A venit update-ul la Android 9 Pie pe Samsung Galaxy Note 9 – după căutare manuală (manual search) și nu direct pe telefon cu notificare. De asemenea, mulți utilizatori din România spun că au primit update la Pie pe Samsung Galaxy S9. Se spune că din martie 2019 vom avea update la Android 9.0 Pie pe Samsung Galaxy S8/S8+ și Note 8.

samsung update android 9 pie note 9

Update la Android 9

Internațional, actualizarea la Android 9 Pie pe Note 9 și pe S9 a început de prin luna ianuarie 2019. Apoi, s-a anunțat lansarea actualizării software la nivel internațional. De la începutul lunii februarie se anunța faptul că și utilizatorii români vor face update la Android 9 Pie. Dar la noi depinde și de operator.

Deși Samsung ar trebui să trimită actualizarea tuturor utilizatorilor simultan, se pare că în România orice update software de gen vine prima dată la Vodafone și Telekom și ulterior ajunge la Orange. Cei care au device-urile luate la ocazie, sunt pe Digi Mobil sau așa primesc mai târziu sau poate chiar deloc actualizarea. Unii consultanți spun că actualizarea vine în funcție de IMEI, alții zic că este vorba de alte lucruri. Limba în care utilizați telefonul, regiunea pe care e înregistrat, dacă e codat sau neverlocked.

ads

Actualizarea la Android 9 Pie vine mai rapid dacă dați căutare manuală, eu am dat ieri în Settings / Software Update / Check Manually (Setări / Actualizare software / Căutare manuală). L-a găsit în jurul orei 12-00, apoi am făcut instalarea de curiozitate. Nu a necesitat vreun reset sau vreo altă manevră complicată, dar trebuie să recunosc că a durat cam 15-20 de minute.

Android Pie aduce pe Samsung Galaxy Note 9 și pe Galaxy S9 noua interfață Samsung One UI 1.0 care va fi lansată cu Galaxy S10 și modelul pliabil. Nu arată rău, dar are unele lucruri enervante la prima vedere. S-a schimbat desenul incon-urilor de la aplicații și nu pot spune că sunt desenate mai bine. Camera foto, Galeria, Telefonul, SMS, Cotacte sau Ceas, toate arată copilărește, desenate de vreun tânăr talent de la Samsung. Arătau mult mai bine în Samsung Experience 9.0. Icon-urile par să fie un pic mai mari decât cele anterioare, de-asta arată bizar.

Cele mai enervante sunt notificările de care nu poți scăpa. O serie de aplicații noi au acces la notificări și nu poți da Clear să scapi de ele. Alternativa la Android 9.o Pie este să dai Minimize la acea notificare, care rămâne acolo, dar nu mai este atât de vizibilă, apare doar când deschizi panoul de notificări. Poate există altă variantă de a închide notificarea, să refuzi aplicației dreptul de a trimite notificări, dar nu mai merge direct apăsând pe ea, nu apare opțiunea ca la Android 8. Probabil din Settings / Notificări.

Îmbunătățiri în Android 9 pe Note 9 sau S9

  • cea mai bună veste este implementarea Dark Mode de la Android 9 pe Note 9, atenție mare, nu e vorba de schimbarea temei cu una dark din magazinul Samsung Galaxy Apps, ci despre modul întunecat de la Android. În cazul Samsung se cheamă Night Mode și este în meniul Display (Ecran) din Settings (Setări).
  • vestea proastă este că noua aplicație de cameră este mult mai slabă, plus că a dispărut filmarea la rezoluție 4K.  Filmarea 4K se poate reactiva, dar nu este intuitiv. In Camera settings, la 16:9 apeși cu degetul pe FHD și apare un meniu slide cu toate rezoluțiile. Iar la camera frontală la fel, la 16:9 este disponibilă filmare 2560×1440 pixeli. Testez și completez cu toate informațiile necesare.
  • One UI separă practic ecranul în două zone principale, conform unei idei a inginerilor Samsung că utilizatorul privește jumătatea de sus și interacționează cu jumătatea de jos. Ei spun că așa se utilizează acum telefoanele cu ecrane mari și ăsta e viitorul interacțiunii. Mie din pagina Bixby, aia cu cardurile de informații, mi-a dispărut Samsung Health, pe care îl foloseam la chestia cu numărat pașii. Acum se afișează o notificare de la Samsung Health cu pașii, dar e enervant așa, o preferam la locul ei.
  • Always On Display arată și informații despre nivelul bateriei și de asemenea este mai puțin luminos pentru a fi mai prietenos noaptea, când este întuneric în cameră.
  • unele lucruri se încarcă mai rapid, cred că le ține în cache și le activează instant, oricum doar unele și rar se observă îmbunătățirea.
  • îmi place noul mod Task (aplicații recente), sunt afișate pe tot ecranul și vezi mai bine pe care o închizi și pe care vrei să activezi, de asemenea trecerea dintre ele se face foarte rapid. Este un lucru bun.
  • Cam atât, vedeți mai jos cum se activează Night Mode.