Am făcut o scurtă comparație Galaxy S9 versus Galaxy S8, am pus în balanță performanța și diferența de preț, am realizat o comparație a tehnologiilor și la final am tras concluzii pro și contra. Există două elemente principale care justifică actualizarea, dar și unele secundare, pe de altă parte, există și motive pentru care Galaxy S8 are mai multe atuuri. Să le trecem în revistă.
P.S. citește și review Samsung Galaxy S9+ ->>
Testez acum Samsung Galaxy S9+ în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde vă puteți înscrie și voi. Telefonul este la precomandă în magazinul online.

Detalii tehnice S9 versus S8

Detalii / dispozitiveGalaxy S8Galaxy S8+Galaxy S9Galaxy S9+
Ecran5.8 inch, 2960x1440 pixeli, format 18.5:9 , 570 ppi 6.2 inch, 2960 x 1440 pixeli, format 18.5:9, 529 ppi 5.8 inch, 2960x1440 pixeli, format 18.5:9 , 570 ppi 6.2 inch, 2960 x 1440 pixeli, format 18.5:9, 529 ppi
ProcesorExynos 8895 OctaExynos 8895 OctaExynos 9810 OctaExynos 9810 Octa
RAM4GB4GB4GB6GB
GPUMali-G71 MP20 Mali-G71 MP20 Mali-G72 MP18Mali-G72 MP18
Stocare64/128 GB 64/128 GB 64/128 GB 64/128 GB
Camera foto12 mpx (f/1.7)12 mpx (f/1.7)12 mpx (f/1.5) 12 mpx duală (f/15 - 26 mm, f/2.4 - 52 mm)
Camera selfie8 mpx (f/1.7)8 mpx (f/1.7)8 mpx (f/1.7)8 mpx (f/1.7)
Android7.0 - actualizarea la 8.0 nu a ajuns la noi7.0 - actualizarea la 8.0 nu a ajuns la noi8.08.0
Baterie3.000 mAh3.500 mAh3.000 mAh3.500 mAh
RețeaCat 16 (1Gbps/150Mbps)Cat 16 (1Gbps/150Mbps)Cat 18 (1.2Gbps / 200Mbps)Cat 18 (1.2Gbps / 200Mbps)
Preț800 de euro la lansare, 650 de euro acum900 de euro la lansare, 779 euro acum849 euro949 euro

Comparație Galaxy S9 vs Galaxy S8

Am primit foarte des, atât pe Youtube, cât și pe blog, întrebarea asta: dacă am Galaxy S8, merită să cumpăr acum Galaxy S9? Aceeași problemă este valabilă și pentru Note 8, pentru că mulți români abia au cumpărat flagshipul anterior. Iar discuția are mai multe unghiuri de abordare. Este un răspuns dificil, dar vă pot explica, sper eu, destul de clar.

Samsug Galaxy S9 este nou, abia lansat și cred că de departe dacă vă doriți ceva cu adevărat nou merită să cumpărați Galaxy S9+. Varianta cu ecran mare aduce de asemenea o baterie mai mare, dar are atuul anului, noua cameră foto, despre care vom discuta de asemenea separat. Cred că Galaxy S9+ este printre modelele de top ale anului și vor fi puține terminale care vor concura cu el pe tot parcusrul lui 2018. De altfel eu o să fac actualizarea de la Galaxy S8+ la Galaxy S9+.

Procesorul. Unul dintre principalele atuuri ale lui Samsung Galaxy S9/S9+ este tocmai procesorul. Deși nu au schimbat metoda de fabricație, este tot pe 10 nanometri, au reușit să crească frecvența și să modifice nucleele de performanță astfel încât obțin scoruri excelente. Ce înseamnă practic asta? Pentru cei care folosesc aplicații intensive, care merg greu pe telefoanele actuale, va fi o binecuvântare trecerea la noul model. Procesorul atinge 2.9GHz și este optimizat, iar partea de grafică este și ea peste Samsung Galaxy S8. Toate testele arată că Galaxy S9 este cel mai rapid smatphone cu Android.

Este adevărat însă că un utilizator obișnuit, care folosește telefonul pentru apeluri, email, Facebook și Instagram, nu va simți nicio mare diferență între un S9 și S8. Telefoanele vor fi la fel, atât ca experiență de utilizare cât și ca aspect, iar omul va fi foarte frustrat în privința prețului plătit. De-asta nuanțez răspunsul și nu acord tot creditul noului model.

Camera foto. Noua cameră foto duală de pe Samsung Galaxy S9+ este cu adevărat ceva nou. Da, Note 8 are cameră duală, dar sunt un pic diferite și cred că și imaginile sunt un pic diferite. Asta nu înseamnă deloc că S8 nu ar avea camera foto bună. Din contră, și S8 are o cameră foto excelentă, iar S9 simplu are o cameră extrem de similară cu cea de pe S8/S8+. Doar că noua cameră foto duală pare să aibe câteva atuuri pe care le vom discuta în amănunt în alt episod al acestui foileton.

