Am scos din cutie Nokia 8.1 și mi-am dat cu părerea despre el la prima vedere. Telefonul este foarte bine realizat, dar mi se pare un pic scump pentru ceea ce oferă. Desigur, combinația dintre design, dotări și soft este ok, am să fac un review complet, poate îmi schimbă prima impresie.
Update: review Nokia 8.1.


Play la video și vă aștept pe YT să povestim despre tehnologie.

Detalii tehnice

Display: 6.18 inch, 2280×1080 pixeli, densitate 408 ppi
Procesor: Snapdragon 710
GPU: Adreno 616
Memorie: 4/6GB
Stocare: 64/128GB
Camera foto: duală 12 + 13 megapixeli
Camera selfie: 20 de megapixeli
OS: Android One 9.0 Pie
Baterie: 3.500 mAh
Preț: 1900 la eMAG / 1789 lei la alte magazine

Păreri despre Nokia 8.1

  • telefonul este realizat foarte bine, chiar pare premium, este un fel de flagship cum îl numesc ei. Arată destul de mult spre iPhone, doar că au aranjat elementele pe spate altfel și au și senzor de amprentă, dar la prima impresie zici că este iPhone. Ecranul este mare, a venot cu notch ascuns, a trebuit să caut eu aplicații prin Google Play care pot debloca acest notch, nu am înțeles care este faza și le-am trimis întrebări oficiale celor de la HMD.
  • pare foarte solid și echilibrat în mână, nu pare un telefon ieftin din plastic cum sunt unele produse la acest nivel de preț. Totuși, nu trebuie confundat cu un produs de top, are dotări de mid-range spre zona de jos, am să explic mai jos cât pot eu de bine.
  • atuul principal sunt camerele foto, care de obicei la Nokia / HMD Global sunt foarte bune. Avem pe spate același modul dual prezent pe multe modele de top, cu un senzor de 12 megapixeli și al doilea de 13 megapixeli, exact cum au și celelalte modele. Da, au optică Carl Zeiss și specificații bune. Senzorul are formatul 1/2.55 inch, are pixeli mari de 1.4 nanometri, F/1.8 și stabilizare optică. Imaginile for ieși corect, peste medie, dar nu este un senzor pentru pasionații de fotografie, ci pentru amatori. Camera frontală de selfie este și ea foarte bună, 20 de megapixeli, dar tot un senzor mic și pixeli de 0.9 nm. Sigur, sunt ok, dar nu reprezintă o inovație sau ceva special.
  • procesorul este mid-range spre zona entry, comparabil cu Exynos 7885 de pe Galaxy A7 / A8. Este un Qualcomm Snapdragon 710, este adevărat că din noua generație, dar are numai două nuclee de performanță și șase nuclee economice. Spre comparație, procesoarele mid-range premium , precum Snapdragon 660 sau Kirin 710 au patru nuclee de putere și patru economice. Chiar și Snapdragon 636, un produs mid-low, are patru nuclee puternice. Acest lucru face ca operațiunile să fie rapide, fără a consuma prea multă energie.
  • procesorul Snapdragon 710 nu este rău, el merge bine la majoritatea operațiunilor și oferă și autonomie crescută. Dar va ieși mereu în teste sub celelalte modele. Totuși, în apărarea Nokia 8.1 trebuie spus că are Android One. Platforma de la Google este mai curată și mai rapidă, interfața este ok, arată relativ bine, meniul de setări este inteligibil. Doar că nu înțeleg de ce ecranul nu poate fi setat (notch / fără notch) direct din meniu fără alte artificii.
  • merită menționat faptul că are 4GB de RAM și 64GB de stocare internă, iar telefonul suportă carduri de memorie, ceea ce mi se pare ok. Bateria este de 3.500 mAh, nici prea mică, dar nici mare, față de alți rivali.
  • ca termen de comparație ar trebui să privim Galaxy A8 2018 și Huawei Mate 20 Lite, ambele cu dotări similare. Modelul Samsung este 1200-1350 de lei (nu vorbesc la eMAG unde e mai scump), iar al doilea model este 1350-1450 de lei în funcție de magazin. Ambele sunt bune, excelează la unele capitole și sunt mai slabe la alte capitole, dar comparabile. Iar Nokia vine cu 8.1 la 1.800 de lei.
  • am să fac un review complet acestui model și sper să lămurim toate aspectele pe parcursul testării. Revin probabil săptămâna viitoare.

Galerie foto