Vă prezint mai jos o soluție practică și rapidă pentru a trimite bani în țară sau invers: o aplicație care oferă transfer rapid și fără costuri ascunse. Au reușit astfel să adune peste 2,5 milioane de utilizatori la nivel global, 1 milion în România și își continuă extinderea.

test TranferGO

Bani din Diaspora

Diaspora reprezintă cel mai mare investitor în România, iar 2019 a fost un an record, cu 6,7 miliarde de euro trimişi în ţară, respectiv 3% din PIB. Dar anul 2020 a fost tot mai dificil în contextul pandemiei. Oamenii nu au mai putut circula liberi, o parte și-au văzut veniturile tăiate. Banca Mondială estimează că trimiterile de bani la nivel global vor scădea considerabil, cu aproximativ 20% în 2020, în condiţiile crizei economice generate de pandemia Covid-19. Cei care mai pot trimite bani acasă caută acum soluții pentru a reduce comisioanele de transfer.

În acest context eu am testat TransferGo, un serviciu fondat de imigranți special pentru alți imigranți. Transferurile sunt rapide și fără costuri ascunse. Se poate folosi și aplicația mobilă, dar și site-ul direct în browser. Experiența a fost plăcută, rapidă și ușor de înțeles.

Serviciul nu presupune să creezi vreun alt cont bancar, ci folosești contul existent sau poți face transfer pe un card existent. De pe el se va efectua transferul sau pe el veți primi banii din străinătate.

Mi-a luat aproximativ două minute să deschid un cont în aplicație, apoi iar un minut să atașez un card pe care au intrat banii primiți. Am făcut și un transfer să văd cum funcționează și este la fel de simplu și rapid.

Test TransferGo

Este bine să folosiți informațiile reale la crearea contului pentru a evita orice probleme. Nume real, adresă de mail folosită, număr de telefon real – de altfel aveți nevoie și pentru codurile de securitate. Atenție mare la detaliile de cont bancar, să fie corecte. Transferul se poate face din moneda locală în cea a primitorului, doar să vă fiți siguri că sunt setate corect conturile.

TransferGo nu impune o limită a sumei de bani pe care vrei să o trimiți, însă banca la care este contul s-ar putea să facă asta. Trebuie să ți cont de reglementări, așa că pentru sume mari este bine să verifici cu banca. Atunci când trimiți sume foarte mari chiar și TransferGo poate fi nevoit să solicite documente suplimentare.

Cel mai rapid transfer are loc în 30 de minute. Funcționează și în țară, dar și în Europa. TransferGo estimează că transferul normal durează 24 de ore. Pentru unele țări mai exotice însă, durata poate fi mai mare. Ca exemple sunt Australia, Hong Kong, Rusia, SUA. Dar și țări precum Bulgaria, Cehia, Elveția. Atunci când trimiteţi fonduri către ţările menţionate mai sus, o taxă suplimentară poate fi aplicată de către o bancă intermediară.

Costurile transferurilor iau în calcul ratele de schimb cele mai competitive, țările în care se află cei doi și de cât de rapid vrei ca banii să fie transferați. Suma pe care decizi să o trimiți este cea care va ajunge în contul destinatarului. Cel care trimite vede înainte de a finaliza tranzacția suma totală de plată, cu tot cu taxe. Ulterior nu se mai adaugă alte costuri. Am făcut diverse simulări, suma poate fi și zero, dacă trimiteți din UK în Ucraina de exemplu. Dar depinde de țară și de viteza cu care vreți să ajungă banii.

TransferGo este o instituție de plată licențiată și autorizată (referința nr. 600886) reglementată de FCA (Autoritatea de Conduită Financiară) și supravegheată de HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs) din Anglia, prin urmare oferim aceleași standarde de securitate ca orice bancă comercială. Serviciul TransferGo a crescut extrem de rapid și în prezent oferă servicii de transfer de bani în 40 de monede, 66 de țări și are birouri în multe locuri din Europa, inclusiv Londra, Vilnius, Berlin, Istanbul și Varșovia.

Serviciile de transfer de bani sunt disponibile și pentru companii, doar că necesită realizarea unui profil business.