Am pus camera foto la treabă în câteva locații din București și din afara orașului și fotografiile ies extrem de bine. Am testat filmarea 4K, am testat efectele foto, dar și SuperSlowMotion. Atât partea de optică cât și partea de AI par să funcționeze bine, fără mari probleme. Există în continuare zgomot pe imaginile cu lumină scăzută sau efecte nedorite în soare direct. Dar per-total este o cameră foto ok. Deja ai la îndemână un zoom optic 2X, deja ai la dispoziție efecte speciale diverse, este un smartphone perfect pentru luat în călătorie. Revin separat cu un articol despre camera foto.

Din păcate, există și multe lucruri extrem de similare. Designul este absolut identic, din față nu recunoști care este S8 și care este S9, zvonul privind modificarea dimensiunilor a eșuat, au același format și același raport între margine și ecran. Display-ul are aceeași dimensiune și aceeași rezoluție, densitate, luminozitate. Singurul aspect pozitiv este mutarea senzorului de amprentă la jumătatea ecranului, unde îl poți atinge natural, când pui mâna pe telefon.

Alte noutăți. Am apucat să testez AR Emoji al Samsung, prezentat cu mare fast, dar care eșuează lamentabil în testarea de zi cu zi. Dacă în prezentare personajul desenat semăna mult cu utilizatorul telefonului, în realitate nu este așa. Generează un desen cu băiat sau fată, dar care nu seamănă cu tine. Poți schimba culoarea la păr sau la haine, dar nu foarte mult. Mă așteptam să văd cum creează o versiune desenată a utilizatorului exact ca la demo. Dar se pare că încă nu este la versiunea de top. Apoi, într-adevăr, poți trimite reacții către cei din listă folosind desenul animat, cu diverse expresii (generază un set întreg de reacții emoji standard). O să revin cu un articol și pe tema asta.

Samsung Galaxy S9 are boxe stereo, marea noutate fiind difuzorul plasat sub ecran. Vedeți și testul audio aici. Da, muzica pare că se aude un pic mai tare, iar pentru jocuri sau filme vor fi efecte audio mai interesante.

Altă diferență este la partea de rețea, nu mare, dar să spunem că e interesantă. La partea de 4G, Galaxy S8 avea una dintre cele mai bune viteze, respectiv poate atinge 1Gbps download și 150Mpbs upload, dacă rețeaua suportă acest lucru. După cum știți, Orange tocmai a făcut actualizări de rețea, iar acum se pot atinge viteze interesante. Dar Samsung Galaxy S9 are LTE Cat 18, adică atinge 1.2Gbps download și 200 Mbps upload. În următoarea perioadă toate rețelele mobile vor face actualizări, iar noile viteze sunt utile mai ales dacă vă uitați la video pe smartphone. Eu recunosc că folosesc atât Netflix și HBO Go, dar mă uit uneori și la meciuri. Iar de calitatea rețelei depinde calitatea streaming-ului video.

Concluzii

Lăsând la o parte problema prețului în sine, Samsung Galaxy S9 (mai ales S9+) are o serie întreagă de actualizări care fac acest telefon extrem de atractiv. Pentru mine este în special camera foto. Pentru alții poate fi sunetul stereo cu boxe de ambele părți ale ecranului. Pentru gameri va fi în special procesorul cel nou mai rapid și procesarea grafică mai rapidă. Apoi există veșnicul atuu al celui care caută telefon nou, care vrea să aibă în buzunar cel mai modern dispozitiv. Și sunt actualizări și software și hardware suficiente.

Dacă vă uitați strict la raportul calitate/preț, Samsung Galaxy S8 este în continuare o alegere excelentă. Este un telefon performant, premium, bine făcut, la care totul funcționează ceas. Poate pînă la finalul lunii vom prinde și actualizarea la Android 8.0 Oreo, care în alte țări este deja disponibilă. Iar prețul este accesibil, 650 de euro pentru S8 simplu, 779 de euro pentru S8 Plus. Iar comparativ, S9 pare scump la 850 de euro, iar S9 Plus este 950 de euro. Pentru unii ăștia sunt banii de vacanță și atunci actualizarea nu este atât de importantă.

Sumar: pro și contra

Merită trecerea la Samsung Galaxy S9 versus S8:
– procesor mult mai bun, accelerator grafic performant;
– camera foto mult mai bună (în special pe S9+);
– actualizări la nivel de software pentru diverse aplicații;
– sunet stereo cu două boxe amplasate deasupra și sub ecran;
– senzor de amprentă mai bine plasat;

Rămâne de discutat în final:
– prețul S8 este mult mai bun;
– S8 are toate atuurile unui smartphone de top;
– diferențele concrete sunt mici;

Voi ce credeți, ce ați alege astăzi, S8 sau S9?

Comparație foto