Roșia Montana este un subiect atât de controversat, încât orice aș scrie, se vor găsi 10 oameni care să aplaude și 20 care să înjure, apreciind că am luat mită. Direct în aur.
Cert este că avem o problemă. Stăm pe un munte de aur și nu putem să-l exploatăm.
A, nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt convins că RMGC și Gabriel Resources reprezintă cea mai bună soluție. Oamenii sunt deschiși, vorbesc frumos, visează cu ochii deschiși. Avem o problemă.
Tărăgănăm proiectul cât mai mult, în timp ce oamenii mor de foame. N-avem bani. Avem însă talent și capacitatea de a pune bețe în roate oricui vrea să facă treabă.
Salvați Roșia Montana?
Ar trebui să ne gândim la modul realist cum putem salva Roșia Montana. Le oferim peștele, sau le punem undița în mână și îi învățăm pescuitul? Salvăm Roșia Montana așa cum am procedat cu Vama Veche? Băgăm manele și oferim parcare pe iarbă, pentru melteni.
Singura șansă pentru regiune, realistă, o reprezintă mina de aur. Stăm și murim de foame pe un munte de aur doar pentru că există un risc?
RMGC
Mă bucură și le dau nota 10 pentru că au descoperit social media și o nouă metodă prin care pot forma opinii și pot influența oamenii. Au încercat cu presa tradițională și n-au reușit. În presă sună mai bine panica, are tiraj mai mare. Nu cred că RMGC vrea să deverseze cianura peste ogoarele patriei, sincer, nu cred.
Însă, RMGC nu poate convinge că va face tot ceea ce promite în acele declarații, rapoarte, prezentări. Întâi că nu au banii necesari. Impresia este că vor să convingă, vor să dea drumul la treabă – cât mai repede. Planurile sunt mari și grandioase, sincer, cred că nici cu cei 6.000 de anagajați despre care se discuta atât de optimist nu vor putea face ceea ce promit, atât din punct de vedere al protecției mediului, cât și ca siguranță a construcțiilor. Nu știu cum ar putea convinge. Făcând. Dar cum să facă, fără aprobări?
Concluzii
Mai avem pînă să vedem aurul ieșind în lingouri pe poarta fabricii, pînă când Roșia Montana va fi o oprire turistică și un oraș cu peste 10.000 de oameni. RMGC va trebui să găsească metoda cea mai bună pentru a convinge lumea că vrea să facă ceva bun. Există sute de mine de aur peste tot în lume, ar fi chiar păcat să lăsăm zăcământul ne-exploatat.
De citit pe bloguri, păreri pro și contra:
1) Arhi
2) Zoso
3) Piticu
4) Chinezu
5) Costin
6) Rosia Montana
7) RMGC
8 ) Greenpeace
9) CRJ
10) Salvati Rosia Montana
Oamenii din Rosia Montana „mor de foame” intrucat minele de stat au fost inchise de Gold Corporation.
 
Posibil, dar tu ai avea încredere să facă statul o exploatare cu cianură acolo? Eu, nu prea 🙁
 
Asa cum am mai repetat-o, ONG-urile zic sa se ocupe de defrisarile abuzive, de miile de hectare de padure care au fost rase de pe Carpati si sa lase Rosia Montana sa renasca.
Avem bogatii si nu suntem capabili sa le exploatam. Am putea trai linistiti multi ani cu datoriile la zi…Dar e mai comod sa pui bete in roate si sa mai aduni niste bani de la UE, sa mai pui de un protest…destea…
 
@Bucuresti – Rosia Montana Inteleg ca tot de minerit ar fi nevoie pentru ca locuitorii din Rosia Montana sa nu „moara de foame”.
 
daca statul roman a exploatat la rm pana in 96 cu cianuri de ce nici draq nu a sarit in sus ca ploueaza zona, si sa recunoastem ca au distru o amre parte din ea, asa face statul roman orice, de ce tocmai acum apar ONG urile cu dorinte de salvare epice?
 
@Dan Dragomir
Evident ca nu. Insa nici cel care ii infometeaza nu este solutia.
Salvarea este ca monopolul firmei canadiene sa fie ridicat, iar Rosia Montana lasata sa respire. De asta se tem canadienii.
 
@miki
Nimeni nu a mai exploatat cu cianuri la Rosia Montana. In general vorbind, exploatarea de stat a afectat aprox 15% din Rosia Montana.
E vorba de aceiasi 15% pe care Gold Corporation ii arata si spune ca asa este toata Rosia. Este o minciuna. De exemplu, mergi pe Masivul Tarina si vei avea o cu totul alta priveliste decat ce sustine propaganda RMGC.