Am testat Acer Predator 17, un laptop de gaming puternic, cu performanțe peste medie. Desigur, nu este un laptop ieftin, este un produs premium, dar este printre cele mai bune portabile disponibile la ora actuală pe piața locală.
Pro și contra Acer Predator 17
Este primul laptop de gaming serios pe care îl testez de la Acer. Am mai avut la test modelul V Nitro 17, care este mai degrabă laptop multimedia, rulează jocuri, dar nu este pentru cei interesați de performanța maximă. Este mult mai portabil, dar mai puțin performant. Acer Predator 17 este însă un sistem de gaming solid, pentru performanțe maxime. Cred că se compară cu un desktop. Poate este un pic prea gros, poate este cam greu, dar cu siguranță este performant și solid.
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea exterioară;
– tastatura bine realizată, cu butoane mari și taste numerice complete;
– performanța foarte bună;
– sistem de răcire eficient;
– ecran de calitate bună;
– autonomie bună;
Rămâne de discutat:
– nu are suport pentru Nvidia G-Sync;
– cântărește 4kg;
– are un preț de la 9600 de lei pînă la 12.999 lei în funcție de opțiuni.
Experiența cu Acer Predator 17
Am avut pentru test una din cele mai bine dotate versiuni ale acestui laptop, dacă nu cumva chiar cea de top. Modelul cu ecran de 17 inch cu rezoluție 4K. Dotat cu procesorul Intel Core i7-6700HQ, quad-core la 2.6GHz, poate urca la nevoie la 3.5GHz cu Turbo Boost. Dispune de 6MB SmartCache, este construit pe 14 nanometri, pe 64 de biți și suportă 64 GB de RAM, care erau și instalați pe acest sistem. Este cam al doilea procesor din gama Intel pentru laptopuri ca putere și scoruri de performanță. Stocarea era pe SSD de 500 GB plus un HDD de 2TB pentru restul fișierelor. Pe lângă HD Graphics 530, sistemul dispunea de o placă video Nvidia GeForce GTX 980M cu 4GB de memorie.
Laptopul vine de asemenea cu o grămadă de tehnologii care oferă viteză mai mare, adăugate la faptul că sistemul de operare este pe SSD. De la WiFi ac, Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.1, USB 3.1, dar și altele. Vine cu Windows 10 Home Edition. Mi-a plăcut faptul că poți renunța la unitatea optică integrată, care poate fi înlocuită cu un cooler adițional, aflat în cutie (FrostCore). Sistemul audio este cu 4 boxe și subwoofer.
Cum spuneam, cred că singura problemă ar fi că este foarte gros și are 4kg.
Spre deosebire de multe sisteme laptop cu pretenții de gaming, Acer Predator 17 nu se încinge foarte tare în utilizare. Dacă îl folosești pentru activitatea de zi cu zi, temperatura procesorului a fost de pînă în 50 de grade, iar în jocuri urcă spre 75 de grade, ceea ce este foarte bine pentru laptop. Laptopurile testate de mine de la un competitor important ajung spre 95 de grade la utilizarea în jocuri. Pe partea de placa video, temperatura a urcat de la 40 de grade în regim normal la 80 de grade în timpul jocurilor, un rezultat destul de ok. Sigur, depinde și de temperatura din camera în care testezi și de alți factori care pot duce la încălzirea procesorului. Dar sistemul de răcire este eficient.
Nu am eu foarte multe jocuri video, dar Counter Strike Black Ops, Diablo 3 și Starcraf 2 au rulat fără nicio problemă, nimic sacadat, niciun fel de lag. Am rulat un test de benchmark, dar nu am fost atent că a rulat pe soluția grafică Intel, am activat probabil Power Saving. Iar apoi nu am avut timp să mai revin asupra testului. Oricum, scorul este foarte bun, peste 90% din laptopurile testate de mine pînă acum. Probabil cu Nvidia ar fi scos un scor mult mai mare, plus că nu apelasem nici la Turbo Boost.
Bateria este imensă, circa 6.000 mAh, are o autonomie surprinzător de bună pentru un laptop de gaming, peste 3.5 ore. Cred că modificând profilul și folosind opțiunile Power Saving puteți folosi laptopul 5 ore, așa cum spune producătorul. Desigur, fără jocuri video.
Aș vrea să scriu și eu romane întregi, cum fac unii specialiști în teste, capabili să analizeze fiecare șurub în parte. Dar cred că este atât inutil, cât și neinteresant pentru cititor. Dacă considerați că greșesc, spune-ți-mi în comentarii. Aș mai adăuga doar că Acer Predator 17 are un touchpad dificil de utilizat și încă n-am găsit un laptop care să aibă cel mai bun touchpad. Cred că acest compromis pentru a utiliza laptop pe genunchi este util doar atunci când nu avem o masă pe care să folosim laptopul. În rest, mouse-ul este de bază și nu există alternativă. Am citit că Acer au și mouși de gaming Predator, dar nu am testat niciunul pînă acum.
Este bine că sistemul are unitate optică, unele jocuri video au nevoie de DVD-ul original, dar treptat se mută și ele în cloud, fie cu ajutorul Steam, fie cu Battle.net sau altele asemenea. Deocamdată mai e necesar, dar pe viitor nu cred că va mai conta unitatea optică, doar pentru nostalgici sau cei care au colecții mari pe DVD.
Concluzii
Laptopul de gaming este o nișă, probabil singura nișă de laptopuri care crește de la an la an, dar vorbim de putere de calcul, componente de calitate și prețuri foarte mari. De aceea, volumul de vânzări este redus. Acer are de niște ani brandul Predator pentru dispozitive de gaming, dar a lansat laptopurile de gaming anul trecut și abia acum au produse cu adevărat competitive. Dar este la fel de adevărat că și ceilalți competitori vin tare din urmă. Acer Predator 17 este un laptop de gaming foarte bun. Cum spuneam, l-aș folosi și la jocuri, dar și la muncă pentru rapiditate și putere de procesare. Dar prețul mare îl recomandă doar pentru pasionați, pentru cei din IT, pentru cei din companii, de la un nivel în sus. Nu este un produs pentru toată lumea.
Un nene de la Acer România îmi spunea că modelul meu de laptop Acer V3-771G este un model pentru multimedia și nu are răcire așa de bună cum au astea de gaming dar observ că temperaturile in full sunt la fel, e vreo problema dacă ajunge pe la un 95 de grade? Nu de alta dar laptop-urile astea monstru nu știu în ce măsură merită dacă au cam aceleași probleme sau o fi doar la Acere? Ați jucat pe rezoluții mari cu setări maxime în jocuri?
 
Salut,
Am găsit un caz similar, iar omul a descoperit că se încălzea la 95 de grade din cauza Nvidia. A făcut niște actualizări și s-a rezolvat: