Am testat Asus Zenbook 14 OLED (UX3402ZA), un ultrabook portabil și rezistent, perfect pentru luat la drum. Pune accentul pe design, ecran și conectivitate, iar performanțele sunt bune. Nu are însă placă video dedicată și este mai mult pentru oameni de afaceri sau antreprenori care călătoresc mai des sau lucrează remote.

Asus Zenbook 14 OLED (UX3402ZA)

Pro și contra Asus Zenbook 14 OLED

Avantaje:

  • ecran OLED cu margini subțiri și performanțe maxime;
  • extrem de ușor și subțire;
  • realizat din aliaj de aluminiu rezistent;
  • performanțe și conectivitate bună;

Dezavantaje:

Detalii tehnice Asus Zenbook 14 OLED UX3402ZA

Ecran: 14″ OLED, 2880 x 1800 px, 90 Hz, 600 nits, HDR True Black 600
Procesor: Intel Core i7-1260P, 12-core
GPU: Intel Iris Xe Graphics
Memorie: 16 GB LPDDR5
Stocare: 512 GB M.2
Camera web: HD
Dimensiuni: 313.6 x 220.6 x 16.9 mm
Greutate: 1.39 Kg
Baterie: 75WHrs, 4-cell
OS: Windows 11 Home
Tehnologii: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5, USB 3.2 Type A Gen 2, HDMI 2.1, microSD, Intel Evo
Preț: 5.999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4.5]

Impresii după testare

Laptop-ul este impresionant de cum îl scoți din cutie. Este extrem de subțire, doar 17 milimetri, iar finisajul metalic îți lasă o senzație foarte plăcută. Design-ul exterior este plăcut, pare din filmele SF. Vezi imediat că are mufă HDMI completă, porturile USB și cititorul de carduri MicroSD și mufa de căști. Tastatura este completă, iar tastele numerice pot fi utilizate pe Touchpad, care este mare și comod de utilizat. Dacă deschizi laptopul poți observa de prima dată noua balama ErgoLift care permite deschiderea la 180 de grade. Apoi, ești fascinat de ecran.

Mi se pare că la ora actuală tehnologia OLED oferă cele mai bune culori, atât pe dispozitive mobile, cât și pe laptop sau televizor. Laptopul are un ecran tactil OLED HDR de 14 inch, cu rezoluție 2,8K, format 16:10, cu un design NanoEdge (adică margini subțiri). Ramele au 2,8 mm, oferind un raport ecran-corp de până la 90%. Ecranul acceptă rezoluție de 2880 x 1800 pixeli, un raport de contrast de 1.000.000:1, timp de răspuns de 0,2 ms și o rată de reîmprospătare de 90 Hz. A fost certificat VESA DisplayHDR 600 True Black, care acceptă luminozitate maximă de până la 600 nits. Ecranul oferă o gamă de culori ultra-largă de 100% DCI-P3 și este validat PANTONE pentru a oferi cea mai precisă acuratețe a culorilor.

Se știe că lumina albastră provoacă disconfort vizual și perturbă calitatea somnului. Prin calibrarea spectrului, laptopurile ASUS OLED emit cu 70% mai puțină lumină albastră dăunătoare. Spre deosebire de filtrele tradiționale de lumină albastră, schimbarea spectrului înseamnă că acuratețea culorilor este fără compromisuri (nu dispare albastrul).

Laptopurile Asus vin cu un mecanism OLED Care exclusiv, care a fost conceput pentru a vă proteja afișajul. Persistența imaginii, sau burn-in, pe un afișaj OLED poate apărea dacă o imagine statică cu contrast ridicat este afișată pentru o perioadă prelungită de timp. Pentru a evita acest lucru, atunci când laptopurile ASUS sunt inactive mai mult de 30 de minute, intră în funcțiune un screensaver special conceput. Acest lucru reduce semnificativ șansa de ardere, asigurându-vă că toți pixelii sunt iluminați și întunecați în mod egal, protejând astfel afișajul de schimbările vizibile de culoare.

