Dacă tot am pus mâna pe iPhone 8, am zis să fac rapid și câteva teste de performanță, să testez autonomia noii baterii, să văd cum este noua cameră foto. Poate că există totuși oameni interesați să cumpere acest model și ar vrea să știe dinainte.

iphone 8 unboxing computerblog.ro (1)

iPhone 8 a ajuns la mine via evoMAG.

Performanțe hardware

Cum spuneam, iPhone 8 este destul de comparabil cu iPhone 7, nu are foarte multe schimbări. Formatul este similar, dar vine cu procesorul nou Apple A11 Bionic, cu procesare neurală, cu un GPU dezvoltat de asemenea de Apple, iar iOS 11 este și el destul de optimizat. La testele de performanță a spulberat toate telefoanele cu Android și tind să cred că va mai dura pînă când iPhone va fi depășit de vreun rival.

În Antutu, cel mai cunoscut test de performanță a scos peste 205.000 de puncte, un record. La foarte multe teste bate rezultatele obținute de iPad Pro, dar în unele iese sub tabletă. Se confirmă oficial și cei 2GB de RAM, dar și bateria de mici dimensiuni, 1821 mAh. Totuși, autonomia este “about the same”, exact cum au spus oficialii Apple. Vă las să parcurgeți testele de mai jos:

Bateria iPhone 8

Am deschis telefonul cu 88% baterie, iar peste trei ore, după testele de performanță, filmat, testat camera foto, ajunsese undeva la 66%. Culmea este că peste noapte a pierdut doar 5%. Extrapolând de aici, cred că poți folosi intens telefonul peste 8 ore, iar dacă ai grijă la consumul de energie, setezi un minim de restricții pentru aplicațiile de background și nu ții ecranul activ, vei avea surpriza să ajungi seara cu 20% baterie acasă. Deocamdată nu am avut 12 ore cu iPhone 8 ca să îmi dau seama la modul real dacă rezistă pînă seara, dar așa pare. În timpul testelor a fost tot timpul forjat și cu ecran aprins și totuși a scăzut doar cu 22% în trei ore, mi se pare foarte ok. La iPhone 7 cam scădea cu 10% pe oră. Dar este adevărat că fiind abia scos din cutie, stă mai bine.

Camera foto

Deși camera foto a fost premiată de DXOMark și este considerată cea mai bună, cât am putut eu să mă joc cu ea, nu scoate poze mai bune decât cele de la iPhone 7. Mi se par identice, cu un ușor stil dramatic specific Apple, cu culori bune, dar focusul tot lasă de dorit, nu poate face macro prea aproape, cu ceva probleme de a reda corect tot cadrul. Este foarte bun pentru cei care fotografiază copii, zilele de naștere și vacanțele. Dar pentru un pasionat de fotografie, este nevoie de mai mult. Este adevărat, nici nu cred că se pot face foarte multe, doar modelele cu două lentile oferă o flexibilitate mai mare. Aștept iPhone 8 Plus și , evident, iPhone X.

Vânzările iPhone 8

Toată lumea se plânge că nu au prea fost cozi la iPhone 8, că nu au prea fost precomenzi pentru iPhone 8. Este exact cum spun, telefonul oferă prea puține nouăți concrete, la un preț mare. Este la fel cu iPhone 6, 6S, 7. Are performanțe mai bune, pentru fanii jocurilor este perfect. Pentru filmări și editări video e foarte bun. Dar pentru majoritatea utilizatorilor nu aduce nimic. Cred sincer că oamenii vor aștepta iPhone X. Mai ales cei care au bani pentru achiziții.

P.S. Poți revedea și filmul de ieri cu unboxing, în caz că l-ai ratat: