Am testat de-a lungul timpului multe monitoare și televizoare, am văzut de aproape modelele curbate la mai multe expoziții, dar acum este pentru prima oară când am ocazia să lucrez și să văd filme direct pe un monitor curbat. Poate de-asta impresia a fost foarte puternică și consider LG 34UC97 unul dintre cele mai bune monitoare disponibile pe piață la ora actuală. Și spun asta deși lucrez și în restul timpului pe un monitor LG destul de bun.

monitor curbat LG 34UC97  (7)

Despre LG 34UC97

Modelul testat are un display de 34 de inch cu formatul cinema 21:9, Ultra-wide și rezoluție nativă 3440×1440. Trecerea de la un monitor Full HD 16:9 la un astfel de display poate să-ți dea o impresie destul de ciudată, dar după ce te-ai obișnuit cu noul format este greu să revii la ce făceai înainte. Perfect pentru vizionarea de filme – în special cele care sunt realizate nativ pe formatul ăsta, monitorul poate fi utilizat pentru a ține deschise mai multe aplicații simultan sau pentru a edita video Full HD în timp ce vezi preview-ul integral. Desigur, pentru jocuri video pe formatul ăsta, sau cele care le afișai înainte pe trei monitoare apropiate.

Aș vrea să discut un pic formatul curbat, principalul atuu al acestui monitor, cea mai importantă noutate. Ecranele curbate oferă un câmp de vizualizare mai extins și o experiență de privire imersivă (te simți în centrul acțiunii). Este o experiență de cinematograf, dar la tine acasă sau la servici în confortul propriului birou . Din cauza formatului curmat, ochiul privește într-un mod mai natural imaginile, iar calitatea imaginii este mai bună în zonele de colț , amplificând experiența. De asemenea, curbura oferă mai multă adâncime imaginilor, este ca și cum te-ai uita în oglindă sau pe geam afară. Experientezi cu adevărat imaginile unui univers 3D. Aș mai menționa și faptul că ecranul curbat oferă un contrast mai puternic decât LCD-ul clasic, flatscreen.

monitor curbat LG 34UC97  (11)

Înțeleg de asemenea și de ce au simțit nevoia să crească diagonala. Primul model LG cu format 21:9 era din 2012 și avea diagonala de 29 de inch. Pe formatul 21:9 această dimensiune însemna practic o înățime destul de îngustă (doar 11 inch) și senzația creată era că este foarte lat și deloc înalt. Acum, pe 34 de inch, înălțimea este similară cu un monitor normal Full HD de 27 de inch. Eu lucrez pe un astfel de monitor, așa că pare totul ok. Curbura, adoptată acum de cinematografe, de televizoare și monitoare, oferă o imagine de ansamblu mai bună dacă utilizatorul este în centru. Acum filmele noi și jocurile video sunt create speciale pentru astfel de ecrane pentru a oferi o experiență imersivă, că pătrunzi într-un univers digital. Pentru monitor curbura este bună, îl face să pară mai puțin lat, în același timp cuprinzi cu privirea totul.

Monitorul LG are de asemenea un panel IPS cu luminoziate 300 cd/m2, timp de răspuns 5 milisecunde și contrast nativ 1000:1 (digital 5.000.000:1). Densitatea este 109ppi. Acoperă gama de culori sRGB în proporție de 99%, practic este aproape de display-urile profesionale pentru oamenii din media și fotografie. În schimb pentru Photoshop este unul dintre cele mai bune monitoare și este compatibil cu Mac, are chiar două porturi Thunderbolt. De asemenea, are și două mufe HDMI, ca și USB. Integrează și două boxe stereo de 7W fiecare, deși nu cred că va fi cineva entuziasmat de sunetul standard.

Pe scurt, pro și contra

Mi-a plăcut foarte mult:
ideea unui monitor ultra-wide;
realizarea și design-ul monitorului și-al standului;
calitatea imaginii;
opțiunile de conectare;
ușurința în conectare și utilizare;

Rămâne de discutat:
nu este un monitor ieftin;
trebuie să te adaptezi rapid la noul format;

Concluzii

LG 34UC97 este un monitor profesional și trebuie utilizat ca atare. Chiar dacă este și pentru filme sau jocuri video, ăsta nu este scopul său principal, este doar un bonus. Cu alte cuvinte cred că este pentru cei din companii, mai ales cei care lucrează în editare video sau foto, sau au aplicații care ocupă mult din spațiul de lucru. De asemenea, este un monitor de instalat la firmă dacăv vreți ca vizitatorii să fie impresionați. Vă asigur că nu au văzut așa ceva în multe alte locuri.

Galerie foto