Pornind de la o discuție pe care am zărit-o la Cetin, am dezvoltat un subiect încercând să aflu părerea specialiștilor versus ceea ce spun utilizatorii și cercetările de pe net. Încărcarea rapidă (fast charging) dăunează sau nu vieții bateriei? Ține bateria de la smartphone mai puțin dacă e încărcată rapid? Am trimis întrebări către Qualcomm și Samsung.


Am găsit sursa tuturor disuțiilor, pe Reddit, un subiect care a făcut valuri. Deși este un subiect marcat “non-expert”, el face la rândul său referire la un studiu, care este realizat științific, realizat de niște nemți, care ajunge la aceeași concluzie: încărcarea rapidă poate dăuna bateriei. Chestia e că, exact la fel ca la orice știre din ziua de azi, nimeni nu trece de titlurile discuției. Să vedem exact ce spun ei.

Citez:

In their present study, the researchers exposed different battery electrodes to twenty-five charging and discharging cycles each, at three different rates and measured the elementary distribution of the electrode components. The scientists could show that during fast charging, manganese and nickel atoms are leached from the crystal structure. In their investigation, the researchers spotted defects such as holes in the electrode with up to 100 microns (0.1 millimetre) diameter. The destroyed areas can no longer be utilized for lithium storage.

Au supus bateriile la încărcare rapidă, normală și lentă, pentru a studia ce se întâmplă. Bateriile care au fost forțate, au avut probleme fizice și chimice, fiind afectate prin comparație cu cele încărcate normal. Dar aici cercetătorii nu au folosit încărcare rapidă, fast charging sau turbo-charging din oferta comercială. Au demonstrat un principiu științific, dar nu au testat bateriile din comerț și dispozitivele de încărcare rapidă vândute de producători de telefoane.

Discuția de pe Reddit pleacă de la acest studiu și adaugă că încălzirea bateriei duce la problemele chimice. Poate este adevărat că primele generații ale tehnologiei fast-charging duceau la încălzire, dar la modelele testate anul trecut sau în 2017 nu există o încălzire a bateriei. Pe de altă parte, este clar pentru toată lumea că bateria litiu-ion de la telefoane ține bine la început, dar pe parcursul unui an calitatea ei scade și apoi după 12 luni abia te ține la jumătate comparat cu autonomia oferită la început. Așa că am trimis întrebări către Qualcomm și Samsung, cei doi mari competitori pe încărcare rapidă și am așteptat răspunsuri de la ei. Să vedem ce zic și specialiștii.

Qualcomm, prin vocea lui George Paparrizos, director of product management, Qualcomm Technologies, spune că tehnologia Quick Charge este realizată astfel încât să folosească capacitatea reală de încărcare a bateriei, fără să o foțeze. Tehnologia nu dăunează bateriei, din contră îi prelungește ciclul de viață. Folosesc tehnologii speciale de control și protecție pentru ca fiecare încărcare să fie rapidă și să nu dăuneze chimiei bateriei. Evident, rezultatele se obțin când avem un încărcător Quick Charge și un telefon certificat Quick Charge. Altfel, există posibilitatea să apară probleme. Temperatura bateriei la încărcare poate să atingă 40-50 de grade Celsius, adică să fie caldă la atingere, dar asta nu va dăuna nici bateriei, nici duratei de viață a acesteia. Este o temperatură normală. De asemenea, Quick Charge folosește tehnologia adaptivă, va reduce imediat voltajul dacă se ating limitele superioare de rezistență ale bateriei.

Aștept în continuare precizări și de la Samsung, sunt curios care este poziția lor față de tehnologia de încărcare rapidă.