Așteptam din februarie noul Samsung Galaxy S10 5G, un model îmbunătățit pentru seria S10, care include și tehnologie 5G, dar are și un ecran mai mare și baterie mai mare decât S10+. Terminalul a ajuns la mine în noiembrie, apoi a apărut ocazia să testez și ceasul Activewatch 2, împreună cu o parte dintre serviciile Orange. Revin cu un review pentru ceas și serviciul Number Share cât de repede este posibil.


Testez modelul Samsung Galaxy S10 5G, serviciile Orange și noul ceas Samsung Galaxy Watch Active 2, în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Pro și contra Galaxy S10 5G

Avantaje:

  • tehnologie  de ultimă generație;
  • baterie mai mare;
  • ecran de dimensiuni mari;
  • camere foto excelente;
  • design excelent;

Dezavantaje:

  • necesită abonament special 5G;
  • acoperirea 5G este bună, dar rămâne limitată la câteva orașe;

Detalii tehnice Galaxy S10 5G

Ecran: 6.7-inch Quad HD+, Curved Dynamic AMOLED, 19:9
Procesor: Exynos 9820 8nm 64-bit Octa-core processor (Max. 2.7 GHz + 2.3 GHz + 1.9 GHz)
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 256GB
Camera: 12MP, F2.4 + 12MP F1.5/F2.4 + 16MP, F2.2 + 3D Depth
Selfie: 10MP, F1.9 + 3D Depth
Dimensiuni: 77.1 x 162.6 x 7.9mm
Greutate: 198g
Baterie: 4,500mAh, super fast charging, wireless, wireless powershare
OS: Android 9.0 (Pie)
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC
Preț: 5.728,94 lei

Alte detalii găsiți pe site-ul Samsung.

Review Galaxy S10 5G

Am fost printre norocoșii care au văzut acest model în primăvară, la Mobile World Congress 2019, evenimentul din februarie la care se prezintă multe dintre terminalele de top de pe parcursul anului. Din lipsă de 5G și de stoc probabil, cei de la Samsung nu au lansat acest model în România decât recent, în noiembrie. Telefonul a ajuns mai demult la mine, am postat deja video pe Youtube, iar în următoarea perioadă o să testez și ceasul și celelalte servicii Orange. Am testat deja rețeaua 5G în București, mi se pare excelentă acoperirea comparat cu principalii competitori. Aveți câteva teste mai jos.

Samsung Galaxy S10 5G este disponibil in excusivitate la Orange până în ianuarie 2020. În ultimul deceniu, Samsung a colaborat îndeaproape cu operatorii de rețea, producătorii de dispozitive și dezvoltatorii de software pentru a face din 5G o realitate. Acum, utilizatorii vor putea să se bucure de o experiență mobilă complet nouă, datorită celei mai avansate rețele disponibile și specificațiilor inovatoare ale noului Samsung Galaxy S10 5G. Fiind una dintre companiile care au integrat o soluție 5G în chip-uri, structurile de rețea, soluțiile radio si device-uri, Samsung oferă publicului un smartphone de generație viitoare.

Samsung Galaxy S10 5G are cel mai mare ecran disponibil pe un smartphone din seria S, pentru o experiență de vizionare excelentă, cea mai mare baterie dintre toate modelele și o cameră foto foarte bună. Ecranul edge-to-edge Dynamic AMOLED cu diagonală de 6.7 inch afișează conținutul la calitate foarte bună. Samsung a dezvoltat acest ecran care le permite utilizatorilor să vizualizeze clipuri și filme, să joace jocuri, dar și să experimenteze realitatea augmentată, toate fiind posibile datorită rețelei 5G. Este aproape la fel de mare ca un Note 10+.

