Știu că tocmai s-a încheiat perioada de Black Friday și s-au făcut multe achiziții anul ăsta. Însă multă lume m-a întrebat la ce anume trebuie să se uite atunci când vine vorba de electrocasnice. Este simplu: în ziua de azi trebuie să vă uitați după eticheta care menționează eficiența energetică. Am să vă explic mai jos și de ce.


 

Acest articol continuă campania Rorec despre reciclare și bune practici legate de produsele IT&C. Orice echipament vechi sau second încarcă consumul de energie cu sume care pot merge de la zeci la sute de lei pe lună, deci faceți singuri un calcul…
În primul rând, cam toate brandurile au același gen de produse. Numele mari investesc în tehnologie, în eficiență, în fiabilitatea componentelor. Oferă garanție și service la fel. Consumul de energie vă poate oferi un avantaj pe care îl veți regăsi foarte ușor, chiar în buzunar, la factura de curent electric. Iar dacă un produs este în clasa de consum cea mai eficientă, puteți fi siguri că nu va fi o „chinezărie” cu probleme.
Să vă explic. Reglementările europene impun celor care vând produse electrocasnice să aplice pe ele eticheta de eficiență energetică. La frigidere sau mașini de spălat este vizibilă chiar din magazine, clasa A++ sau A+ sau A, ori din clasele de consum inferioare. Un consum din clasa A++ îți va aduce economii de pînă la 70% la factura de curent electric pe care o ai de achitat lunar. La nivel anual pot fi economii de sute de lei.
Începand cu 1995, eticheta i-a ajutat pe consumatorii din Europa să aleagă echipamentele ţinând cont şi de informaţiile privind consumul de energie. Succesul schemei de etichetare a determinat Uniunea Europeană să introducă, în 2003, două clase noi pentru echipamentele frigorifice, A+ şi A++. Aceste categorii au fost adăugate peste clasa A pentru a răspunde cerinţelor pieţei pentru produse eficiente energetic şi pentru a încuraja furnizorii să dezvolte produse din ce în ce mai performante.
Data de 1 iulie 2012 reprezenta o piatră de hotar în domeniul legislaţiei şi implementării activităţilor industriei care vizează tema eficienţei energetice pentru produsele electrice şi electrocasnice. Este vorba despre intrarea în vigoare a regulamentelor cu privire la proiectarea ecologică, ecodesign, pentru frigidere. Aceasta presupune măsuri de creştere graduală a eficienţei energetice minime, fapt care conduce la obligativitatea introducerii pe piaţă a unor echipamente cu performanţe minime pentru aparatele frigorifice cu compresor, mai exact a aparatelor cu indicele de eficienţă energetică EEI mai mic decât 44, ceea ce înseamnă minim clasa A+.
Elementele de bază ale etichetei energetice o fac uşor de recunoscut:
• Scala de clasificare de la A la G – o scală a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai puţin eficient (G);
• Şapte clase de energie;
• Culorile de la verde închis (eficienţă energetică mare) la roşu (eficienţă energetică scăzută);
• Au fost adăugate scalei A-G existente până la trei clase suplimentare A+, A++ şi A+++;
• Numele sau marca furnizorului şi datele de identificare ale modelului;
• Pictograme care să sublinieze anumite performanţe şi caracteristici – noua etichetă este neutră din punct de vedere al limbii pentru că textul a fost înlocuit cu pictograme;
• Consumul anual de energie în kWh
Gradul de înlocuire a produselor mai puţin eficiente energetic va creşte, iar Asociaţia RoRec oferă o soluţie pentru debarasarea de aceste echipamente vechi şi uzate – la TelVerde 0800 444 800 puteţi solicita preluarea gratuită a deşeurilor electrice direct de la domiciliu sau sediu de firmă, serviciu oferit.

ads