Am ajuns la finalul serie de teste 4G pe rețeaua Telekom Mobile. Dar înainte să trag concluziile acestei campanii derulate pe parcursul lui 2022, trebuie să vă povestesc și despre experiența pe Valea Oltului, Sibiu și Sighișoara. Am să revin cu concluzii spre finalul acestui an.

Test 4G Telekom Mobile

Experiența de utilizare

De-a lungul anului m-am plimbat în diverse locații din București și din țară pentru a testa serviciile 4G ale Telekom Mobile. În cele mai multe locuri am avut parte chiar de 4G+, experiența fiind una foarte bună. Merge bine și unde este 4G simplu.

De data asta am fost pe Valea Oltului spre Sibiu, iar apoi am vizitat Sighișoara. M-am întors iar prin Brașov, pentru că am vrut să oprim și la Cetatea Rupea. Am ales apoi din nou drumul alternativ pe la Cheia, pentru că DN1 părea iar foarte aglomerat și blocat. Nu am avut nicăieri probleme cu Internetul.

Folosesc telefonul conectat prin Android Auto la mașină. Așa pot asculta fix ce muzică vreau de pe Youtube, folosesc Waze pentru navigație și am acces la diverse alte aplicații și servicii online. Nimic din ele nu ar merge însă dacă nu ar fi rețeaua mobilă 4G.

Confirm îmbunătățirea serviciilor

În general, telefonul stă cea mai mare parte a timpului pe 4G. Dar am început să observ tot mai des rețeaua 4G+, care aduce viteze și mai mari pentru download și upload, este o evoluție firească pentru tehnologia 4G.

Viteza este din ce în ce mai mare și crește pe măsură ce acoperirea este și ea tot mai mare. De-asta crește și numărul de clienți. La 30 septembrie 2022, Telekom Mobile înregistra 4,08 milioane de abonați și utilizatori de cartele preplătite, în creștere cu 13,3% față de 30 septembrie 2021. O creștere netă cu 390.000 de clienți noi pe parcursul acestui an, dintre care 141.000 numai în trimestrul al treilea.

În al treilea trimestru, Telekom Mobile a continuat să își îmbunătățească rețeaua, ofertele și experiența clienților. În prezent, 100% din echipamentele de rețea sunt modernizate la standardul 4G / 4G+, oferind o acoperire extinsă pentru serviciile de date. În ultimul an, calitatea rețelei Telekom Mobile s-a îmbunătățit în 1.200 de localități cu 10,6 milioane de locuitori. În prima jumătate a anului, modernizările au dus la o acoperire mai bună în peste 440 de zone urbane și rurale, cu un total de 345.000 de locuitori, în timp ce acoperirea 4G a depășit 98% din populație.

De asemenea, compania continuă lucrările de conectare a stațiilor de bază la panourile solare, înlocuind sursele actuale de energie cu unele regenerabile. Telekom Mobile are deja peste 15% din stațiile de bază echipate în acest mod, fiind lider în acest sens în regiunea europeană.

Teste folosite

În deplasările mele am testat rețeaua exact ca un utilizator normal. În primul rând, am folosit telefonul la greu. Rețele sociale și e-mail, Youtube și muzică, navigație și multe altele. Apoi am utilizat două servicii de cloud pe care am accesat diverse fișiere, precum documente, imagini, videoclipuri. Atât pe Google Drive, cât și pe OneDrive al Microsoft.

Am pus la treabă serviciile de streaming precum Netflix, HBO Max, DisneyPlus. Dar am și descărcat episoade din clipurile favorite. Doar ca să mă conving că totul merge ok. Am editat documente și am descărcat un film integral pe care să îl vedem pe televizorul din cameră.

După părerea mea experiența este foarte bună peste tot în țară. Am să revin până la finalul anului cu o concluzie generală pentru întreaga campanie de testare.

Galerie foto