Am avut ocazia să testez noul Panasonic Lumix G9, o cameră foto avansată, gândită pentru fotografii profesioniști. Nici nu-mi vine să cred că au trecut atâția ani de la lansarea Lumix G1, prima cameră Micro Four Thirds, mi-aduc aminte cu drag de perioada în care am folosit G2, câștigat la o competiție de fotografie. 


Am testat Lumix G9 cu obiectivul de kit 12-60mm, care este ok, dar nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Pentru rezultatele cele mai bune alegeți totdeauna lentilele specializate, chiar dacă unele dintre ele sunt foarte scumpe. Dacă vă tentează această cameră puteți citi review-ul complet pe DPreview sau în limba română pe Clubul Foto. Camera are astăzi (19.03.2018) un preț de 7.000 de lei doar pentru body.

Experiența cu Lumix G9

Mi-a plăcut noul aparat pe care l-am remarcat încă de la lansarea oficială. Panasonic au folosit totdeauna cele mai puternice tehnologii foto pe camerele din seria G, spre deosebire de seria GH care este destinată pasionaților de video. Lumix G9 nu este o excepție, este o cameră foto mirrorless pentru profesioniștii din industria imaginii. Are un mod cu rezoluție de 80 de megapixeli, are senzor fără filtru low-pass, procesor de imagine avansat și o tehnologie de stabilizare fără precedent.

Practic, pentru a obține imagini clare combină B.I.S. (stabilizator de imagine în corpul camerei, pe 5 axe) cu O.I.S. (stabilizator optic de imagine pe 2 axe) și Dual I.S. (stabilizator de imagine dual pe 5 axe). Prin asta se compensează mișcările ample care anterior nu erau controlabile. Stabilizarea Dual I.S. pe 5 axe 2 funcționează atât în timpul captării imaginilor foto, cât și al celor video, inclusiv când se filmează clipurile 4K.

Are cel mai rapid autofocus din lume, doar 0,04 secunde, iar camera poate face rafale de 20 de cadre pe secundă (AFC) și 60 de cadre pe secundă (AFS). Senzorul este Live MOS de 20,3 megapixeli, iar aparatul are modurile 6K Photo și 4K Photo care combină cadre pentru o rezoluție mai mare. Mi-a plăcut că are și WiFi, dar și Bluetooth pentru transferul de fotografii pe telefonul mobil. Una dintre problemele mele la expoziții de exemplu este că atunci când trebuie să conectez telefonul la WiFi-ul camerei, uneori este imposibil de găsit. În general la evenimentele de tip expo sunt 200 de rețele WiFi (cea oficială, cea free, cele ale expozanților, hot-spot-uri și altele). Uneori, telefonul o găsește automat și se conectează, dar uneori sunt probleme, mi s-a întâmplat să trebuiască să mut cardul MicroSD, ceea ce este enervant la expo din cauză că poți pierde fie cardul, fie tăvița de card cu totul, fie unealta pentru deschis slotul de card.

Panasonic Lumix G9 vine cu un design mai aliniat cu dorința producătorului de a se adresa fotografilor profesioniști. Astfel are în partea de sus acel ecran LCD cu informații privind setările camerei. Eu nu l-am folosit (nu că nu aș ști, ci pentru că îmi fac setările fără să am nevoie să le verific pe un ecran suplimentar). Nici nu folosesc camera în situații similare cu fotografii profesioniști, poate că lor le este util. Cam 90% din timp folosesc camera pe Auto sau pe modul adecvat situației (Noapte, Macro etc). Dacă se întâmplă să nu iasă corect, atunci pot face modificări, am descoperit că de cele mai multe ori problemele se reglează din White Balance sau ISO sau apertură. Nu am să mă prezint drept un expert foto, ci doar un tip care a testat de aproape 10 ani camere foto de la cele de buzunar sau de telefon pînă la modele DSLR avansate.

Mi-a plăcut și ideea cu două carduri de memorie, poate ai nevoie de mult spațiu sau poate ai nevoie de cadre pentru back-up pentru că este o misiune foarte importantă. Oricum ar fi, este util, iar în ziua de azi poți folosi carduri de mare capacitate de viteză și nu vei avea probleme. Corpul este solid, rezistent la apă și la praf și de asemenea certificat să meargă și la temperaturi scăzute sau ridicate. Una din problemele comune pentru electronice este că proprietarii le scot la zăpadă sau vara pe caniculă fără să știe dacă ele sunt proiectate să funcționeze la astfel de temperaturi.

Aș mai menționa două lucruri, întâi modul Silent. Am fost o dată la un muzeu unde era permisă fotografia, dar era foarte liniște și oamenii se enervau pur și simplu când se auzea camera foto. Atunci nu exista mod silențios, iar ulterior pe unele camere a fost scos tocmai ca să știi atunci când se fac poze, un fel de avertisment sonor. Dar aici există și cred că în anumite situații este foarte bun. Cu copii mici și așa mai departe.

În plus are niște moduri foto extrem de utile, de genul Timelapse – iar cu camera foto iese complet altceva decât pe telefon, sau combină cadrele pentru HDR direct din aparat. În fine, este un aparat avansat, pentru un profesionist poate fi o cameră secundară ușoară și versatilă sau bună pentru călătorii. Avea un extra-grip cu baterie în cutie și de asemenea aș menționa că se încarcă de pe USB, deci scăpați de multe bătăi de cap cu chestia asta.