Mă știți, sunt fan Nokia din 1999, dar de data asta i-am cam criticat. Am avut așteptări mari de la Nokia, chiar dacă acum brandul aparține HMD Global. Telefoanele arată bine, dar la partea de hardware au cam pierdut lupta cu competiția. Nokia 7.2 e acceptabil, dar costă destul de mult. Iar Nokia 6.2 este mai ieftin, dar utilizatorii mai avansați vor observa că se mișcă greu.


Detalii tehnice

Modelul: Nokia 6.2 / Nokia 7.2
Ecran: 6.3 inch LCD / 6.3 inch LCD
Procesor: Snapdragon 636 / Snapdragon 660
Stocare: 32, 64, 128 GB / 64, 128 GB
Camera foto: 16, 8, 5 mpx / 48, 8 , 5 mpx
Camera selfie: 8 mpx / 20 mpx
OS: Android One 9 / Android One 9
Baterie: 3.500 mAh / 3.500 mAh
Preț: 220 euro / 330 euro

Păreri privind Nokia 6.2

  • desing-ul este ok, bun pentru un smartphone mid-range, chiar arată bine cu marginile metalice, iar spatele este interesant. Camerele foto ies în evidență, optica Zeiss este un bonus.
  • procesorul Snapdragon 636 este deja depășit, a fost ok o perioadă, dar Qualcomm a lansat procesoare mid-range mult mai performante și cu arhitectură mai modernă. Mă așteptam să aibă măcar un 675 sau 730, modele mult mai performante. Este ok, te descurci cu majoritatea aplicațiilor, dar nu este cea mai bună variantă.
  • 3GB RAM / 32 GB de stocare, iarăși o variantă depășită. Principalii rivali sunt chinezi, iar ei pun 6GB de RAM și 128GB de stocare pe modelele mid-range, deci este imposibil să concurezi cu ei așa.
  • camerele foto sunt de nivel slab, nu există niciun atuu clar pentru acest model. Doar că ai ultrawide, camera normală și zoom optic.
  • ecranul este modest, LCD, cu rezoluție FHD, camera de selfie este mediocră.
  • bateria de 3.500 este ok pentru Android One, dar este slabă comparat cu mulți alți rivali.
  • prețul de 220 de euro poate părea interesant, dar adăugați și taxele și o să vă dea vreo 1.300 de lei, ceea ce mi se pare foarte mult pentru acest model.

Păreri privind Nokia 7.2

  • design-ul arată bine, chiar dacă este mai urât decât Nokia 6.2, totuși rămâne un model ok. Dar rămân celelalte limitări.
  • procesorul Snapdragon 660 este mai bun decât 636, dar este mult mai slab decât cele de la alte modele mid-range. Snapdragon 675 și 730 sunt mult mai bune, au sărit o generație peste 660 (de la ARM Cortex-A73 tocmai la ARM Cortex-A75 cu multe îmbunătățiri).
  • 4 GB RAM / 64 GB de stocare, varianta ok pentru oricine, dar cum spuneam, rivalii oferă mai mult în 2019.
  • are un atuu principal: camera foto de 48 de megapixeli, format 1/2 inch, probabil are performanțe bune. Dar această cameră îl face să fie mai scump în același timp.
  • ecranul rămâne modest, bateria prea mică.
  • prețul de 330 de euro înseamnă că va ajunge în magazine pe la 1900 de lei, mi se pare scump.

Marketing nostalgic

Pentru a atrage atenția asupra brandului, HMD Global a recurs de mai multe ori la marketing nostalgic. Au relansat 3310, cel mai vândut telefon Nokia ever, apoi au relansat Nokia 8110 banană, un alt model care atrăgea privirile. Dar la IFA Berlin au adus un telefon cu clapetă, Nokia 2720, un model care este și urât, nici nu are Android, nu are practic nicio utilizare reală. Plus cameră VGA, un ecran imposibil de mic și urât. Mai era la stand și alt telefon cu butoane, la fel de inutil. Poate în Africa sau în alte țări foarte sărace mai sunt utilizatori de astfel de relicve, dar pe la noi nu cred că mai prind.

Concluzii

HDM Global are de lucru până când va convinge iar utilizatorii. Trebuie să se uite la Honor, la Motorola, la Xiaomi ce fac pe segmentul mid-range. Trebuie să învețe și să se adapteze. Ăia au camere de 48 de megapixeli pe modele mai ieftine și mai bine dotate hardware. Nokia trebuie să țină pasul cu ei sau va pierde teren pe viitor.

Galerie foto