Am testat ultrabook-ul Acer Spin 5 (SP515-51N), un model bine dotat, cu ecran touchscreen care se poate roti, dar și cu un preț destul bun. Desigur, nu are construcția unui model super-premium, dar are autonomie mare și putere de procesare bună.

acer  Spin 5 SP515-51N

Pro și contra Acer Spin 5

Atuurile acestui model:
– flexibilitate în utilizare;
– autonomie mare;
– putere de procesare decentă;
– preț destul de bun;

Rămâne de discutat:
– este destul de mare/greu;
– ecranul nu are cea mai bună calitate;
– nu are placă grafică dedicată;

Experiența cu Spin 5

Am testat în ultimii ani multe variante de ultrabook-uri, majoritatea se luptă să fie cel mai subțire, cel mai puternic sau cel care oferă cea mai bună autonomie. Ei bine, Acer Spin 5 (SP515-51N) este câte puțin din fiecare, fără să exceleze, dar fiind oferit la un preț bun. Este adevărat, nu este cel mai subțire și este un pic greu (2.2 kilograme pentru un dispozitiv de 15.6 inch este mult). Pe de altă parte însă, oferă multe opțiuni de conectivitate, iar autonomia este bună. Cam 9 ore de lucru în mod normal, iar pe video a rulat 4 ore și 26 de minute și mai avea 22% (estima el 1 oră și 20 de minute rămas). Este o medie foarte bună pentru un dispozitiv ultraportabil. Ca scor în testele de performanță este destul de bun, mult peste ceea ce aveau laptopurile acum 2-3 ani, ceea ce arată cât au evoluat tehnologiile.

Procesorul este Intel Core i5-8250U, un quad-core cu opt threads care poate atinge 3.4GHz la nevoie, un model bun, chiar dacă este din seria U (ultra-low voltage). Integrează soluția grafică Intel UHD Graphics 620, care atinge 1,1 GHz, are 8GB de RAM și stocarea se face pe un SSD de 256GB. Desigur că mai târziu veți rămâne fără spațiu, dar puteți apela la HDD-uri externe sau puteți cumpăra un SSD de capacitate mai mare atunci când veți avea nevoie. Pînă se va umple spațiul aveți destul timp, iar 256GB este ok dacă nu vă filmați des sau nu stocați filmele realizate direct pe computer.

Ecranul de 15.6 inch este IPS LCD cu rezoluție Full HD, iar ecranul este touch. De asemenea, se poate da peste cap pentru a fi utilizat în modul cort sau tabletă.

Nu este un panel realizat pentru editare foto/video sau pentru cei care sunt sensibili la culori, dar este destul de ok pentru utilizarea pe drum, care este scopul principal al acestui dispozitiv.

Dimensiunea mare are un avantaj însă, tastatura este completă și bine făcută, cu butoane ok, luminată pentru momentele în care nu aveți destulă lumină. La fel, touchpad-ul este mare, ok, răspunde bine la comenzi. Are în partea stângă-sus un senzor de amprente care permite deblocarea sistemului la fel ca la telefon. Arată un pic ciudat, dar a funcționat ok.

Ca și conectivitate, avem două porturi USB 3.0, un port USB 2.0, un USB Type-C, cititor de carduri, mufă HDMI. Mai merită menționat sunetul Dolby Audio, are microfon și cameră web, iar butonul de Power este localizat pe lateral, pe partea dreaptă. Mai jos aveți o galerie care arată scorurile în testele de performanță, dotările tehnice și autonomia.

Concluzii

Acer Spin 5 (SP515-51N) este un dispozitiv flexibil și puternic, iar din ce-am văzut ar trebui să coste sub 4.000 de lei, un preț foarte bun. Nu l-am găsit în magazine încă în România, ceea ce înseamnă că va veni în următoarea perioadă oficial. Aș fi vrut ca ecranul să aibă marginile mai subțiri, poate ar fi fost nevoie de mufă de rețea sau un adaptor USB/LAN în cutie. De asemenea, opțiunea pentru grafică dedicată ar putea fi considerată necesară în anumite condiții. Altfel, pentru autonomie mare și călătorii dese este ok și așa.

Aștept să văd când ajunge în magazine și vă anunț.

Galerie foto