Am testat rețeaua 5G Digi Mobil, prezentă la ora actuală. Planurile sunt să extindă serviciile în alte orașe. Deocamdată au în ofertă puține telefoane.
Reamintesc că serviciile actuale 5G sunt pe spectrul de frecvențe actuale, pentru noile benzi de frecvențe se va face anul viitor o licitație.

digi 5g

Eu am testat și serviciul Vodafone 5G, cu rezultate destul de apropiate. Despre serviciul 5G Orange revin cu teste în curând.

Digi Mobil anunţă disponibilitatea serviciilor la viteze 5G şi în reţeaua sa mobilă. Este vorba despre un nou abonament, compatibil momentan cu două modele de smartphone-uri din oferta sa. Spre diferenţă de compania concurentă, Digi anunţă disponibilitatea serviciilor de internet mobil de mare viteză în mai multe oraşe din România.

Ce promite Digi Mobil de la reţeaua sa 5G

Noua reţea de internet mobil se numeşte Digi Mobil 5G Smart şi va permite accesarea internetului la viteze mult mai mari (limitele superioare nu au fost menţionate). Primii utilizatori care vor putea experimenta reţeaua 5G Digi vor fi cei din Bucureşti, compania instalând antene în Centrul Vechi. Această reţea va fi extinsă în următoarele câteva luni în mai multe locuri din oraş, cât şi în alte oraşe mari din România.

Compania nu va introduce noi abonamente dedicate vitezelor 5G, ci le va păstra pe cele anterioare, la aceleaşi preţuri. Practic, toţi cei care au un abonament de date Digi, va putea folosi reţeaua 5G în cazul în care au un dispozitiv compatibil. Astfel, abonamentele vor păstra promisiunea traficului nelimitat în 3G, dar şi limita de 50 GB pe lună pentru internetul de mare viteză, care înainte era considerat 4G. Acum acest trafic va fi consumat atunci când utilizatorul este conectat la o antenă 4G sau 5G, după caz.

Unde va fi disponibil Digi Mobil 5G

Primele staţii de bază 5G vor fi instalate în lunile iulie şi august, folosind echipamente Ericsson şi Huawei. Acestea vor fi disponibile în Bucureşti (Centrul Vechi, câteva parcuri şi zona de food-court din mall-urile mari), Constanţa şi Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi. Fiecare locaţie care are antene 5G de la Digi instalate va fi conectată la o fibră optică cu viteză de 10 Gbps „pentru început”. Această viteză va fi împărţită la toţi utilizatorii activi.

Din septembrie, Digi va instala noi staţii de bază bazate pe echipamente Nokia în Braşov, Timişoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Buşteni, Predeal şi Poiana Braşov.

RCS-RDS e singurul operator din România ce oferă noul smartphone Huawei Mâțe 20X 5G, compatibil cu tehnologia 5G. Smartphone-ul Huawei Mâțe 20X 5G poate fi achiziționat în România pe site-ul digiromania.ro. Clienții pot pre-comandă modelul Huawei, precum și modelul Xiaomi Mi Mix 3 5G, ambele compatibile Volte și VoWiFi. Huawei Mâțe 20X 5G e disponibil în variantă verde și are un ecran OLED de 7.2 închi FHD+ (1080 x 2244 pixeli), baterie de 4.200 mah, 8 GB memorie RAM, 256 GB spațiu de stocare și procesor Kirin 980. Smartphone-ul e dotat cu sistemul de operare EMUI 9.1.1 (compatibil cu Android 9) și cameră frontala de 24 MP. Sistemul foto de cameră triplă Leica de pe spatele dispozitivului are 40 MP, 20MP și 8MP.