Am urmărit live lansarea iPhone 14, a noilor Apple Watch Series 8, inclusiv noutatea Apple Watch Ultra, precum și a căștilor AirPods Pro 2. Sunt anunțate câteva schimbări, sunt posibile surprize, stăm cu ochii pe ei. Transmisia este live pe pagina specială Apple. Aici preiau ideile principale. Am schimbat ordinea lansărilor, ca să citiți mai întâi ce este mai interesant.

iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro

Intitulat „Far Out” evenimentul are loc în campusul Apple Park. Începe la ora 20:00, ora României, atât pentru participanții în sală, cât și pentru cei care vizionează ca noi pe site-ul Apple și canalul YouTube.

Acesta este principalul eveniment de toamnă al Apple și, conform tradiției, este lansează noile iPhone. Pentru prima dată n-am idee ce vrea să zică titlul. Deși ar sugera un zoom telescop (s-a mai folosit și Space Zoom la companiile rivale), totuși nu cred că vor lansa așa ceva. Poate un zoom optic mai mare de 4X, poate un zoom digital.

Prețul iPhone 14 Pro începe de la 999 dolari și 14 Pro Max începe de la 1099 dolari. Precomanda începe din 9 septembrie și vor fi livrate începând din 16 septembrie 2022.

Lansarea iPhone 14 Pro și 14 Pro Max

Modelele Pro sunt și ele confirmate ofiicial. La 1 oră și 10 minute după începerea evenimentului Apple. Se confirmă schimbarea de notch, doar la modelele Pro. Zona din jurul noului decupaj este folosită la diverse notificări. Este interactivă, poți apăsa pe acele animații pentru a merge la aplicația respectivă.

iPhone 14 Pro și 14 Pro Max vin în cele două dimensiuni, 6.1 și 6.7 inch. Ecranul este mai luminos, poate atinge 2.000 de nits, peste orice alt smartphone. Se confirmă și Always-On Display, care oferă informații esențiale. Poate opera la 1Hz pentru a reduce consumul de energie.

Procesorul nou este Apple A16 Bionic. Are 16 miliarde de tranzistori. Este construit pe 4 nanometri. Apple spune că producătorii Android se luptă acum să țină pasul cu Apple A13. E un pic exagerat, în realitate sunt cam la nivel cu A15. Dar noul procesor este probabil iar fără rival.

Noul procesor neuronal face 17 miliarde de operațiuni pe secundă. Un nou procesor de imagine permite setarea ecranului la 1Hz pentru reducerea consumului de energie. Procesorul foto realizează 4 miliarde de operațiuni la fiecare poză realizată.

Se confirmă și senzorul de 48 de megapixeli, cu 63% mare ca dimensiune. Cu tehnologie quad-pixel pentru momentele de lumină slabă. Grupează cei patru pixeli alăturați pentru a forma un pixel mare, care captează mai multă lumină. Da, face la rezoluția de 12 megapixeli.

Pot face însă imagini ProRAW la 48 de megapixeli, cu control manual pentru fotografii profesioniști. Camera ultrawide este de 12 megapixeli. Sunt actualizări și pentru partea de video.

iPhone 14 Pro și 14 Pro Max

Lansarea iPhone 14 și iPhone 14 Plus

După 50 de minute, Tim Cook a ajuns la iPhone 14. Primele două modele sunt cele de bază. iPhone 14 are 6.1 inch și iPhone 14 Plus 6.7 inch. Ambele sunt realizate din aluminiu, au Ceramic Shield pentru protecția sticlei și o baterie care ține toată ziua. Plus oferă cea mai mare autonomie dintre cele două. Ambele au procesor A15 Bionic de anul trecut. “Continuă să fie cel mai rapid procesor”, spune oficialul Apple. Modelele de bază au două camere pe spate. Modelele de bază păstrează și acel notch.

Camera principală este de 12 megapixeli, cu senzor mai mare, pixeli mai mari. Lentilele au fost îmbunătățite, la fel și softul camerelor foto. Camerele sunt mai bune 2x pe lumină slabă comparat cu iPhone 13. La fel și la filmare sunt numeroase îmbunătățiri. Ambele modele de bază au tehnologie eSIM. Modelele US nu mai au tăviță de SIM, doar eSIM. Au inclus și pe iPhone tehnologia de detectare a accidentelor auto, prezentată la ceasurile Apple Watch.

Terminalele iPhone se pot conecta și în zonele fără semnal pentru a suna la urgențe. Este nevoie să fi în loc deschis, să vezi cerul, fără obstacole. Iar Apple a dezvoltat o tehnologie specială pentru găsirea și conectarea la satelit. Fără antenele de mari dimensiuni. Pot trimite doar mesaje scurte, automate, pe care le poți trimite către serviciile speciale.

Prețul iPhone 14 începe de la 799 dolari. Iar prețul iPhone 14 Plus începe de la 899 dolari. Vor fi disponibile în cinci culori diferite.

