Roșia Montana este un subiect atât de controversat, încât orice aș scrie, se vor găsi 10 oameni care să aplaude și 20 care să înjure, apreciind că am luat mită. Direct în aur.
Cert este că avem o problemă. Stăm pe un munte de aur și nu putem să-l exploatăm.
A, nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt convins că RMGC și Gabriel Resources reprezintă cea mai bună soluție. Oamenii sunt deschiși, vorbesc frumos, visează cu ochii deschiși. Avem o problemă.

Mina de aur Waihi, Noua Zeelanda

Tărăgănăm proiectul cât mai mult, în timp ce oamenii mor de foame. N-avem bani. Avem însă talent și capacitatea de a pune bețe în roate oricui vrea să facă treabă.

Salvați Roșia Montana?

Ar trebui să ne gândim la modul realist cum putem salva Roșia Montana. Le oferim peștele, sau le punem undița în mână și îi învățăm pescuitul? Salvăm Roșia Montana așa cum am procedat cu Vama Veche? Băgăm manele și oferim parcare pe iarbă, pentru melteni.

Singura șansă pentru regiune, realistă, o reprezintă mina de aur. Stăm și murim de foame pe un munte de aur doar pentru că există un risc?

RMGC

Mă bucură și le dau nota 10 pentru că au descoperit social media și o nouă metodă prin care pot forma opinii și pot influența oamenii. Au încercat cu presa tradițională și n-au reușit. În presă sună mai bine panica, are tiraj mai mare. Nu cred că RMGC vrea să deverseze cianura peste ogoarele patriei, sincer, nu cred.

Însă, RMGC nu poate convinge că va face tot ceea ce promite în acele declarații, rapoarte, prezentări. Întâi că nu au banii necesari. Impresia este că vor să convingă, vor să dea drumul la treabă – cât mai repede. Planurile sunt mari și grandioase, sincer, cred că nici cu cei 6.000 de anagajați despre care se discuta atât de optimist nu vor putea face ceea ce promit, atât din punct de vedere al protecției mediului, cât și ca siguranță a construcțiilor. Nu știu cum ar putea convinge. Făcând. Dar cum să facă, fără aprobări?

Concluzii

Mai avem pînă să vedem aurul ieșind în lingouri pe poarta fabricii, pînă când Roșia Montana va fi o oprire turistică și un oraș cu peste 10.000 de oameni. RMGC va trebui să găsească metoda cea mai bună pentru a convinge lumea că vrea să facă ceva bun. Există sute de mine de aur peste tot în lume, ar fi chiar păcat să lăsăm zăcământul ne-exploatat.

De citit pe bloguri, păreri pro și contra:
1) Arhi
2) Zoso
3) Piticu
4) Chinezu
5) Costin
6) Rosia Montana
7) RMGC
8 ) Greenpeace
9) CRJ
10) Salvati Rosia Montana