Trei lucruri care îmi plac la Samsung Galaxy S20 Ultra: ecranul incredibil și fără rival la ora actuală, bateria de mare capacitate care oferă o autonomie excelentă și camera foto de foarte bună calitate, inclusiv cu un zoom fără egal. Singura problemă ar fi cu procesorul, care în Europa este Exynos 990, nu foarte slab, dar sub nivelul celui oferit în Asia sau America.Testez Samsung Galaxy S20 Ultra în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Puteți găsi telefonul direct pe site-ul operatorului.

Detalii tehnice Samsung Galaxy S20 Ultra

Display: 6.9 inch Dynamic AMOLED 120 Hz, 3200X1440 px, Corning Gorilla Glass 6
Procesor: Exynos 990
GPU: Mali-G77 MP11
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 128 GB
Camera foto: 108 + 48 zoom + 12 ultrawide + Camera DepthVision
Selfie: 40 megapixeli
Baterie: 5000 mAh, 45W Fast Charging
Preț: 6.704,06 lei

Mai multe detalii tehnice și specificații sunt aici.

Trei atuuri Samsung Galaxy S20 Ultra

  • Un display de top: este un Dynamic AMOLED 2x, din generația a doua, care a fost decretat de DisplayMate drept “state of the art“. Comparat cu modelul de top anterior din seria Galaxy S, respectiv S10+, avem un ecran cu 23% mai mare, cu 14% mai luminos, dar care suportă și noua tehnologie cu rate de refresh 120Hz, deci orice derulare sau operațiune se mișcă natural. Veți vedea mai jos că activarea opțiunii nu consumă atâta baterie pe cât o face o altă tehnologie de top, discutăm pe tema asta imediat. Rezoluția nu ajunge chiar la 4K, dar la 3200×1440 pixeli este peste cea 2K. Rezoluția mare permite vizionarea la calitate maximă de clipuri și filme, dar este principalul factor de consum pentru baterie. Vă recomand să vedeți jocuri și filme 2K doar conectați la o priză sau aproape de ea. Rezoluția maximă nu suportă 120Hz, deci pentru o animație perfectă aveți nevoie de FullHD+.  Telefonul suportă și rezoluții HD+ (1600×720 pixeli), iar asta prelungește autonomia cu ore bune. Oricum, aveți la îndemână un adevărat gadget: puteți vedea la rezoluții maxime, puteți folosi curent rata de refresh 120Hz și atunci când aveți nevoie de energie, este suficient să renunțați la ele pentru autonomie mai mare. Calitatea imaginilor este fără cusur și a obținut note maxime în toate testările independente.
  • Autonomie foarte bună: pot să spun că este primul flagship care are o autonomie foarte mare, o baterie de 5.000 de mAh, dar cu tot cu tehnologie 5G și toate conexiunile activate. Ceea ce a făcut diferența în teste a fost rezoluția sau rata de refresh a ecranului. La calitate maximă poate folosi doar rate de refresh 60Hz, iar rezultatul pentru autonomie abia trece de 7 ore de utilizare intensă. Dacă reducem rezoluția la FullHD+ (2400×180 pixeli), dar pe 120Hz, atunci autonomia a crescut la peste 12 ore de utilizare continuă, cu ecranul aprins și procesorul turat la maxim. Dacă punem ecranul pe rezoluție HD+, atunci autonomia este peste 14 ore de utilizare continuă, ajungeți de la Amsterdam la New York liniștit, fără priză. De asemenea, bateria are o tehnologie de încărcare rapidă 45W, peste competiție, încărcare rapidă wireless cu 15W, precum și reverse charging pentru căști sau alte gadgeturi cu 9W.
  • Camera foto peste competiție: are cea mai puternică combinație de camere foto/video disponibile la ora actuală pe un smartphone. Include senzorul-vedetă al Samsung de 108 megapixeli, cu o lentilă de 26mm. Apertura este F/1.8 și pixelii sunt de 0,8 nanometri. Dimensiunea senzorului este 1/1.33 inch, fiind practic cel mai mare senzor foto pe un smartphone. Terminalul poate filma 8K, imagini care pot fi văzute pe televizoarele 8K lansate de Samsung, printr-un parteneriat cu Youtube care permite încărcarea clipurilor 8K direct de pe telefoanele Galaxy S20. Formatul este 7860×4320 pixeli, cu 24 de cadre pe secundă în format 16:9. Camera este capabilă să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă, Full HD la 240 de cadre pe secundă și 720p la 960 de cadre pe secundă. Include atât stabilizare optică, cât și soluție gyro-EIS pentru a realiza filme de calitate excelentă direct din mână. Galaxy S20 duce clipurile video la un nivel superior cu rezoluția 8K, în prezent, fiind cea mai înaltă rezoluție video disponibilă de pe un smartphone. Acestea oferă un nivel de detalii incredibil, de 4 ori mai mare decât rezoluția UHD. Videoclipurile 8K sunt atât de bune, încât poți captura imagini de 33MP ultra-detaliate, direct din fișierul video, fără efort. Pur și simplu mergi la galeria ta, alegi videoclipul 8K, apoi capturezi o imagine unică, atingând în colțul din stânga sus. Pe lângă camera principală, Galaxy S20 Ultra oferă o cameră ultra-wide de 12 megapixeli, precum și o cameră de zoom optic de 48 de megapixeli, un senzor de asemenea foarte mare și performant. Camera frontală pentru selfie este de 40 de megapixeli. Există și o funcție AI complet nouă, modul Single Take, care realizează un video, îl analizează folosind AI Galaxy S20 și îți oferă până la 14 fotografii și videoclipuri diferite, inclusiv fotografii panoramice, cu bokeh, decupate, videoclipuri în stil time lapse și multe altele. Filmezi o singură dată, ai parte de mai multe opțiuni și alegi momentul perfect.

Problema Samsung Galaxy S20 Ultra

  • cea mai mare controversă legată de acest model o reprezintă variantele diferite cu procesoare diferite pe care Samsung le vinde în SUA și Asia față de Europa. La noi, terminalele vin cu procesorul Exynos 990, care este foarte bun și performant, dar care este inferior Snapodragon 865, cel mai puternic de anul acesta, care este optimizat software, nu se încinge și oferă autonomie mai bună. Variantele cu Snapdragon se vând la noi doar pe sub mână și de obicei nu au garanție sau service oficial în caz că se întâmplă ceva. Și este păcat, sunt convins că majoritatea fanilor Samsung ar prefera varianta Snapdragon, cum spune această petiție online. Rezultatele în testele de performanță sunt bune, comparabile cu rivalii, chiar reușesc performanțe maxime la testele single-core, dar la multi-core Snapdragon este superior. Scorurile în Antutu scad dacă se încinge terminalul și se spune că cel cu procesor Qualcomm este mult mai rece. De aici multe discuții și nemulțumiri. Sunt de acord că ar trebui să aibă același procesor peste tot, cel mai performant disponibil. Cred că Samsung vor asculta de cerințele fanilor și acest lucru se va schimba.