Am ajuns la cel de-al cincilea episod al testului practic 4G, iar acum profitând de vacanță vorbim despre roaming în țările europene și nu numai. Am călătorit anul acesta în Barcelona, Viena sau Berlin, am avut un eveniment la Istanbul și am fost în vacanță în Grecia. De fiecare dată am efectuat și testele 4G și am folosit telefonul intens, fără nicio problemă.

test 4G în roaming, în Europa

Testele efectuate

Știm cu toții că, în roaming, performanța serviciilor depinde de rețelele partenere. Având contracte de roaming cu operatori de top, experiența cu Telekom în afara țării, cel puțin în SEE, este una similară cu cea din țară. Experiența de utilizare a serviciilor de roaming mi s-a părut foarte bună și în Turcia, țară care nu face parte din acest grup.

Am considerat de fiecare dată că experiența de utilizare normală a telefonului este mai importantă decât un simplu SpeedTest. Plus că valorile înregistrare de astfel de teste depind mult de apropierea de antenă, aglomerație, obstacolele existente și alți factori pe care nu-i putem controla. Așa că în majoritatea timpului am folosit telefonul normal.

Asta implică oricum utilizarea emailului, a rețelelor sociale precum Facebook, Instagram, TikTok, vizionarea de clipuri pe YouTube sau urmărirea de seriale și filme pe Netflix, HBO Max și Disney Plus. Pentru că am vrut să testez mai intens, am creat niște teste proprii. Am pregătit pe Google Drive și One Drive o serie de fișiere pe care le descarc pe telefon, lucrez pe documente, editez pozele și le încarc la loc. Am și un fișier de mari dimensiuni pentru zonele în care rețeaua merge foarte bine.

Acoperirea în Europa

Telekom Mobile stă foarte bine în Europa și am fost printre cei care nu s-au plâns deloc de conexiune. De deoparte, cel mai bine a mers la Berlin, pe rețeaua T-Mobile. La Barcelona am folosit roaming-ul Telekom în ultimii ani fără nicio problemă. Iar la Viena a mers la fel de bine.

Datorită roaming-ului european care include GB de acasă de cele mai multe ori nu aștept să ajung la vreo rețea Wi-Fi. Rețeaua 4G este prezentă peste tot și în majoritatea locațiilor am prins chiar 4G+, care a mers foarte bine. M-a surprins faptul că inclusiv în Thassos acoperirea era 4G+ în majoritatea locațiilor. Așa că am putut să-mi rezolv activitățile online și chiar să văd filme fără probleme.

Turcia nu face parte din SEE (Spațiul Economic European). Ei fac parte din grupa a doua a țărilor pentru roaming. Am avut ceva emoții la Istanbul că o să coste mai mult. Dar până la urmă traficul de date în roaming a costat doar 60 de lei. E adevărat că n-am mai folosit intens rețeaua, în special pe video.

Concluzii

Atunci când alegi furnizorul de servicii mobile este important să verifici toate aspectele. Nu doar prețul abonamentului sau doar ce include local. Pentru o experiență excelentă este nevoie și de roaming, care să fie activ și să funcționeze atunci când ai nevoie. Am avut colegi care nu aveau roaming activ și acesta trebuia activat fie telefonic, fie online. Pe scurt: ești într-o situație dificilă până ajungi măcar la un WiFi să încerci rezolvarea online. Uneori nu merge nici asta. Pentru a suna nu cred că există soluție, doar să încerce cineva din România să sune pentru activare, deși cred că este destul de complicat.

Galerie foto