Rețeaua SuperNet a Vodafone devine de astăzi GigaNetwork. Este rețeaua de încredere pe care se bazează și Salvamont. O calitate a semnalului 5G și a rețelei de fibră pe care se pot baza toți clienții.

SuperNet devine GigaNetwork

Două soluții pentru Salvamont

Vodafone evoluează dintr-o companie de telecomunicații într-una de tehnologie. Își consolidează în același timp rolul de jucător convergent, care investește constant în rețelele sale. În acest context, are loc tranziția de la SuperNet la Vodafone GigaNetwork, poziționare confirmată prin extinderea parteneriatului tehnologic cu Salvamont. Aceștia se bazează pe rețelele Vodafone în misiunile de salvare. Există și o nouă certificare umlaut pentru rețeaua mobilă.

Pentru găsirea victimelor/persoanelor rătăcite, sunt capturate imagini de către o dronă echipată cu tehnologia necesară pentru fotografiere, termoviziune și localizare. Imaginile sunt transmise în timp real, geolocalizate și analizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale, folosind GigaNetwork Fibră. Datele sunt analizate și procesate în câteva minute (aproximativ 100 fotografii în 2 minute), prin intermediul programului de detecție automată cu inteligență artificială SARUAV. Sistemul face identificarea după o serie de indicii, cum ar fi silueta, haina sau amprenta termică a unei persoane. Odată identificată victima, indiciile de localizare sunt trimise rapid salvatorilor care pot ajunge în zonă (vedeți mai multe în documentar).

O altă dronă poate ridica un echipament special care generează semnal în zonele unde nu este acoperire. Echipamentul radio instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce și date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 km. Telefonul mobil al persoanei căutate se conectează, astfel, în mod automat la rețeaua Vodafone, victima putând contacta serviciul unic de urgență 112, indiferent de operatorul ale cărui servicii le folosește. Mai mult, dacă persoana căutată utilizează aplicația Salvamont-Vodafone și a activat funcția de localizare prin date mobile înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul acesteia pe munte și o va putea găsi mai repede.

Certificare din partea umlaut

Rețeaua Vodafone GigaNetwork mobilă a fost certificată „Best in test” în martie 2022 de către auditorul german umlaut. Au obținut un punctaj total record al ultimilor șase ani în evaluările umlaut, de 922 de puncte, la o diferență de 25 de puncte de următorul operator clasat. Astfel, rețeaua de comunicații mobile GigaNetwork a Vodafone s-a remarcat ca fiind cea mai bună rețea de voce și date mobile la nivel național. Au de asemenea cel mai mare punctaj pentru serviciile de voce mobilă, cel mai mare punctaj pentru serviciile de date mobile, cel mai mare punctaj pentru zonele urbane și cel mai mare punctaj pentru fiabilitatea rețelelor mobile.

În ceea ce privește rețeaua Vodafone GigaNetwork FIBRĂ, aceasta a fost deja certificată de același auditor german, în luna august 2021, pentru cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România. Ea a obținut prima astfel de certificare conferită de auditorul umlaut unui operator de rețea de internet fix din țara noastră.

Vodafone România s-a alăturat misiunilor de salvare ale Salvamont în 2004. Printre primele proiecte în care s-a implicat, împreună cu Fundația Vodafone, au fost înființarea Dispeceratului Național și realizarea aplicației Salvamont – Vodafone, esențiale pentru operațiunile de salvare montană. În prezent, dispeceratul primește peste 12.000 de apeluri anual, iar pentru mai mult de 50% dintre acestea este necesară intervenția echipelor de salvatori. Aplicația Salvamont – Vodafone, disponibilă de anul trecut într-o nouă versiune atât pentru iOS, cât și pentru Android, oferă, alături de un ghid complet de informare și orientare montană, opțiunea SOS, prin care utilizatorii pot activa serviciul de localizare a poziției telefonului, iar dispeceratul poate fi notificat în timp real despre coordonatele acestora.