Project Ara, proiectul Google de smartphone modular, intră anul acesta în faza de proiect-pilot în Porto Rico. Poate că la anul vom vedea primul terminal disponibil comercial. Anul ăsta am văzut un prototip și pot să vă explic mai bine cum funcționează, ideea nu e rea. Cei de a Yezz, o companie americană cu sediul la Miami, sunt prezenți și în România. Ei sunt parteneri Google în proiectul Ara.
Prezentarea video este la final.

Project Ara
Project Ara by Yezz

Project Ara este un concept nou al Google, dar care pleacă de la celebrul telefon modular israelian, Modu. După cum știți, telefonul modular era de fapt foarte mic, însă puteai atașa la el o groază de accesorii, inclusiv ecran mare. Așa este conceptul Project Ara, este un smartphone la care se pun pe un șasiu metalic un ecran, module de procesor, memorii, stocare, baterie, cameră foto, modem 3G și așa mai departe. Dacă anul viitor apare ceva mai bun, iei componenta și o schimbi, fără a mai modifica ceva la telefon. Mult mai ieftin decât să cumperi un telefon nou cu totul. Ideea asta preluată de Google ar fi destinată celor foarte atenți la preț și are șanse să crească prin parteneri hardware și parteneri de distribuție. Yezz a fost prima firmă care a intrat în acest joc, iar prototipul de la Mobile World Congress mă face să cred că există șanse pentru terminalul Lego.

Prima variantă de telefon este în producție acum pentru că Google a anunțat că va lansa un proiect pilot Ara în Porto Rico. În funcție de rezultatele studiului merg mai departe sau nu. Sper să iasă bine.

P.S. apropo de titlu, așa arată planurile:

Planurile Project Ara
Planurile Project Ara

Prezentare video Project Ara

Alte terminale Yezz

Yezz este singurul competitor care are la ora actuală telefoane cu Android, Windows Phone și Firefox OS. Iar implicarea în Project Ara arată că sunt foarte serioși. Partenerul lor de distribuție în Europa este Avenir Telecom.

Am văzut două modele smartphone noi, Monaco și Monte Carlo, ambele cu design special, dotări premium și preț bun. Am văzut modelul cu Firefox OS și modelele cu Android. De asemenea, ei produc telefoanele rezistente Energizer.