Am fost la o întâlnire cu oficialii Samsung România și am descoperit noua gamă de televizoare QLED, noile modele lifestyle precum The Frame sau The Serif. Televizoarele Samsung au fost prezentate oficial și în cadrul unei conferințe online. Vă redau mai jos toate detaliile tehnice și informații despre prețuri.
TV Samsung QLED
Modelul Samsung Q950 este vârful de gamă pentru seria de televizoare 8K Samsung, au eliminat marginea aproape complet (raport de 99%) și toate componentele sunt într-o cutie separată (Connect Box), conectată printr-un singur fir transparent (One Connect). Este foarte subțire și poate fi montat direct pe un perete. Opțional se poate conecta printr-un cablu de 14 metri dacă ecranul este montat la distanță.
Conținutul la rezoluție 8K este în continuare destul de rar (cu exepția clipurilor filmate telefoanele Samsung la rezoluție 8K și a câteva canale Youtube specializate). De aceea este foarte important procesorul de imagine Quantum Processor pentru upscaling, care folosește Inteligența Artificială, Machine Learning pentru a învăța să îmbunătățească cadrele. Am văzut conținut 4K care se vede similar cu cel 8K, dar am văzut de asemenea clipuri 2K sau Full HD și se văd foarte bine chiar dacă televizorul este 8K.
Noua generație de televizoare include tehnologia Direct Full Array, care oferă cuori negre mai intense și un contrast excelent, chiar dacă este o cameră luminată. De asemenea au un alb mai luminos și poate atinge 4000 de niți, mult peste monitoarele de gaming. Televizoarele premium includ toate Quantum HDR, tehnologie care scoate în evidență toate detaliile din imagine, în culori vibrante și ajustează contrastul așa cum a dorit regizorul filmului.
Televizoarele Samsung QLED au acum un senzor de lumină care permite adaptarea imaginii la condițiile ambientale, senzorul vede luminozitatea din cameră și ajustează în funcție de situație pentru a afișa cea mai bună imagine.
Object Tracking Sound – televizoarele au difuzoare atât lateral, dar și sus și jos, iar sunetele sunt redate adaptiv în funcție de imaginea de pe ecran. Am văzut de exemplu la trecerea unei mașini sau motociclete dintr-o parte în alta a ecranului, sunetul se mișcă și el exact așa. Poți înțelege acțiunea din filme fără să fii tot timpul atent acolo.
Platforma este Tizen, sistemul de operare special dezvoltat de Samsung, care aduce și acces la aplicațiile de streaming cele mai cunoscute, plus alte soluții pentru divertisment.
Samsung vinde și o nouă gamă de soundbaruri, care acum se pot combina cu difuzoarele de pe televizor. Folosind toate difuzoarele simultan sunetul este ca la cinematograf, pentru vizionări premium.
Televizoare Samsung 4K
Am văzut apoi gama TV QLED 4K, una mai prietenoasă cu buzunarul utilizatorilor. De la Seria 6, cea mai avantajoasă, pînă la Seria 9. Modelele de top aduc foarte multe dintre funcțiile modelelor premium. Inclusiv cutia de conectare, procesorul cu upscaling, sunetul avasat – aici au difuzoare doar pe laterale, dar au tehnologie de combinare cu soundbar.
Active Voice Amplifier este altă tehnologie nouă, prezentă la QLED 8K și 4K de ultima generație. Dacă vă uitați la filme, vloguri sau știri și apare un zgomot ambiental tare – aspirator, robot de curățenie, robot de bucătărie, bormașină, televizorul preia inițiativa și dă mai tare sonorul doar la voce. Nu muzica, nu reclamele, doar dialogurile, spun oficialii companiei. Când dispare sunetul, se reduce volumul automat.
Ecranele sunt acoperite cu un strat anti-reflex, care elimină orice lumină reflectată pe ecran, fie că e vorba de ferestre, fie că e vorba de lustră sau veioze. Este un lucru excelent, sigur există situații în care vizionarea poate fi întreruptă de o astfel de situație.
O nouă tehnologie de imagine, Dual LED, care adaugă la fiecare al doilea LED o culoare ajustabilă în funcție de conținut. Poate atinge o culoare caldă, galbenă, care oferă intensitate negrului și ajută la mărirea unghiurilor de vizualizare.
Categorie nouă de televizoare: The Frame și The Serif
Tehnologia este tot QLED, dar focusul lor este pe design. Sunt gândite să fie ca un tablou, ca o operă de artă, să nu fie doar o cutie neagră care ocupă spațiu, ci un obiect viu, artistic, un nou tablou în casă. Ramele sunt schimbabile, de diferite culori, inclusiv alb. Se poate pune pe perete, dar pot să stea și pe un suport în formă de șevalet.
The Frame vine cu Art Mode, o colecție de lucrări de artă care pot fi expuse pe el atunci când nu este în funcțiune televizorul. Există versiunea gratuită, dar și una cu abonament, de genul 5 dolari pe lună, care oferă acces la 15.000 de tablouri.