Cu un factor de formă subțire și ușor, seria ASUS Zenbook 14 OLED este echipată cu procesoare Intel Core din a 12-a generație. Acceptă până la 16 GB de memorie integrată și un SSD PCIe 4.0 x4 NVMe M.2 de 1 TB. Are, de asemenea, conectivitate avansată, două mufe Thunderbolt 4, un HDMI 2.1, un port USB 3.2 Gen 2 Type-A, o mufă audio combo și un cititor de carduri microSD.

Seria Zenbook 14 OLED este echipată cu o baterie de 75 de wați-oră, oferind mai mult decât suficient suc pentru a acoperi o zi întreagă de muncă sau de joacă. Are încărcător apropiat de cele pentru telefoane mobile. Are 60W și poate fi folosit și la telefoanele compatibile.

Platforma Intel Evo garantează un anumit set de specificații hardware și obiective cheie de experiență pentru o experiență mobilă excepțională, inclusiv trezire instantanee și durată lungă de viață a bateriei.

Teste benchmark

Intel Core i7-1260P este un procesor Alder Lake construit pe 10 nanometri, conceput pentru a fi utilizat în laptopuri ultra-ușoare. A fost anunțat la începutul anului 2022 și are 4 nuclee de performanță, spre deosebire de cele 6 nuclee ale i7-1280P, asociate cu 8 nuclee eficiente (E-core). Nucleele puternice sunt activate pentru Hyper-Threading pentru un total de 16 fire atunci când sunt combinate cu nucleele economice. Vitezele de ceas variază de la 2,1 GHz la 4,7 GHz pentru clusterul de performanță și de la 1,5 GHz la 3,4 GHz pentru clusterul eficient. Deficiențele lui i7 în comparație cu Intel Core i7-1270P includ viteze de ceas puțin mai mici și setul limitat de caracteristici vPro (Essentials, nu permite gestionarea dispozitivelor de la distanță).

Intel folosește acum arhitectura big.LITTLE dezvoltată de ARM în beneficiul său. Un singur nucleu Alder Lake ar trebui să fie la fel de rapid ca un nucleu Skylake (Core i7-6700HQ), care are șase ani în acest moment. Toate nucleele CPU ale unui Core i7-1260P se bucură de acces la 18 MB de cache L3. Controlerul de memorie integrat acceptă diverse tipuri de memorie până la LPDDR5-5200, DDR5-4800, LPDDR4x-4267 sau DDR4-3200. La fel ca și celelalte procesoare Intel Core din a 12-a generație, Intel Core i7-1260P vine cu Thread Director, funcție concepută pentru a ajuta Windows 11 să decidă ce nuclee să folosească pentru ce sarcină de lucru pentru cea mai bună performanță și eficiență posibilă. Accelerarea hardware a algoritmilor AI este acceptată prin GNA 3.0 și DL Boost (prin AVX2). Nu are suport PCI-Express 5.0.

Performanța multi-thread este cea mai comparabilă cu AMD Ryzen 7 5800U, Ryzen 7 PRO 5850U și Intel Core i5-11260H. Acesta este un procesor grozav pentru laptopuri ultra-subțiri, capabil să depășească greutatea sa, atâta timp cât limitele de putere sunt suficient de mari și soluția de răcire este una bună.

Acceleratorul grafic încorporat Iris Xe rulează la până la 1,4 GHz. Are funcții moderne, cum ar fi capacitatea de decodare video AV1 și suport pentru monitor SUHD 4320p. Până la 4 monitoare pot fi utilizate simultan cu acest adaptor grafic. Performanța sa în joc este legată de cât de mari sunt limitele de putere și cât de bună sunt soluția de răcire a unui laptop. Este apropiat de MX350 de la NVIDIA sau, cu alte cuvinte, la framerate acceptabile în majoritatea jocurilor când joci la setări 1080p / Medium. Memoria RAM rapidă este o condiție prealabilă pentru o performanță decentă.

Concluzii

Ultrabook-ul Asus Zenbook 14 OLED UX3402ZA are un design special. Carcasa metalică îi conferă o senzație robustă și rezistentă. Ecranul este superb și este suficient de performant pentru munca de la birou. Poate duce majoritatea jocurilor la setări 1080p. Iar autonomia este bună. Este un laptop pentru oameni de afaceri și antreprenori care călătoresc des. Deși are un preț destul de ridicat, portabilitatea și performanța îl recomandă.

Galerie foto