Am pus la punct un top 10 filme care te ajută să înțelegi mai bine Inteligența Artificială. Deși sunt mare fan SF, citesc tot ce prind și văd toate filmele noi, nu mi-am dat seama că poți trata subiectul din atâtea perspective. Sigur, în acest top 10 nu sunt chiar toate filmele noi, mai am câteva de văzut, dar am pus cele mai interesante filme.

dreamstime_s_29416761

Credit foto: © Mopic | Dreamstime.com – Artificial intelligence

Am tot scris despre Inteligența artificială și mi se pare că s-au făcut progrese foarte mari în acest domeniu. Pe de altă parte, în lipsa altor avansuri tehnologice, produsele precum Siri, Google Now, Alexa, Cortana sau Anneeda sunt „next big thing” pentru marile companii din tehnologie. IBM a demonstrat că Watson poate gestiona proiecte impresionante, Google a câștigat la Go, cercetătorii vorbesc despre proiecte AI care au trecut testul Turing.

Top 10 filme despre Inteligența Artificială

1) Ex-machina (2015). Urmărind filmul ăsta mi-a venit de fapt ideea de a scrie acest top. Este unul dintre filmele în care computerul devine mai inteligent decât omul și câștigă. Poate nu merită chiar locul 1 în top 10 filme despre AI, dar este unul dintre cele mai bune.

2) Chappie (2015). Am văzut filmul pe HBO Go la scurt timp după Ex-machina și m-a impresionat perspectiva diferită, robotul ca un copil care învață, care descoperă lumea, pe cei din jurul lor, cât de mult contează contextul și cât de iraționali pot fi oamenii. Este un spectacol, merită văzut dacă vă pasionează domeniul.

3) Her (2013). Citisem vag despre Her, nu știu dacă a rulat la noi în cinematografe, am avut ocazia să-l văd de curând și nu regret deloc. Amintește pe undeva de episodul 2 din Black Mirror. Un potențial viitor care ne așteaptă datorat tehnologiei. Aici este vorba tocmai de un asistent digital, dar și de utilizatorul care se îndrăgostește într-un anumit context personal de acest produs virtual. Îți dă de gândit.

4) Robot & Frank (2012). Un fiml de asemenea psigologic, despre context, despre trezirea inteligenței artificiale, despre relația cu un om și posibilitatea de a păstra acea relație în ciuda opoziției sau a percepției celorlalți.

5) The Machine (2013). Este încă un film în care Inteligența Artificială este creată din greșeală, dar cu focus pe aplicațiile militare, oarecum ca și Chappie, dar cu mai mult focus pe război și distrugere.

6) I, robot (2004). Filmul este deja arhicunoscut, dar dacă nu l-ați văzut, este momentul acum. Inteligența Artificială în două ipostaze, cea care capătă conștiința de sine și a singularității, dar și super-computerul care decide că omenirea este principalul pericol și trebuie acționat pentru a elimina oamenii ….

7) Terminator: Genisys (2015). De asemenea, l-am văzut foarte recent, este bun. Merită văzută toată seria Terminator, anticipează perfect problemele și soluțiile găsite. Doar că aici se poate călători în timp… Și aici Inteligența Artificială decide eliminarea oamenilor, care constituie un pericol, doar că aici aveau și acces la sistemul de arme nucleare și lasează Ziua Z, noroc cu rebelii care reușesc să le dejoace pas cu cu pas planurile.

8) Transcendence (2014). Este un film foarte bun, despre implicațiile ideeii că „sufletul” poate fi downloadat și încărcat în computer.

9) Automata (2014). Un cercetător care analizează roboții ce nu respectă programarea și fac chestii ieșite din comun. Abia aștept să-l văd.

10) A.I. Artificial Intelligence (2001). La nivel de poveste, similar cu Chappie și altele, dar o poveste frumoasă.