Tehnologia 5G vă va permite să descărcați filme la calitate foarte bună în doar câteva secunde. De asemenea, latența scăzută oferită va permite gamerilor să aibă cele mai mari performanțe, mai ales în jocuri de tip shooter, unde fiecare milisecundă contează. Probabil și pentru Fortnite, PUBG, Apex și altele, dar cred că vor fi scoruri mai bune și la jocurile de racing, gen Asphalt.

Ca design îmi place mai mult S10 5G decât Note 10+, ideea cu două camere selfie este utilă, iar la Note au readus o singură cameră frontală. Camerele de pe spate sunt identice, iar spre deosebire de Note 10+ modelul S10 5G are o baterie de 4.500 mAh, mai puternică. Suportă și încărcare rapidă cu 25W, dar și fast charging wireless cu 15W. Note 10+ a adus o tehnologie mai rapidă, cu 45W, dar bateria este mai mică, cu doar 4.300 mAh. Desigur, Note are ca avantaj special și S-Pen.

Este adevărat că noul S10 5G are procesorul seriei S, respectiv Exynos 9820, iar Note 10+ vine cu o nouă generație de procesor, mai puternic. Dar este la fel de adevărat și faptul că Exynos 9820 este destul de puternic pentru orice aplicație și se descurcă excent în orice situație. Pentru a avea însă avantajele maxime, probabil că gamerii se vor orienta spre Note 10+ 5G, dar pentru orice utilizator obișnuit probabil că Exynos 9820 este mai mult decât suficient în activitățile de zi cu zi.

Vedeți mai jos testele realizate și testul cu camere foto, iar spre final despre serviciile oferite de Orange și concluziile mele.

Teste Galaxy S10 5G

N-am mai făcut testele hardware de performanță pentru că deja știm scoruri și detalii de la review-urilor S10 Plus și S10 simplu din primăvară. Nu au fost modificări esențiale pe partea de hardware sau software, deci mă aștept să aibă scorurile similare. Am testat într-adevăr autonomia oferită și rețeaua 5G a Orange.

Pentru baterie veștile sunt excelente. A rulat clipul de pe Youtube timp de 5 ore și 15 minute, iar nivelul bateriei a scăzut de la 90% la 57%. Cu alte cuvinte, dacă mergea continuu non-stop ar fi ajuns la 15 ore și 45 de minute, ceea ce mi se pare excelent. Probabil spre 30 de ore de utilizare normală, fără să utilizăm ecranul continuu. Fără serviciile activate (WiFi, Bluetooth, localizare, 5G – ș.a.md) probabil că aveam un adevărat record de autonomie, dar l-am testat în condiții normale de utilizare. Detaliile tehnice le găsiți mai jos.

Singura chestie cu adevărat enervantă din One UI / Android 9  este notificarea privind WiFi Call (apel vocal pe Wifi). A fost extrem de greu de dezactivat și nu a fost suficient doar să o închizi de la buton sau să îi dai minimize, tot acolo era n0n-stop, am găsit greu cum se dezactiva.

Am testat până la ora actuală toate rețelele 5G active în România, dar am fost impresionat de acoperirea Orange 5G. Sigur, mai e de lucru și mai sunt zone unde apare 5G dar are viteze mai mici, însă am mers prin cel puțin 3 sectoare diferite din București și apare peste tot 5G și merge la viteze maxime. Nu am atins 1.2Gbps, dar uneori a sărit de 700 Mbps, ceea ce de asemenea este un record. Problema de upload rămâne, atinci 12-15-20Mbps, dar nu este de nivelul 5G din Europa occidentlă. Am atins și depășit 150Mbps upload în Germania pe o rețea concurentă 5G. Dar este adevărat, la noi nu a fost eliberat încă spectrul 5G, echipamentele actuale funcționează pe spectrul deținut deja de operatori, ceea ce limitează cumva performanțele obținute. Abia anul viitor va fi licitația pentru spectru și vor urma rețele 5G cu acoperire mai mare și performanțe mai bune.

Vedeți mai jos și restul de teste 5G realizate.

