație, ci undeva la 70-80%. Puteți citi mai multe detalii tehnice despre ce este și cum funcționează încărcarea rapidă aici.

La ora actuală sunt mai multe tehnologii de încărcare rapidă care concurează, cu rezultate destul de apropiate. Qualcomm, care produce procesorul de top Snapdragon, include la fiecare nouă versiune tehnologia Quick Charge. Cea mai nouă variantă a acestei tehnologii este Quick Charge 4+, care este prezentată drept cea mai rapidă, dar nu este așa și în practică. Samsung are o altă versiune a tehnologiei de încărcare rapidă, Adaptive Fast Charging, cei care au folosit Note sau Galaxy S de-a lungul timpului știu că se încarcă extrem de rapid. Recent, chiar și Apple a introdus la modelele sale iPhone tehnologie de încărcare rapidă. Funcționează la iPhone 8 și 8 Plus, la iPhone X, XS, XS Max sau XR. Conform unui test în timp real realizat anul trecut de XDA-Developers, tehnologia OnePlus denumită Dash Charge a ieșit cel mai bine.


Foto: © Thejipen – Dreamstime.com

Anul acesta însă, odată cu lansarea Mate 20, cei de la Huawei au prezentat următoarea versiune a tehnologiei Super Charge pe 40W (10V și 4A). Încărcătorul rapid de la Huawei are nume de cod HW-100400C00 și pare să fie cel mai rapid de pînă acum. Oficialii companiei spun că este mult mai rapid decât ceea ce utilizează iPhone XS Max. Huawei din 2016 au introdus tehnologii de încărcare rapidă, dar este pentru prima oară când fac o tehnologie mai rapidă decât principalii competitori.

Dacă Huawei P20 venea cu încărcător rapid de 22W, noul sistem Huawei Super Charge atinge 40W. Conform prezentărilor, bateria atinge 90% din capacitate în doar 30 de minute. Spre comparație, tehnologia similară Quick Charge ajunge la 50% în 30 de minute, iar Dash Charge de la OnePlus ajunge la 60% în 30 de minute. Huawei va include noua tehnologie nu doar la telefoanele Mate 20, ci și la Honor Magic 2 care se lansează oficial astăzi.

Cele mai bune încărcătoare rapide

Unul dintre cele mai bune încărcătoare rapide de pe piață este TP-Link UP540. Îl găsiți pe eMAG la 136 de lei, eu îl folosesc și m-a scăpat în primul rând de aglomerația de încărcătoare și cabluri. Deși scoate 40W, el nu atinge performanțele de la Huawei Super Charge, are 5V și 2.4A. Totuși este suficient de rapid pentru orice smartphone. Are cinci porturi USB și pot încărca simultan cinci device-uri și datorită testelor și a accesoriilor smart sistemul este cam plin tot timpul.

Dacă vreți să aflați toate detaliile acestui încărcător rapid, există și un review care merită citit.

Încărcătorul Huawei HW-100400C00 este inclus în cutia lui Mate 20 Pro, singura versiune care vine oficial în România. Mate 20 și versiunea de gaming Mate 20X nu sunt aduse anul acesta oficial și la noi. Nu știu dacă se poate cumpăra separat acest încărcător, dar am testat încărcarea rapidă cu Samsung Galaxy Note 9, iar sistemul nu reușește să încarce telefonul mai rapid decât încărcătorul Samsung din cutie. Probabil sistemul de control al bateriei, care există la toate telefoanele actuale din cauza problemelor din trecut, reușește să controleze și viteza cu care se încarcă. În schimb folosit cu Mate 20 Pro chiar este foarte rapid.

Eu pentru Samsung Galaxy Note 9 am avut în cutie un încărcător Samsung Adaptive Fast Charge, care scoate 15W și atinge 5V și 2A, este destul de rapid, probabil atinge 50% din baterie în 40 de minute. Probabil că se găsesc online și modele mai rapide, dar cum spuneam, cu cel de la Huawei nu s-a încărcat mai rapid.

Probleme cu încărcarea rapidă

Am aflat deja că încărcarea rapidă nu afectează viața bateriei. Trebuie însă să vă mărturisesc că pe toate site-urile care prezintă tehnologia, indiferent că vorbim de Apple, Huawei, Samsung sau Qualcomm, există și avertismente că încărcarea rapidă poate duce la încălzirea terminalului. Acest lucru nu este însă periculos, doar trebuie să știți despre problemă și atât. Pentru a preveni orice problemă, inclusiv pentru a evita distrugerea bateriei, încărcarea rapidă este limitată doar la cele 30 de minute de început. Apoi încărcătorul trece în faza aceea de încărcare normală și continuă pînă la 100%. Nu m-ar mira să aflăm că de fapt nici nu se încarcă complet bateriile tocmai în indeea de a nu dăuna bateriei. Se opresc cu indicatorul la 100%, nu mai forțează încărcarea suplimentară cum se întâmpla în trecut și bateriile se stricau în timp.

Eu personal folosesc tot mai mult încărcarea rapidă în detrimentul încărcării wireless. Există un puternic trend spre încărcarea wireless, cu accesorii încorporate și sisteme tot mai interesante. O să fac un articol separat despre asta, însă mi se pare că wireless se încarcă destul de greu – durează prea mult. Prefer 30 de minute la priză și în rest folosesc telefonul. Foarte rar îl mai duc la 100%, doar înainte să plec cu avionul sau să plec la drumuri lungi. Altfel, după 30 de minute am suficientă baterie pentru orice activitate. E adevărat că, după câteva experiențe neplăcute cu alte modelele de telefoane, acum țin baterii externe pregătite din timp. Am vreo cinci baterii și le încarc la TP-Link UP540. Apoi când plec undeva, iau în rucsac și o baterie sau chiar două dacă mă gândesc că aș putea rămâne mai mult timp fără acces la vreo priză. Și nu am mai întâmpinat probleme.