Am văzut astăzi Sony Xperia XZ, imediat după lansare oficială. Continuă foarte bine seria X, dar nu pot să nu mă întreb de ce au evitat să trimită produsele la teste. În cazul noului model, noul material pare plastic, dar nu este, totuși telefonul îți dă senzația de fragilitate. Dar altfel arată excelent, camera foto e bună, iar autonomia este decentă.

0008

Sony Xperia XZ

Modelul de top, vârf de gamă, nu putea să nu aducă un Qualcomm Snapdragon 820, procesorul momentului, dar numai cu 3GB de RAM. Ecranul este de 5.2, un IPS Full HD, nu au mai mers mai departe de data asta. Are stocare internă de 32GB și un slot de carduri de pînă la 200GB. Camera foto de pe spate rămâne un punct forte pentru acest model, senzorul este de 23 de megapixeli, lentilele sunt însă similare cu modelele anterioare, nicio schimbare reală. Camera frontală este de 13 megapixeli(!).
Încărcarea și transferul datelor se face prin mufă USB Type-C.

Am testat camera foto doar în condițiile de expoziție, lumină proastă și multe becuri din toate părțile, dar se pare că fotografiile ies bec. Din păcate n-am avut cum să le transfer să le văd pe monitor. Oricum, de-a lungul anilor Sony au reușit pe partea de foto, iar camerele de la terminalele Xperia au fost decente. Acum au un nou senzor cu autofocus hibrid și promit rezultate spectaculoase pentru pasionații de fotografie. Nu există stabilizare optică, dar au un senzor care detectează mișcările gyro și compensează – SteadyShot Intelligent Active Mode.

Materialul folosit pentru Xperia XZ este botezat Alkaleido, un joc de cuvinte pornind de la aluminiu. Nu prea pare metalic când pui mâna pe el, de-asta eram convins inițial că e plastic sau vreo combinație, nu metal.

Bateria integrată în acest model este de 2.900 mAh. Măcar acum există tehnologia QuickCharge 3.0 și se va încărca mai rapid.

De notat că telefoul este rezistent la apă, praf (IP68).

Sony Xperia XZ va fi disponibil în octombrie, la un preț de circa 700 de euro.

Video – hands on


Galerie foto