Gata review-ul Samsung Galaxy Note 9, un super-telefon care a ajuns la mine înainte de IFA și din cauza asta a durat mai mult decât de obicei să realizez toate testele. Am folosit pînă acum Samsung Galaxy S9+ și de ieri am trecut oficial pe Note 9. Sunt două atuuri extrem de importante pe care vreau să le scot în evidență pe lângă puterea efectivă, autonomia excelentă și camera foto care este peste cea de la modelul anterior.
Dați play la clip și vă aștept părerile…
Sumarul articolului:
Pro și contra Galaxy Note 9
Atuurile acestui model:
– camera foto impresionantă;
– autonomia foarte bună;
– ecran mare și luminos;
– putere de procesare avansată;
– S-Pen cu o mulțime de funcții
Rămâne de discutat:
– da, este unul dintre cele mai scumpe telefoane;
– există telefoane concurente și la jumătate de preț;
– da, nu sunt atât de multe actualizări pe cât am vrea noi, fanii Galaxy;
Experiența cu Note 9
Ca orice smartphone din seria Note, telefonul este impresionant. V-am mai povestit despre lansarea seriei Note la Londra, pe vremea când credeam că este prea mare sau incomod de utilizat. Apoi, când te obișnuiești cu ecranul mare și puterea unui dispozitiv Note nu prea mai îți vine să treci la altceva. De altfel, opinia pozitivă s-a consolidat când am testat Note 2 sau Note 3. Am folosit ca telefon personal Note 2 și Note 4, iar singurul model pe care nu l-am testat a fost Note 7. Nu a mai ajuns la mine și a fost retras atunci. Dar am avut la test și Note 8 și pot să vă zic că această serie continuă foarte bine.
Samsung a riscat atunci lansând în 2011 primul telefon cu ecran mare. Nu se știa exact dacă segmentul va avea succes, abia se lansase iPad și nu era clar dacă tableta va prinde sau nu încă. Dar au reușit și nu doar că a fost un succes, a creat un nou segment în industria mobilă. Toți au lansat apoi telefoane cu ecrane mari, chiar și Apple care a rezistat o vreme tentației, a ajuns astăzi să aibă modele iPhone cu ecrane mari.
Mi s-a reproșat că promovez terminale foarte scumpe, am spus că Note 8 la 3.000 de lei are un preț bun. Da, s-au scumpit telefoanele de top și pot explica asta. Acum 5-6 ani, atât Apple, cât și Samsung, aveau rivali mai puțini. Lansau ceva nou, iar modelele de top se vindeau în zeci de milioane de exemplare. Atunci, telefonul de 600 de euro era scump. Fast-forward astăzi, concurența este extrem de mare. Chinezii care produceau pentru americani sau coreeni acum fac propriile telefoane. Unii dintre ei fac telefoane aproape la fel de bune sau mai bune decât modelele flagship. Chinezii nu au atâtea restricții ca occidentalii – să vă dau câteva exemple pe scurt: munca cu copii sau tineri e criticată doar când vine vorba de fabricile care produc pentru Apple, la Xiaomi sau OnePlus nu observă nimeni asta. Chinezii nu au reguli privind poluarea, de-aia e plin se smog la ei. Plus reguli de etică privind obținerea componentelor, prețul plătit pe componente este negociat altfel, transportul este negociat altfel, calitatea produsului este controlată altfel. Pe scurt, chinezii pot oferi terminale comparabile la un preț mai mic. Și iar e adevărat că au crescut mult la calitate.
În plus, Apple sau Samsung nu mai vând atât de mult. Chiar cred că Apple a picat pe locul trei, după Huawei, iar Samsung e pe trend negativ pentru că au renunțat la modelele cele mai ieftine. Iar pentru a compensa această situație marii jucători nu au altă soluție, adaugă 100 de euro la preț, vând mai puțin, dar cifrele per-total arată mai bine. Au făcut profit mai mare. Sunt stabili financiar și investesc miliarde în cercetarea următoarelor tendințe și următoarelor tehnologii. Iar asta înseamnă să fii lider.
Sigur că, după ce Samsung vor scoate telefonul pliabil sau ce va fi el, Apple va veni cu o ripostă, iar chinezii vor lansa propriile variante mai ieftine, anul viitor. Iar asta nu va face decât să continue trendul, Samsung și Apple vor vinde mai puțin, telefoanele lor vor fi mai scumpe.
Revenind la Samsung Galaxy Note 9, telefonul este un pic mai mare, dar sensibil mai gros decât fostul meu Galaxy S9+. E adevărat, bateria a crescut la 4.000 mAh și era timpul să crească pentru că Huawei are la modelele de top o astfel de baterie. Și tind să cred că zona de baterii rămâne acel segment care va cunoaște o evoluție pozitivă în următorii ani. Cu toții așteptăm asta și sper ca noile tehnologii să iasă odată din laborator și să vină în soluții concrete pentru utilizatori. Oricum, Note 9 are o autonomie surprinzător de bună la cât de mare e ecranul.
