Am ajuns cu testarea rețelei 4G a Telekom Mobile și pe la munte. Am fost pe Valea Prahovei, am fost pe la Cheia, dar am utilizat rețeaua și pe drum, efectiv. Pentru că Waze și Google Maps sunt extrem de populare la noi, am folosit telefonul conectat pe 4G și am pus și muzică de pe Youtube pentru a vedea cât de bine merge.

Telekom Mobile 4G

Teste pe DN1 și DN2

În perioada de când m-am apucat de teste nu am avut foarte multe călătorii. Dar am fost la Sinaia de două ori și am profitat din plin pentru teste. Apoi am fost la rude dincolo de Buzău și am făcut și pe-acolo niște teste. Urmează evident, o tură pe litoral. Și am să vă povestesc într-un episod următor și situația legată de roaming. Atât în spațiul UE, cât și în afara bătrânului continent, serviciile de date au funcționat la capacitate maximă. Revin pe tema asta cât pot de repede.

Vă spun exact ca și la primele trei teste: nu am găsit zone fără acoperire. Au fost serpentine sau văi unde poate semnalul trecea pe 3G sau pe EDGE, dar nu am prins zone fără semnal. Sunt convins că, dacă mergi pe munte, sunt zone unde poate să nu ajungă semnalul, în funcție de relief. Dar pe platoul Bucegi, zona Padina-Peștera, nu am avut nici cea mai mică problemă de conectivitate. De mai multe ori am postat direct de-acolo pe Facebook sau Instagram.

Am folosit testul realizat de mine, transferul de fișiere de pe Google Drive și OneDrive. Le-am descărcat și le-am încărcat la loc doar ca să văd că merge rețeaua. Mi-am închipuit că sunt un freelancer care primește un task nou și sunt în creierii munților. La final, am putut duce la bun sfârșit toate testele.

Evident, folosesc drumul de pe Cheia pentru a evita ambuteiajul de pe DN1 la întors. De fiecare dată am ajuns mai repede și fără coadă venind pe Cheia. Am testat serviciile și acolo, pe la Muntele Roșu, dar și jos în stațiune. Nicio problemă de conectivitate.

Cu altă ocazie am mers și pe DN2 spre Buzău și apoi DN10 spre Nehoiu. Era o zonă unde înainte nu exista decât 2G și foarte puțin 3G. Acum serviciile de date au mers perfect. Și am făcut un popas la tabăra de sculptură de la Măgura, care este pe coclauri. Acolo era chiar semnal 4G+ și a mers mai bine internetul.

La întors am folosit iarăși altă rută, am venit pe DN1A, prin Vălenii de Munte. Am folosit și Youtube și Waze și n-am întâlnit nicio problemă sau zonă fără semnal. Cert este că acoperirea a crescut. Puteți consulta și harta acoperirii 4G Telekom aici.

De ce fac aceste teste

Dincolo de testare, scopul seriei de articole este să demonstreze că nu mai avem nevoie să căutăm Wi-Fi gratuit și că acoperirea 4G a crescut în țară. Rețeaua 4G este mai sigură și mai rapidă decât orice Wi-Fi gratis. Iar în unele locuri merge chiar foarte bine, nu aveți nevoie deocamdată de altceva. Orice Wi-Fi nesecurizat vă pune în pericol datele personale, chiar dacă sunt criptate pe telefon. Iar astăzi puteți opta pentru un abonament nelimitat de la Telekom Romania Mobile și uitați de grija Internetului.