Am scos în evidență zilele trecute seria de tehnologii și funcții unice aduse de noua serie de televizoare Samsung Neo QLED, însă vă dau astăzi un argument suplimentar pentru achiziție: angajamentul lor față de mediu, care m-a impresionat.

Samsung NEo QLED

Am aflat odată cu prezentarea noilor modele de televizoare despre măsurile luate pe mai multe planuri pentru a reduce amprenta generală de carbon a producției de electronice. Și nu doar reducerea amprentei de carbon: vor folosi materiale reciclabile, schimbă complet ambalajele și lansează noi inovații tehnologice pentru a proteja mediul.

Desigur, pasionații de tehnologie vor cumpăra un astfel de televizor pentru Quantum Matrix, care controlează noile mini-LED-uri, 40 de ori mai mici decât cele convenționale. Pentru procesorul Neo Quantum, mai puternic, optimizat special pentru upscaling AI. Sau poate pentru funcțiile care ușurează muncă de acasă, videoconferințele și sesiunile de gaming.

Însă există și oameni care sunt impresionați ca și mine de inițiativele eco.

O impresionantă reducere a emisiilor de carbon

Mi s-a părut impresionant faptul că anticipează o diminuare cu aproximativ 25.000 de tone a cantității de gaze cu efect de seră. Pentru a înțelege asta, închipuiți-vă o pădure formată din 3,8 milioane de brazi în vârstă de 30 de ani. Aceasta ar putea elimina aceeași cantitate de gaze de seră pe parcursul unui an întreg. Mi se pare important, o cifră impresionantă și o decizie foarte bună.

Amprenta de carbon se reduce și datorită noilor ambalaje. Televizoarele din seria Neo QLED dispun acum de ambalajul pliabil, care poate fi folosit în scopuri noi. Și vorbim de un volum de până la 200.000 de tone de cutii în fiecare an. Designul premiat este botezat „Eco-packaging”, vine la toate televizoarele din categoria Lifestyle lansate în 2021, dar și la majoritatea televizoarelor din noua categorie Neo QLED 2021.

Practic, cutiile se pot plia după anumite modele și formează obiecte de mobilier. Mie mi se pare o idee genială. Am văzut un suport pentru ghivecele de flori, un suport pentru cărți, un căluț de lemn, un urs sau un rinocer. În mod cert aș folosi cutia și nu aș arunca cartonul la gunoi.

Compania anticipează că, în cazul în care fiecare cutie cu design Eco-Packging este refolosită ca obiect casnic, pot fi reduse alte 10.000 de tone de gaze cu efect de seră. Se estimează de asemenea o reducere de până la 14.000 de tone de gaze cu efect de seră în peste 7 ani de utilizare a unui televizor datorită celor două noi modele de telecomandă, despre care discutăm mai jos.

Telecomenzi cu încărcare solară

Am apreciat ideea adusă de noile telecomenzi cu încărcare de la energia solară. Un adevărat gadget pentru pasionați, se pot încărca și la lumina din interiorul locuinței. Mai mult, puteți încărca la nevoie și prin USB. Samsung estimează că astfel vor fi “salvate” circa 99 de milioane de baterii AAA, pe parcursul a 7 ani de utilizare a unui televizor. O nouă cifră record. Iar bateriile dăunează foarte mult mediului. Conțin foarte multe substanțe toxice care în general ajung în mediul natural. La noi nu sunt duse la reciclat, ci oamenii le aruncă direct împreună cu gunoiul menajer. Astfel bateriile ajung la groapa de gunoi, substanțele toxice ajung în apa freatică.

Unele televizoare Crystal UHD 2021 vor veni echipate cu telecomenzi care economisesc energie și care pot reduce astfel cu până la 80% din energia care s-ar consuma în mod obișnuit.

Reciclarea plasticului și plantarea de copaci

O altă idee extrem de bună și utilă: Samsung folosește materiale reciclate pentru partea din spate a monitoarelor, iar acum plănuiește să extindă folosirea acestor materiale către și mai multe componente din portofoliul de ecrane pe care compania le produce. Prin utilizarea acestor reciclabile, Samsung speră să reducă peste 500 de tone de gaze cu efect de seră de-a lungul a 7 ani de utilizare a unui produs.

Nu în ultimul rând, cu ocazia lansării oficial în România a gamei Neo QLED, Samsung Electronics a decis să își întărească angajamentul privind binele mediului înconjurător și a sprijinit asociația MaiMultVerde prin plantarea a peste 500 de puieți, în judetul Giurgiu, formând astfel pădurea Neo.

Iată o întreagă serie de acțiuni responsabile, care pe mine mă fac să aleg noua gamă de televizoare Samsung din 2021. Acest articol face parte dintr-o campanie de comunicare Samsung România.