Un ONG din Arad a realizat un program, BatPro – calculator pentru nevăzători, prin care a realizat lecții de folosire a calculatorului pentru persoanele cu probleme de vedere. Până acum, peste 200 de persoane au învăţat datorită acestui soft, să folosească un calculator pentru a accesa informaţii diverse în mediul virtual.
BatPro_Calculator pentru nevazatori 2

Simplitatea lui pentru începători este dată de faptul că aceştia pot opera un calculator folosind doar 4 taste (sus, jos, stânga, dreapta). Cu ajutorul sintetizatorului integrat de redare vocală, ei pot accesa informaţiile care îi interesează de pe Internet. Beneficiarii pot începe să folosească calculatorul imediat ce descarcă softul, fără a fi nevoie să parcurgă un curs specializat. 
 
Ȋn total, softul BatPro a fost instalat pe 218 calculatoare recondiţionate cu sistem de operare Linux care au fost apoi donate direct beneficiarilor prin filialele Lions partenere din: Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Bucureşti, Arad, Sibiu, Constanţa, Bacău şi Târgu Mureş, cu suportul Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
 
Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” a fost finanţat cu suma de 211.650 lei de către Fundaţia Orange în cadrul concursului „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015. Este realizat de asociația Lions Club Arad.

Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

ads