Sunt în dezbatere publică mai multe proiecte de lege care ar putea avea un impact aiurea asupra accesului la Internet. Comisia Europeană, care a reușit să facă treabă decentă cu roamingul pe bătrânul continent, ia niște decizii dubioase, bazate pe lobby-ul corporatist, nu pe înțelegerea sistemului.
Sursa foto: © Sirikul | Dreamstime.com – Online
Taxa pe link
Pentru că mulți dintre giganții massmedia acuză Google că „le fură conținutul” pentru că scanează știrile și le trimit milioane de cititori pe știrile importante, Comisia Europeană a ieșit cu aberația anului, taxa pe link. Adică, cu alte cuvinte, dacă ai pus link spre un site, trebuie să plătești proprietarului o taxă.
Chestia asta e atât de aberantă încât nici nu știu de unde să încep. Nu vei mai putea raporta un abuz, cu link spre țepar, pentru că va cere taxă. Vei putea fi taxat pentru un share pe Facebook. Cine știe, poate și dacă recomanzi vreun produs, proprietarul va putea cere taxă pe link. Nici vorbă să mai găsiți știri pe scurt la Zoso.
Neutralitatea Internetului
Niște corporații mari vor să cumpere acces preferențial la Internet, e ca și cum pe autostrada spre mare niște șmecheri ar cumpăra banda doi și nu ai avea voie să mergi pe ea dacă nu ai bani, trebuie să circuli pe banda 1 obligatoriu.
În cazul online, unele site-uri vor merge mai bine și vor fi prioritizate în Google și în preferințele utilizatorilor, doar pentru că proprietarii lor au bani. Unele aplicații de chat vor merge mai bine. Unele companii vor avea internet de viteză mai mare pentru angajații lor. Șansele vor scădea pentru orice start-up, iar asta blochează inovația în tehnologie.
Comisia Europeană BEREC, autoritatea de reglementare, susține neutralitatea, dar în primul draft al propunerii lor sunt câteva greșeli.
Ce putem face noi
În primul caz există o mișcare onine, Save the Link, care strânge semnături. Dacă în România e clar că o petiție nu rezolvă nimic, la nivel european s-ar putea să meargă, dacă se implică destulă lume.
În al doilea caz, există de asemenea un site dedicat, Save the Internet.
Baftă la salvat Internetul!
Mersi de mențiune Dan . O mica corectură – a doua consultare, cea cu neutralitatea e organizată de către BEREC (Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice), nu de Comisia Europeana. E importanta distinctia ca BEREC nu e subordonat Comisiei (si e mai bine asa!) Aici e si anuntul lor – http://berec.europa.eu/eng/news_consultations/ongoing_public_consultations/3771-public-consultation-on-draft-berec-guidelines-on-implementation-of-net-neutrality-rules
Referitor la „taxa pe link”, e o propunere super-bizara – o sa incercam sa facem la finalul lunii o discutie pe tema asta (si altele legate de consultarile UE de modificari pe legea drepturilor de autor) Consultarea asta s-a incheiat pe 15 iunie.
 
Mersi pentru precizari, Bogdan. Dar Berec nu e format tot din oamenii recomandati de guverne? Sau chiar e independent 100%?
 
BEREC e format din reprezentatii autoritatior de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice. Teoretic aceste autoritati, ca si ANCOM la noi sunt independente, la fel si BEREC e independent fata de Comisie. Deci nu, nu sunt reprezentantii guvernelor (acela ar fi fost Consiliul European)
Vezi http://berec.europa.eu/eng/about_berec/tasks/ si http://berec.europa.eu/eng/about_berec/composition_and_organisation/
Deci eroarea era aici”Comisia Europeană susține neutralitatea” in loc de Comisie ar trebui sa fie BEREC. (Comisia deja si-a spus cuvantul pe aceasta problema, care a rezultat in Regulamentul 2120 –