Am vorbit cu cei de la Dexonline despre farsa de la simulare și i-am întrebat dacă o vor repeta și cu subiecte de la BAC 2017? Deși nu au oferit un răspuns clar, Cătălin și Radu mi-au răspuns la câteva întrebări. Probabil nu va fi o farsă zilele următoare, dar campaniile lor civice vor continua. Sunt șanse să vedem ceva neașteptat.
Farsa de la simularea națională
Dexonline este cel mai cunoscut dicționar online, iar definițiile sale sunt folosite de multă lume, de elevi și profesori, de părinți, de cei care caută diverse cuvinte arhaice sau regionalisme. Totuși, fondatorilor site-ului nu li s-a părut normal ca elevii să caute definiții în timpul examenelor și au înlocuit unele definiții.
La simularea națională pentru BAC 2017 unele dintre subiecte erau legate chiar de semnificația unor cuvinte. De exemplu Pretudindeni sau A Zări.
I-am întrebat ce feedback au primit. Au fost doar înjurături sau și aprecieri?
Am avut o grămadă de feedback din tot spectrul: de la oameni care ne-au
apreciat demersul și s-au și distrat copios, până la oameni care s-au
supărat pe noi. Apogeul (comic) a fost o petiție pentru naționalizarea dexonline…
mi-a povestit Cătălin Frâncu, Dexonline.
Am avut feedback negativ? Da, am avut suficient, însă mult mai puțin decît mă așteptam. Și trist e că argumentația detractorilor s-a învîrtit în jurul falsei idei „distrugeți viitorul copiilor”, de parcă nu minciuna, ci cinstea le distruge viitorul, de parcă e normal ca viitorul să se construiască prin furt și necinste față de colegi, de parcă cele 20 de zecimi ar conta mult pentru viitorul copiilor, de parcă un rezultat bun la o simulare ar ajuta viitorul șamd (vezi câte prostii se pot extrage din doar 3 cuvinte folosite prost?)
– spune Radu Borza, Dexonline.
Planuri pentru BAC 2017
* lovitura de stat din 2012;
* alegerile prezidențiale, turul 2, 2014;
* protestele din februarie 2017;
* și tone de cuvinte ale zilei și lunii, inclusiv cel de luna asta;
Nu există un plan concret pentru BAC 2017, iar din lipsă de voluntari nu se pot face multe lucruri. Totuși, fondatorii site-ului pot observa rapid dacă în timpul examenului cresc căutările pentru anumiți termeni, cum s-a întâmplat la simulare. Ar putea bloca acele pagini pe perioada examenului. Dacă ar exista resurse, s-ar putea monitoriza constant termenii și ar fi ușor de detectat dacă anumite căutări sau accesări ies din tiparul obișnuit al site-ului.
Vom continua cu tipul acesta de campanii? Absolut!, adaugă Radu Borza.
1 comentariu