Ecranul Note 9 este însă impresionant și cred că e perfect pentru video, Facebook și jocuri video. Adică sigur, Note este un dispozitiv business și te ajută să fii performant în lucrul cu documente și fișiere de la birou. Dar pentru divertisment este cel mai bun terminal posibil, nici mic și nici uriaș, tocmai bun de pus în buzunar. Și pe partea de sunet are parte de o mulțime de tehnologii interesante, atât prin speakere, cât și prin căștile AKG.
Camera foto a fost o surpriză foarte plăcută. Ca utilizator de S9+ am fost foarte supărat că Samsung pun aproximativ aceeași cameră foto pe Note 9, însă în realitate rezultatele sunt diferite. Au lucrat la software și la abordarea imaginilor și acest lucru s-a văzut și în testele independente. Dacă Samsung Galaxy S9+ stătea destul de bine cu o medie totală de 99 de puncte, camera de la Note 9 a primit de la DXOMark scorul de 103, este în top 3 camere foto pe smartphone acum, de fapt un loc doi împărțit cu HTC U12+. Pot să vă confirm și eu, fotografiile ies mai bine pe Note 9 decât pe fostul S9+ cu care am fotografiat toată vara.
Puterea de procesare rămâne foarte mare. Știu, unii dintre voi vor spune că nu are cel mai mare scor în Antutu și alte modele sunt mai performante. Dacă erați foarte atenți, vedeați că tocmai s-a dovedit că Huawei trișează la teste. Oneplus trișează, Oppo trișează, chiar și Samsung făcea asta acum câțiva ani, apoi au renunțat. Ar trebui să ne obișnuim cu ideea că testele sunt irelevante. Acest fenomen de trișare e simplu, softul detectează că e un test și amplifică artificial puterea procesorului și a acceleratorului grafic, deseori la limita maximă înainte ca terminalul să ia foc. Scorurile ies mari, dar sunt irelevante, pentru că acest fenomen nu are loc la aplicațiile normale sau la jocuri video, doar la teste. Eu nu sunt convins că Xiaomi nu face același lucru, dar acum nu am găsit discuții pe tema asta.
Totuși, pentru că oamenii urmăresc aceste teste și rezultate eu sunt obligat să fac testele. Iar Note 9 stă foarte bine. Atât single-core sau multi-core sunt în topul performanțelor, iar deseori ating scoruri demne de tabletele de gaming de la Nvidia sau alți mari producători. Hai să vedem pe rând despre ce e vorba.
Putere hardware și dotări
Procesorul este identic cu cel de la Galaxy S9+, respectiv Exynos 9810, cu patru nuclee de mare putere (Moongoose 3) la 2.7GHz și patru nuclee economice ARM-Cortex A55. La fel și acceleratorul grafic, Mali-G72 MP18, are 6GB de RAM și 128GB de stocare internă. La S9+ aveam varianta de 64GB stocare, dar tot 6GB de RAM. Singura diferență ar fi de stocare, în rest nu prea. Totuși, apropo de ce vorbeam despre teste, la ora actuală Galaxy S9+ se află în Antutu deasupra Note 9. Presupun că a făcut cineva root și a folosit o soluție de overclocking pentru a scoate acel scor. Sau poate alt ROM, sunt unele custom pe XDA pentru cine are chef și timp pentru astfel de experimente. Altfel, vedeți și voi că a obținut scoruri excelente în galeria de mai jos.
Surpriza mare a fost la autonomie, țin minte și acum device-urile Samsung care rămâneau fără baterie în maxim 6 ore de utilizare. Ei bine, Note 9 în testul PCMark a rezistat peste 13 ore de utilizare continuă cu ecranul aprins, deci rezistă destul de bine. Este aproape cel mai mare scor privind autonomia, peste telefoanele cu procesor economic, peste telefoanele cu baterii mari și așa mai departe. Este drept, Samsung a crescut bateria lui Note 9 la 4.000 mAh, aceasta fiind de asemenea o schimbare față de S9+.
Camera foto Note 9
Cum spuneam, camera foto este și ea o surpriză plăcută. Tehnic, avem aceeași cameră de pe S9+, dar cu rezultate mult mai bune acum. Avem aceleași două lentile pe spate, senzor de 12 megapixeli cu apertura variabilă F/1.5-2.4, lentilă de 26mm, iar senzorul are pixeli mari, de 1,4nm. A doua cameră are tot senzor de 12 megapixeli, dar cu pixelii de 1nm, cu 52 mm și efect de zoom optic 2X. Are apertura F/2.4 și ambele dispun de stabilizare optică. Camera frontală pentru selfie-uri este tot cea de 8 megapixeli, cu F/1.7, lentilă de 25mm, pixeli de 1.22nm.
Presupun că au modificat partea de software, pentru că rezultate sunt mai bune. Cum spuneam, testele DXOMark arată că este o cameră foto și video mai performantă decât cea de la S9+. Iar cum tehnica este aceeași, singura explicație logică este că au adus modificări software, atât la modul de captare / procesare, cât și la asistentul AI care face setările pe modul auto.
