Am testat un router WiFi de tip Mesh de la Asus, mai precis ZenWiFi AC (CT8). Un dispozitiv cu două componente care se conectează wireless pentru a extinde acoperirea rețelei WiFi. Toate setările se fac din aplicația de mobil Asus Router, foarte simplu de utilizat și fără bătăi de cap.

Pro și contra

Avantaje:

  • design modern;
  • instalare și gestionare ușoară;
  • conectivitate de mare viteză;
  • acoperire ridicată;

Dezavantaje:

ads

Detalii tehnice

Denumirea completă: Asus ZenWiFi AC (CT8)
Porturi LAN: 3
Porturi WAN: 1
Unități: 2
Viteze:  400+867+1733 Mbps
Antene: 6x
Frecvențe: 2.4 / 5 GHz
Tehnologie: 802.11 a/b/g/n/ac
Dimensiuni: 161.5 x 160 x 75 mm
Greutate: 730 g
Preț: 2.100 lei

Mai multe detalii tehnice și specificații găsiți pe site-ul Asus.

Review Asus ZenWiFi AC (CT8)

Am testat multe dispozitive de tip Mesh în ultima perioadă. Au mai multe avantaje, în principal sunt gândite să acopere suprafețe mai mari, iar conexiunea dintre ele este wireless. Instalarea a fost extrem de ușoară, iar gestionarea am făcut-o din aplicația Asus Router (disponibilă și pentru iOS). Practic, le scoți din cutie și le conectezi la priză: cea principală lângă cablul de Internet de la provider, a doua la distanță, unde ai nevoie de Internet. Eu am una în living și a doua pe culoar, spre a ultima cameră care nu are niciodată internet de mare viteză.

După ce am conectat primul dispozitiv la priză, i-am introdus cablul de Internet și am așteptat conectarea. Durează maxim 30 de secunde și după ce LED-ul se face verde, îl puteți seta. Aplicația Asus Router are nevoie să fie activat Bluetooth și așa descoperă imediat ce router aveți. După ce îl identifică, vă pune să setați un nume și parolă pentru rețea, dar și nume de utilizator și parolă de administrare. Apoi routerul se resetează să aplice toate noile setări. Imediat după restart, aplicația Asus Router a setat automat și a doua unitate să preia semnalul WiFi și să îl extindă. Acum am acoperire WiFi și în ultima cameră, iar semnalul este puternic.

O unitate ZenWiFi AC poate acoperi peste 250 de metri pătrați, iar ambele unități acoperă peste 500 de metri pătrați. Au tehnologii speciale pentru viteză maximă pe Internet, cu o capacitate totală de 3Gbps folosind toate frecvențele simultan. Spre deosebire de alte sisteme dual-band, routerul Asus folosește trei benzi de conexiune, pe frecvențele standard 2.4GHz și 5GHz. Ele sunt reunite însă sub o singură rețea, iar capacitatea este alocată dinamic în funcție de necesități.

Dacă doriți, banda de 5GHz poate fi setată separat și atunci puteți conecta la ea dispozitivele moderne care necesită conectivitate rapidă. O conexiune Ethernet între cele două unități ar permite un transfer și mai rapid al datelor, dacă aveți posibilitatea.

ZenWiFi AC (CT 8) utilizează un procesor quad-core care gestionează traficul de date. Design-ul vertical permite o răcire mai bună și un acces mai direct la mufele pentru LAN. Dispozitivele au și buton fizic  on/off, le puteți închide seara sau atunci când plecați în vacanță.

Concluzii

Asus ZenWiFi AC3000 Mesh triband router este un dispozitiv special gândit pentru suprafețe mari, case cu curte, hale industriale sau apartamente de dimensiuni mai mari. Este foarte ușor de instalat și configurat, practic din câteva click-uri în aplicație ați setat totul. Se conectează intelgigent și gestionează inteligent conectivitatea pentru viteze maxime. Am atins 300 Mbps download/upload chiar în ultima cameră unde de obicei nu am net. Pe de altă parte, într-adevăr, este un dispozitiv relativ scump. Dar pentru cei care care au nevoie de viteză maximă este o investiție inteligentă.

Galerie foto Asus ZenWiFi AC (CT8)