Apple Watch Series 8 este lansat oficial

Tim Cook a început prezentarea direct din curtea sediului Apple. Vorbește despre ecosistem, cum folosești Apple Watch împreună cu iPhone. Hardware și software care lucrează foarte bine împreună. “Astăzi vom face aceste produse și experiențe și mai bune”, a spus el. Prezentarea începe cu ceasul Apple. Au făcut un video bazat pe mesaje trimise de fanii Apple care utilizează ceasul, care au avut diverse experiențe pozitive și au simțit nevoia să le împărtășească cu oficialii companiei. Probabil prezentările au fost filmate mult înainte de eveniment.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Apple Watch Series 8 este lansat oficial. Chiar aduce senzorul de temperatură despre care se discuta anterior. Este dedicat femeilor, care urmăresc ciclul menstrual și perioada de fertilitate. Are doi senzori, unul dintre ei plasat dedesubt, iar al doilea sub display. Iar vorbesc despre protejarea datelor personale și datele legate de sănătate nu vor fi împărtășite sau vândute altor parteneri. Sunt criptate și se pot accesa doar cu passcode sau datele de identificare personale.

Apple Watch Series 8 detectează automat accidentele auto și sună la numărul de urgență. De asemenea, notifică persoanele din lista ta.
Au analizat date de la mii de accidente și pot identifica indiferent de tipul mașinii, datorită unor senzori noi.

Apple Watch SE 2
Apple Watch SE 2

Bateria ține 18 ore. Dar pentru cei care călătoresc sau vor mai multă autonomie există acum Low Power Mode. Versiunea cu număr de telefon va primi roaming internațional. Patru versiuni de culoare.

Plus trei variante stainless steel. Diverse curele și fețe dezvoltate împreună cu partenerii. Prețul pentru varianta de bază este 399 dolari, iar varianta cu număr de telefon 499 dolari.

Sunt disponibile trei modele Apple Watch SE. Realizate din aluminiu reciclat. Ecranul este mai mare decât la generația anterioară. Are principalele funcții, alături de sistemul de detectare a accidentelor. Prețul este 249 dolari pentru varianta de bază și 299 dolari pentru cel cu conexiune celulară.

Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra este lansat oficial

Nu se cheamă Pro, ci Ultra. Este cel mai rezistent ceas al companiei. Ceasul aduce un nou design cu un afișaj mai mare, precum și un nou design pentru explorare și activități în aer liber. Toate modelele sunt pentru aventuri outdoor. Au conexiune celulară și rezistă la apă sau praf. Au busolă și un sistem de orientare care se adaptează la terenul parcurs. Cureaua lui este și ea realizată special.

Nu au realizat un nou sistem de comunicare prin satelit, cum se auzea. Ci orientarea este realizată cu un nou tip de conexiune GPS. Are conexiune duală GPS L1+L5.

Există o un nou buton pe lateral, carcasa este din titan, are 49 mm și rotița de control reproiectată. Sunt adaptate să funcționeze și cu mănuși, special pentru sportivii în aer liber. Bateria ține până la 36 de ore cu o singură încărcare. De asemenea, are o funcție care permite durata de viață extinsă a bateriei până la 60 de ore.

Toate detaliile Apple Watch Ultra – 799 dolari, va veni din 23 septembrie.

AirPods Pro 2

Tim trece la AirPods Pro 2, iar prezentarea continuă cu laude la adresa produsului. Sistemul de blocare a zgomotelor exterioare este de două ori mai performant, pentru cei care călătoresc des. Căștile au o zonă de control touch pentru comenzi rapide. Cu 43% mai multă baterie, 30 de ore în total cu ajutorul cutiei de încărcare. Poate localiza căștile, dar și cutia care are acum difuzor pentru a o găsi după sunete.

AirPods Pro
AirPods Pro

Prețul este 249 dolari, vor veni din 23 septembrie. Alte detalii mai jos.

AirPods Pro 2

Zvonurile dinainte de eveniment

Apple este așteptat să lanseze patru noi modele de telefoane. Nu mai există acum un model Mini. Se pare că nu a prins la fel de bine precum SE. Dar va fi iPhone 14 de bază, apoi un nou iPhone 14 Plus, care imită Pro Max, dar este din gama inferioară. Apoi iPhone 14 Pro compact, tot de 6.1 inch și noul iPhone 14 Pro Max, vedeta de 6.7 inch. Este prima generație fără notch și toată lumea speră în camere foto cu senzori mai puternici. Modelele Pro vor avea procesor nou, mai performant. Celelalte rămân cu A15 Bionic de anul trecut. Restul noutăților sunt destul de banale.

Se așteaptă o nouă generație Apple Watch, seria 8. S-a tot discutat despre un presupus Apple Watch Pro, dar nu e foarte clar ce este cu el. De asemenea sunt anunțate pe surse căști noi. Există zvonuri despre căștile AR/VR ale Apple, dar nu cred că astăzi este ziua cea mare a lansării. Totuși, oricând pot fi surprize. Rămâne să urmărim și să vedem.
lansarea iphone 14 live text