Vodafone România este prima rețea din țara noastră care a primit certificare de la auditorul german independent umlaut pentru rețeaua de Internet fix. Vodafone Supernet Fibră a primit această certificare pentru cea mai bună experiență de utilizare. Scorul final a fost obținut în urma evaluării a peste cinci milioane de eșantioane de trafic de internet colectate în perioada martie – august 2021.

Vodafone Supernet Fibra_certificare umlaut

Pe lângă o legătură de internet de capacitate mare, experiența superioară depinde și de calitatea router-ului și a acces point-ului de Wi-Fi.

Scorul final și modalitatea de calcul

Supernet Fibră a obținut un scor total de 866 puncte dintr-un maxim de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte față de următorul clasat și de 239 de puncte față de operatorul situat pe ultimul loc. Astfel, a fost cotată de către umlaut ca asigurând cea mai buna viteza medie de descărcare a datelor și performanțe notabile în ceea ce privește viteza de upload.

Compania de audit germană a utilizat pentru evaluare prima metodologie cu adevărat end-to-end. Până acum, sistemele de “ranking” au fost bazate pe teste de viteză inițiate în mod voit de către un client sau operator de la un terminal (laptop, calculator, tabletă, telefon) către o destinație fixă de internet (cum ar fi serverele Ookla sau Netograf) prin intermediul unei aplicații dedicate. Spre deosebire de vechea metodă, cei de la umlaut au folosit date obținute prin crowdsourcing.

Studiul se bazează pe analiza sesiunilor de internet efectuate de clienți în regim de utilizare normală, nu simulată. Sesiuni efectuate la orice oră din zi, către destinațiile de internet pe care aceștia le accesează zilnic. Datele referitoare la calitatea sesiunii de internet și a canalului de Wi-Fi utilizat de terminalul respectiv, în casă și la birou, precum și sustenabilitatea acestor parametri tehnici pe toată durata sesiunii de internet efectuata de client sunt culese în timp real. Această metodologie permite o evaluare reală, end-to-end, a experienței unui client cu serviciile de internet fix. Volumul sesiunilor de internet analizate este extrem de mare astfel oferă o relevanță crescută din punct de vedere volum și număr de clienți. Rezultatele oferite de umlaut au la bază un volum de 5 milioane de sesiuni de internet culese în perioada martie-august 2021.

Contează experiența finală și nu cifrele seci

Unii operatori oferă acum legături de internet de capacitate mare (1, 2 sau 10Gbps), însă experiența utilizatorui final este dată de ceea ce primește la capăt, în funcție de device-ul său cu care este conectat la Internet și depinde de poziția din cameră, din casă sau din birou. Mai preciz, contează foarte mult calitatea router-ului instalat de operator. Contează calitatea access point-ului de Wi-Fi, acoperirea oferită, calitatea semnalului și așa mai departe.

În plus, de o experiență bună trebuie să beneficieze toți membrii familiei, simultan. Contează mai departe investițiile în funcționalități avansate, menite să asigure o calitate sustenabilă fiecărui utilizator din casă.

Supernet Fibră de la Vodafone oferă viteze de internet de până la 1Gbps, conexiune stabilă și o experiență Wi-Fi foarte bună prin intermediul router-ului Super Wi-Fi. În prezent, rețeaua Vodafone Supernet Fibra acoperă peste 3,3 milioane de gospodării din mediul rural și urban.

Și rețeaua mobilă este certificată

Recent, rețeaua 5G a Vodafone a fost confirmată tot de umlaut drept cea mai fiabilă rețea 5G din Romania. Au obținut cel mai mare punctaj în ceea ce privește performanța serviciilor de date mobile. Recunoașterea vine la trei ani de la lansarea serviciului. Totodată, aceasta este cea de-a șaptea certificare obținută de rețeaua mobila a Vodafone Romania în urma campaniilor de măsurări comparative realizate de umlaut și care au vizat toate rețelele mobile din Romania.

În calitate de operator de telecomunicații, misiunea Vodafone este de a conecta Romania și de a construi un viitor digital mai bun în care oamenii sunt conectați cu tot ceea ce e important pentru ei.Oricine are dreptul să se bucure de beneficiile unei lumi mai bine conectate prin servicii digitale și tehnologie, și nimeni nu ar trebui lașat în urmă.