 

Camerele foto Galaxy S10 5G

Samsung Galaxy S10 5G are sistemul de camere foto de pe S10+, deci testele sunt relativ irelevante. Totuși, am zis să fac câteva poze, să ne dăm seama dacă e la fel. Sunt cei trei senzori, de 12, 12 și 16 megapixeli, cu lentilă normală, wide și telefoto, imaginile au ieșit corect. Are un senzor 3D ToF pentru identificarea mai corectă a peisajului, inclusiv pe lumină slabă. Pe partea frontală are o cameră de 10 megapixeli și alt senzor ToF care permite realizarea de imagini de o calitate mult mai bună.

Despre Number Share și alte servicii Orange

Cu serviciul Number Share de la Orange poți folosi același număr pe smartphone-ul tău Samsung și pe smartwatch-ul compatibil. Astfel, e mult mai simplu să efectuezi sau să primești apeluri și mesaje pe toate device-urile tale preferate. Atunci când apelezi sau trimiți un mesaj de pe un smartwatch, destinatarului îi este afișat numărul tău de telefon, setat ca număr principal, indiferent dacă ai sau nu smartphone-ul în apropiere.

Poți acum să testezi gratuit serviciul Number Share, timp de 3 luni. După perioada de test, va fi tarifat cu 2 €/ lună, TVA inclus, pentru fiecare ceas asociat. Eu testez acest serviciu împreună cu smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch Active 2 4G și revin curând cu impresii. Puteți vedea mai jos în clip despre ce este vorba:


Pe lângă Number Share, Orange mai are și alte servicii oferite în exclusivitate. De exemplu, este primul operator telecom din România ce oferă clienţilor săi acces la tehnologia eSIM. Această tehnologie este acum doar pentru telefoane Apple compatibile, dar pe viitor este posibil să vedem și pe Samsung. Prin eSIM clienții se vor putea conecta la rețeaua mobilă Orange simplu și rapid, fără a mai avea nevoie de cartelă fizică. De asemenea, utilizatorii vor putea instala mai multe numere de telefon pe un singur dispozitiv mobil, oferindu-le astfel posibilitatea utilizării lor alternative, în funcţie de context şi nevoi.

De asemenea, din primăvară clienţii Orange România se pot bucura în premieră de o experienţă superioară în timpul apelurilor 4G. Noua tehnologie HD Voice Plus îmbunătățește calitatea convorbirii, oferind un sunet mai bogat, mai clar și mai natural prin utilizarea unei game de frecvențe audio dublă faţă de apelul 4G clasic. Noua tehnologie, denumită în mod tehnic EVS (Enhanced Voice Services) crește calitatea apelurilor 4G, reducând în acelaşi timp zgomotul de fundal. EVS este disponibilă doar pentru apelurile realizate între terminale compatibile cu noua tehnologie. Aceasta nu necesită activări suplimentare fiind disponibilă tuturor clienţilor care efectuează apeluri 4G, atât abonaţi cât şi utilizatori de cartele PrePay, cu telefoane compatibile HD Voice Plus.

Concluzii

Samsung Galaxy S10 5G este unul dintre cele puternice telefoane din 2019. Eu personal nu știu ce-aș alege dintre S10 5G și Note 10+ 5G. Chiar nu știu, pentru că aș vrea procesorul de la Note 10, dar aș vrea și bateria mare a lui S10 5G. Sfatul meu este să profitați de perioada în care S10 5G este la ofertă la Orange. Necesită abonament special 5G pentru a avea acces la serviciile de ultimă generație. Iar telefonul poate fi cumpărat și în rate, 224,5 lei pe lună, cred că este suficient de comod.

Ai cam tot de trebuie la un smartphone, performanță, viteză, camere foto, baterie mare, iar pe deasupra nici nu mai trebuie să schimbi telefonul la anul când va trece și restul lumii la 5G.

Galerie foto