Am văzut și Nokia 5, după ce m-am jucat cu Nokia 3310 și am testat Nokia 6 și noul Nokia 3. Evident, am petrecut puțin timp cu acest model și îl aștept la review. Dar prima impresie rămâne tot pozitivă.

Nokia 5
Nokia 5

Experiența cu Nokia 5

Cred că Nokia 6 este modelul care va reface un pic imaginea șifonată a brandului finlandez, este un smartphone bun, solid, destul de accesibil. Modelul despre care v-am scris ieri, Nokia 3, ar urma să fie un fel de “cel mai ieftin model Nokia”. Iar Nokia 5 este fix de nivel mediu, fără să aibă pretenții foarte mari.

Ținut în mână îți dă senzația de produs premium, chiar de admirat dacă ne gândim că e un model ieftin. Stă foarte comod în palmă, nu alunecă. Personal mi-a lăsat o impresie bună, la fel ca Nokia 6.

Ecranul este de 5.2 inch cu rezoluție 720p. Cel de la modelul 3 este de 5 inch, iar cel de la 6 este de 5.5 inch Full HD. Android este la fel de curat, fără design-uri ciudate și fără bloatware. Vine tot cu Android 7.1.1, oferind astfel o experiență un pic mai bună decât alte modele comparabile. Totuși, la hardware este tot limitat.

Procesorul este Snapdragon 430, la fel ca la Nokia 6, dar acum are 2GB de RAM. Modelele Nokia 6 au versiuni cu 3GB sau chiar 4GB de RAM, sigur vă ajută la aplicații. Snapdragon 430 nu este un procesor nemaipomenit, este octa-core bazat pe nuclee Cortex-A53, adică modelul economic. Unele merg la frecvențe mai mari, altele sunt mai limitate, ca să reducă și consumul energetic. Oricum, este mai bine decât procesorul quad-core Mediatek de la Nokia 3. Nu cred că un utilizator normal are probleme cu 2GB de RAM, dar pe de altă parte veți observa lag în interfață și în aplicații, mai mult ca sigur. Iar la un moment dat se va încărca complet memoria.

Stocarea internă este de 16GB, în general cei care folosesc intens telefonul reușesc să acopere tot acest spațiu, mai ales dacă faceți poze și filmați și depinde foarte mult dacă stocați aplicațiile acolo sau folosiți carduri de memorie. Din fericire, suportă carduri de memorie microSD. Camera foto este de 13 megapixeli, fix între celelalte două modele menționate, 8 megapixeli pentru Nokia 3 și 16 megapixeli pentru Nokia 6.

Bateria integrată la acest model este de 3.000 mAh, destul de mare pentru aceste dimensiuni. Ținând cont de specificațiile hardware cred că va fi un model cu autonomie foarte bună. Prețul pentru acest model ar fi 875 de lei, dar nu avem confirmarea oficială. Va depinde și de taxe și de adaosuri. Depinde și de o eventuală colaborare între HMD Global și operatorii telecom, despre care nu știm nimic deocamdată.

Nokia 5 pare să fie un model de nivel mediu, fără pretenții.

Galerie foto Nokia 5