Am văzut astăzi Sony Xperia Z5 Premium, noul vârf de gamă al japonezilor abia lansat la IFA, dar și versiunile sale, Z5 Compact sau cel normal. Chiar dacă este Sony, chiar vorbim de un flagship foarte ofertant, un produs scump, peste media terminalelor de top. E clar că Sony vrea acest brand să concureze Samsung Galaxy sau iPhone, nu modelele din China. Și au suficiente atuuri pentru fanii genului.

Xperia Z5 Premium - display 4K
Xperia Z5 Premium – display 4K

Xperia Z5 Premium

Este cel mai bine dotat smartphone al momentului, dar cu siguranță va fi cel mai scump. Nu avem acum un preț oficial de la Sony, dar la bursa zvonurilor va fi 800 de euro, destul de ok. Este primul smartphone cu display 4K din lume, iar camera foto cu senzor mare și tehnologii de la Alpha pare să fie mai bună decât generația anterioară. Materiale premium, design japonez, tehnologii de ultimă generație. Doar că telefonul este destul de gros în comparație cu modelele compeitorilor. Și la fel este Z5 Compact, o să vă povestesc de el mai jos.

De asemenenea, Sony nu a găsit o soluție pentru procesor și folosește tot Snapdragon 810, care și cu versiunea lui revizuită tot nu are performanțele dorite de utilizatori. Și are 3 GB de RAM, ca să le dea ocazia concurenților să se laude cu 4GB – care în realitate nu oferă vreun mare avantaj.

Ecranul este excelent și foarte luminos, în imagini este și un model cu luminozitatea la 30% se vedea ok pe el. Nu am reușit să îl fotografiez foarte bine, fiind întuneric acolo. Designul este tot cel clasic, dar se vede că e diferit de Z5 normal.

Bateria este de 3430 mAh, este clar un avantaj. De asemenea, are filmare 4K pe camera proprie și de data asta chiar puteți filma pentru că are suport pentru carduri de memorie și există spațiu.Xperia Z5 – modelul normal

Pentru fanii Xperia, modelul simplu Z5 aduce multe îmbunătățiri față de Z3+ sau Z4 de anul trecut. Nu e clar de ce nu a fost Z4 peste tot în lume și au numit modelul diferit. Xperia Z5 arată la fel ca Z3+, dar cu mici diferențe de dotări și software. Am testat un model alb, nu e tocmai culoarea mea favorită. La fel am prins și la Z5 Compact. Spre deosebire însă de Premium sau Compact, modelul Z5 este chiar subțirel.

E drept, e mai compact, are ecranul de 5.2 inch în loc de 5.5 ca la Premium, iar bateria este de 2.900 mAh. Dar are camera foto super-avansată, are suport pentru carduri de memorie, este rezistent la apă (IP68) și așa mai departe.

Mi se pare că arată similar cu generația anterioară, dar este în același timp cel mai echilibrat smartphone. Compact mi s-a părut foarte gros, mai cărămidă decât generațiile anterioare, iar Premium este de asemenea mare, amintește de Lumia, în timp ce Samsung, LG sau Apple se chinuie să facă terminalele foarte subțiri.

Prețul Xperia Z5 în Europa ar urma să fie 700 de euro, deci ok comparat cu rivalii mari.


Xperia Z5 Compact

Anii trecuți am fost mare fan Xperia Z Compact, chiar am prima versiune și folosesc uneori terminalul. Avantajul lui era autonomia mai mare și dotările bune hardware – are aceeași cameră, același procesor ca vârful de gamă. Pracitc, Z Compact era singurul terminal vârf de gamă compact cu dotări bune. Acum, Z5 Compact mi se pare un pic prea gros și lipsit de estetică. Vedeți și voi clipul și pozele și dați-vă cu părerea…

În rest sigur că este un terminal foarte bun, bine dotat. E drept că are 2GB de RAM și bateria este de 2.700 mAh, dar are sigur autonomie mai mare și în rest este foarte puternic ca hardware. Ecranul de 4.6 inch este foarte ok, iar camera foto este aceeași și are slot de carduri de memorie.

Prețul Xperia Z5 Compact ar fi 600 de euro și pe unele site-uri este la ofertă la 550 de euro. Deci este mai accesibil.

Sunt curios dacă sticla de pe spate este mai rezistentă la această ediție sau vor fi iar plângeri…