Am testat un SSD ADATA Legend 750, de 1TB. Este un mediu de stocare rapid și util pentru sistemele cu PCIe Gen3. Îl folosesc pe unul din laptopurile de lucru, pentru a stoca fișierele de backup.

Detalii tehnice SSD ADATA Legend 750

Format: M.2 2280
Capacitate: 1 TB
Interfața: PCIe Gen3 x4
Viteza la citire: 3.500 MB/s
Viteza la scriere: 3.800 MB/s
Anduranță: 2.000.000 ore
Dimensiuni: 80 x 25 x 15 mm
Greutate: 34 g
Tip memorie: 3D NAND
Preț: ;

Pro și contra ADATA Legend 750

Avantaje:

  • destul de rapid pentru standardele PCIe 3;
  • format compact și ușor;
  • ;

Dezavantaje:

  • rămâne să vedem fiabilitatea în timp;

Impresii după testare

De vreo doi ani am început să testez diverse SSD-uri. Unele oferă viteză foarte mare, altele oferă fiabilitate. Modelul Adata este cumva la mijloc. Nu oferă cea mai mare viteză, dar este un produs de încredere. Este pentru sistemele sau laptopurile care au PCIe 3 și nu au trecut la ultima generație. Am testat și modele PCIe 4, acolo se ating viteze mai mari.

Nu trebuie făcut mare lucru dacă ai două sloturi M.2 pentru SSD. Practic eliberezi al doilea slot și pui SSD-ul nou acolo. Deschizi laptopul și intri în Device Manager / Disk Management, apare ca spațiu nealocat, dar îl inițializezi și creezi noul volum aproape instant. Apoi folosești un soft pentru a clona discul actual pe cel nou. Eu am utilizat un soft gratuit de clonare (Macrium Reflect Free). După ce a terminat de clonat toate datele, nu a trebuit decât să schimb cele două discuri între ele. Apoi pornește de pe cel nou ca și cum ar fi fost dintotdeauna acolo.

Desigur, îl poți folosi și ca disc secundar, pentru backup. Eu acum am trecut la backup online 100%, din cauza problemelor pe care le-am avut. Dar hai să zicem că modul cel mai sigur este să ai un backup local și unul în cloud. Asta ca să poți restaura datele cât mai rapid și cât mai complet.

Utilizând PCIe Gen3 x4 și NVMe 1.3, LEGEND 750 oferă viteze susținute de citire și scriere de până la 3.500/3.000 MB pe secundă. Specificația M.2 2280 e compatibilă cu cele mai recente platforme Intel și AMD, inclusiv computere desktop și laptopuri. LEGEND 750 este echipat cu SLC cache și tehnologie HMB (Host Memory Buffer) pentru o productivitate fără probleme. Citirea/scrierea aleatorie maximă de 4K atinge până la 480K/260K IOPS pentru multitasking fără efort. Tehnologia LDPC (Low Density Parity Check Code) și criptarea AES pe 256 de biți, LEGEND 750 asigură transmisii de date precise și securitate.

SSD-urile folosesc numai circuite integrate de înaltă calitate, care au fost testate riguros. Pentru mai multă liniște, acestea vin susținute de o garanție de 5 ani. Pe site-ul Adata găsiți SSD ToolBox, care vă asigură automat că aveți cel mai recent firmware. Asta pentru performanță optimă și monitorizarea stării de sănătate a unității. De asemenea, vă permite să urmăriți temperatura curentă de funcționare, capacitatea și spațiul total utilizat.

Concluzii

ADATA Legend 750 este un SSD de încredere, destul de rapid pentru sistemele PCIe 3. Este de încredere oferind garanție de cinci ani. Și este mai ieftin decât mulți dintre competitorii săi. Pe scurt: este de recomandat.

Galerie foto