Competiția pe servicii TV pe piața locală este tot mai aprinsă, iar Orange a găsit un factor interesant de diferențiere, respectiv focus maxim pe cât mai mult conținut Full HD. Și bine a făcut. Știm cu toții că românii sunt pasionați de tehnologie și televizoarele Full HD s-au vândut ca pâinea caldă în ultimii ani. Dar există în continuare o lipsă de canale HD pe piața locală, iar Orange TV răspunde tocmai acestei nevoi, acoperirea serviciului și calitatea imaginilor fiind susținute de sateliții SES Astra, despre care v-am povestit anul trecut.

orange tv

 

Suntem într-un moment sensibil, tehnologia HDTV se apropie de maturitate, posturile TV principale emit deja Full HD, iar filmele din ultimii ani sunt disponibile la calitate maximă. Toate gadgeturile, de la camere video dedicate, la cele mai ieftine telefoane, filmează astăzi Full HD. Chiar și online sunt disponibile filme, streaming TV și altele, toate la calitate Full HD. Pe de altă parte giganții industriei au lansat deja două noi tehnologii pentru televizoare și conțint digital: 3D și Ultra HD- rez(v)oluția 4K care urmează să vină. Peste câțiva ani vom avea canale UHD și filme trase la rezoluții UHD, dar, în acest moment, tehnologia Full HD încă face diferența.

Calitatea imaginii este mult peste transmisia Standard Definition (SD). Așa cum televizorul color a schimbat jocul comparat cu versiunea alb-negru, iar televizoarele cu ecran plat oferă o imagine mai bună decât cele cu tub, tehnologia Full HD oferă o calitate incomparabil mai bună comparat cu SD. Operatorii de cablu TV oferă în continuare SD, au început tranziția de la transmisie analog la serviciul digital, dar trecerea spre Full HD este dificilă și poate scumpă. Ei bine, pe satelit lucrurile stau mai simplu, iar aboamentul este accesibil.

Despre tehnologia Full HD s-a discutat din anii ’90, existând evenimente sportive transmise în acest format, chiar și canale TV care emiteau HD. Dar pe vremea aceea televizoarele erau problema. Primele televizoare LCD și primele plasme cu format Full HD au ajuns pe piață la jumătatea anilor 2000. La noi, probabil din 2006/2007 se discută despre trecerea de la televizorul cu tub catodic la modelele cu ecran plat, iar din 2010 s-au vândut bine atât plasme, cât mai ales LCD-uri Full HD. Acum cred că, din cele 85% din gospodării de la noi care plătesc un serviciu TV, majoritatea au televizoare Full HD.

Orange a insistat de la început pe numărul mare de canale TV Full HD oferite prin platforma sa. Lansată oficial anul trecut, Orange TV oferă abonamente cu preț bun și reduceri pentru cei care sunt deja clienți ai operatorului. Universe HD este un pachet cu 39 de canale TV Full HD incluse și 100 de canale TV în total. Costă 12 euro pe lună.

Deocamdată nu s-a discutat foarte mult despre tehnologia din spate. SES Astra este unul dintre cei mai mari operatori de servicii prin satelit. Au 56 de sateliți pe orbită și acoperă, practic, întreaga planetă. În Europa peste 151 de milioane de gospodării sunt deservite de SES Astra, în creștere față de anul anterior. Operatorul de comunicații transmite la nivel global peste 1.800 de canale HD.

 

Acest articol face parte campania „Better with HD” a operatorului de comunicații prin satelit SES, pentru promovarea și popularizarea televiziunii în format de înaltă definiție – HD.