Pentru pasionații de fotbal știrile despre LaLiga sunt la ordinea zilei. Dar astăzi vorbim despre tehnologia folosită de Primera Division, pe care am descoperit-o la Mobile World Congress 2018. Sunt două aspecte: tehnologia pentru spectacol pe televizor, precum și tehnologia pentru performanță, folosită de antrenorii echipelor. Puteți vedea și în clipul de mai jos o serie de demonstrații făcute de oficialii LaLiga pe stadionul RCD Espanyol Barcelona.



Dași un play să vedeți cum seamănă tehnologiile atât cu FIFA ca prezentare grafică, cât și soluția pentru antrenori care conține statisticile despre jucători.

Tehnologii pentru spectacol

Am stat de vorbă cu mai mulți dintre oficialii LaLiga. Prima divizie spaniolă este un spectacol de televiziune (și nu numai) și împrumută elemente de la Super Bowl și NFL pentru a face totul mai atractiv. “LaLiga este un serial TV cu episoade multiple în fiecare săptămână”, spune Joris Evers, Chief Communications Officer. Elementele interactive grafice, prezentările 3D, statisticile privind jucătorii și desenele privind schemele strategice ale echipelor au devenit un conținut premium, care țin spectatorii lipiți de televizoare (sau smartphone, tablete, laptopuri, dispozitive smart).

De când Primera Division a introdus tehnologiile avansate nu doar audiența a crescut, ci echipele spaniole au progresat extrem de mult și au devenit cele mai bune din lume. Nivelul campionatului spaniol este considerat acum cel mai puternic din lume. Iar integrarea tehnologiilor continuă, se adaugă noi stadioane pe care sunt instalate sistemele high-tech și culmea, spaniolii merg mai departe și introduc sistemele în divizia secundă ca să fie echipele pregătite dacă promovează. Și ca să joace mai bine.

Participând la Innovation Showcase organizat pe stadionul RCS Espanyol nu doar că am descoperit tehnologiile noi. Am simțit o tristețe imensă pentru nivelul fotbalului de la noi. Cu pjțin excepții românii se bazează strict pe talent, în timp ce echipele de top folosesc fiecare unealtă disponibilă pentru a deveni mai bune. Revenind la spectacol, elementele digitale sunt realizate în colaborare cu MediaPro.

Elementele de bază includ transmisiile 4K HDR pentru posesorii de televizoare din ultima generație. Folosesc 20 de camere HDR pentru a oferi filmarea la calitate maximă. El Clasico și alte meciuri de tip beneficiază de transmisie la rezoluție maximă, cu culori mai bune și detalii vizibile precum tatuajele jucătorilor, frezele noi și alte elemente.

Apoi, multe stadioane au primit SkyCam. Este o alternativă la drone, care se mișcă pe suport de sârmă, urmărind jucătorii și fazele, filmând de sus sau de la nivelul solului. Există în video și un scurt demo legat de SkyCam. Oferă imagini incredibile și efecte speciale, transmite datele prin fibră optică, deci nu există întârzieri.

Intel True View. Nu am știut că Intel a făcut un sistem pentru sporturi și spectacole, dar este compus din 38 de camere video, care pot descompune orice fază și o pot reda din orice unghi. Practic, poți vedea cum a văzut jucătorul faza, cum a văzut portarul, poate și cum vede arbitrul. Perspectiva este 360 de grade în orice fază, exact ca în jocurile video. Se pot reproduce imaginile 3D cu ajutorul căștilor VR se poate crea o experiență imersivă în timpul jocului.

Imaginile colectate sunt procesate de serverele Intel, se face o sincronizare a detaliilor, permițând vizionarea din orice unghi. Deocmadată există sistemul pe Camp Nou (FC Barcelona), Santiago Bernabeu (Real Madrid), Wanda Metropolitano (Atletico de Madrid) și Ramon Sanchez-Pizjuan (Sevilla Football Club). Vor extinde cu nouă noi cluburi anul acesta și apoi pînă se vor ajunge pe toate stadioanele LaLiga.

Perspectiva Be The Player, atunci când vezi meciul prin ochii jucătorului, a avut premiera la El Clasico din decembrie 2017. Am văzut doar fragmente, de la intrarea echipelor pe teren, faze din joc, secvențe cu fanii și așa mai departe.

Grafica 3D cred că ați remarcat-o dacă urmăriți meciurile din Spania, prezintă jucătorii, echipele, detalii statistice, elemente de strategie. Arată de exemplu cu ce viteză aleargă sportivii, câte goluri au dat sau câte ratări și așa mai departe. La fel ca în jocurile video de gen.

Tehnologii pentru antrenament

Când am văzut demo-ul pentru antrenori am realizat că probabil nu avem multe șanse în Europa, nici la nivel de club, nici la nivel de Națională. Astfel de tehnologii au și Bundesliga sau Premier League, deși nu la același nivel cu LaLiga. Niciuna dintre celelalte soluții nu este atât de complexă (Big Data, Analytics, Cloud, aplicații). Spaniolii folosesc aplicația Mediacoach dezvoltată cu Mediapro, oferă antrenorului toate funcțiile pentru a corecta problemele de joc, pentru a câștiga meciul. Mai mult, streamingul de date privind fiecare jucător poate fi accesat la distanță pe desktop, laptop sau tabletă de către antrenorul secund sau de alt consilier al antrenorului, care poate identifica probleme și poate face sugestii de schimbări.

Aveți în video și demo-ul Mediacoach. Sunt detalii privind fiecare jucător, poziția sa pe teren, viteza de alergare, dacă a respectat sau nu schemele de joc. Antrenorul poate vedea toate informațiile direct pe tabletă, îl poate sfătui pe unul din jucătorii de rezervă și îl poate trimite în teren pentru a schimba soarta jocului. Nu la noroc, nu la inspirația patronului, ci bazat pe știință, pe date și informații. Fac pariu că și peste câțiva ani vom vorbi tot de Barca, Real și Atletico prin topurile europene.