Adrian Vasilache de la Hotnews a descoperit o licitație nouă în SEAP, pentru un sistem IT de recunoaștere facială pentru Poliția Română, care să fie gata pînă pe 20 decembrie 2016. Mai mult decât atât, sistemul ar trebui să recunoască fața și dacă infractorul poartă cagulă sau burka.
dreamstime_s_47801814-compressorCredit foto:
© La Fabrika Pixel S.l. | Dreamstime.com – Biometrics

Sistemul trebuie să permită introducerea pozelor din dosarele Poliției și apoi identificarea prin căutarea figurii în diverse surse: CCTV, poze făcute cu telefonul mobil, poze de la camerele bancomatelor… Iar bugetul alocat pentru asta este 1,1 milioane de euro. Va permite compararea pozelor noi cu cele din baza de date și așa mai departe.

Au și multe alte specificații legate de recunoașterea feței, să fie și din unghi de +/- 15 grade, orizontală sau frontală, să ignore barba sau mustața, să recunoacă persoana indiferent de expresia feței și așa mai departe.

Nu zic că tehnologia nu există, dar cred că oricine a realizat caietul de sarcini s-a uitat la prea multe filme polițiste. Cred că tehnologia asta e mult mai scumpă și necesită un timp de implementare mult mai mare. Dar sunt convins că o firmă IT din sistem va rezolva problema… pentru comisionul corect.

Găsiți detaliile aici (PDF).

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!