Pe lumină ies fotografii de calitate foarte bună, iar pe seară sunt în continuare mici probleme cu felinarele și alte obiecte luminoase care pot strica unele cadre. Vă arăt câteva exemple mai jos.
Accesorii pentru Note 9
Ca în fiecare an, pentru telefoanele noi vă recomand husele de protecție, măcar cele ieftine de silicon și vreo folie rezistentă dacă vreți să aveți un telefon mereu nou. Dacă păstrați telefonul fără zgârieturi și semne, el poate fi vândut pe bani mai buni atunci când veți dori să cumpărați altul nou. La partea de software faci doar un Factory Reset și totul va merge bine, dar la exterior nu prea ai ce să faci dacă telefonul e zgâriat sau geamul crăpat, doar să pui bani și să-l repari dacă se poate.
Am primit husele Samsung de la Mobiledirect.ro de unde merită să luați orice accesorii doriți pentru mobil. Sunt serioși, se mișcă repede, au doar produse de calitate și nu am avut niciodată probleme.
Mi-a plăcut foarte mult husa smart albastră, pe care o să o țin deocamdată pe telefon. De asemenea, husa din piele originală merită încercată. Dar și celelalte, sunt foarte ok.
Cosiderații privind S-Pen
Încă de la lansarea seriei Note am remarcat că S-Pen este atrăgător pentru mulți utilizatori. Unii iau notițe cu el, alții subliniază pe text elementele importante, alții desenează cu el, alții îl folosesc pentru a apăsa pe icon-uri și opțiuni. Deși părea un stylus obsolet, S-Pen a captivat imaginația utilizatorilor și i-a făcut pe unii să renunțe la Galaxy S și să treacă la Note.
Eu nu am fost un fan al S-Pen, iar la Note 2 și Note 4 l-am folosit, însă foarte rar. Uneori e distractiv să desenezi cu el, alteori subliniam și eu pe text. Nu-mi mai place să scriu de mână și scriu destul de urât, de nici eu nu înțeleg ce litere am făcut acolo. Vă dați seama cum scriu pe Note. Cu toate astea, am remarcat că au îmbunătățit constant accesoriul și tot ce face el.
Primul lucru remarcat a fost funcția de telecomandă pentru poze. Uneori, cu familia în vancață, nu încăpeam toți în poza selfie. Alteori încăpeam, dar nu se vedea peisajul din fundal. Folosind un trepied sau punând telefonul chiar sprijinit pe husă, poți face poze cu ajutorul S-Pen ca telecomandă, mi se pare genial și sunt convins că asta e o funcție pe care o să o folosesc.
Singurul punct slab pentru S-Pen este că are baterie integrată, având tehnologie Bluetooth. Samsung estimează că în 30 de minute se termină bateria (sau 200 de click-uri), iar apoi funcțiile smart nu mai sunt valabile. Aplicația de personalizare a funcțiilor este destul de complexă și necesită timp pentru a fi parcursă și înțeleasă, la ora asta încă încerc să-mi dau seama de ce nu merg notițele pe ecranul închis, deși funcția este activată. Probabil ecranul Always On nu permite sau ceva de genul ăsta, o să rezolv eu.
Mi-a plăcut faptul că are setată o alarmă dacă pleci fără S-Pen și rămâne pe undeva. La o cafenea de exemplu sau la birou și tu plecai spre casă. Măcar te anunță să nu îl pierzi. Cred că am pierdut la unul dintre modelele de test unul dintre creioane. Fie că folosiți sau nu S-Pen, Note 9 rămâne un model foarte interesant oricum.
Concluzii finale
Samsung Galaxy Note 9 este un telefon aproape perfect, nu mai ai ce să ceri de la un smartphone de top. Desigur, depinde și de gusturi și de bugetul fiecăruia. Astăzi există mai mult ca oricând alternative și telefoane care sunt tot mai ieftine, dar tind să ofere aceeleași experiențe. Pe de altă parte, oamenii de afaceri, antreprenorii și cei din companii nu prea-și permit să se facă de râs cu un telefon chinezesc ieftin. Plus de asta, multe au probleme software, au spyware și alte probleme. Sigur, există și alternative bune, care merită luate în calcul. Note 9 este însă un telefon în primul rând pentru cei din business. Este super-securizat, este puternic, acum are și autonomie bună. Un ecran mare pe care puteți face multe, inclusiv să lucrați, dar și să vă distrați. Pentru cei care au nevoie de productivitate, pentru artiști grafici, pentru cei care scriu cu S-Pen, nu există alternativă. Iar acum S-Pen este și telecomandă și poate debloca telefonul, plus multe alte funcții. Deci, în concluzie, chiar și la aproape 1.000 de euro, Samsung Galaxy Note 9 merită banii și este o achiziție excelentă. Nu vă va dezamăgi.
Dacă v-am convins, puteți cumpăra .