Am avut ocazia să testez ultrabook-ul Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ajuns la cea de-a șansea generație, un dispozitiv ușor, subțire, dar în același timp foarte puternic, care are însă un preț destul de mare. Are toate ingredientele unui produs de top, conectivitate pe măsură și autentificare cu amprentă. În schimb, sunt puțini clienți care ar plăti acest nivel de preț.

Am fost printre primii care au scris despre ThinkPad X1 Carbon, un produs care a marcat dezvoltarea industriei ultrabook-urilor. Am avut apoi ocazia să văd laptopul în România și după o vreme a ajuns și la mine la review (2014). De atunci am tot testat dispozitivele, rămâne una dintre cele mai importante serii de produse pentru cei din companii. Sunt dispozitive flexibile și puternice, iar acum este generația a șasea.

Pro și contra ThinkPad X1 Carbon

Atuurile acestui laptop:
– compact, dar cu ecran de 14 inch;
– foarte ușor, fibră de carbon;
– putere maximă oferită de procesoare de top;
– autonomie decentă;
– SSD de 1TB;
– senzor de amprentă;
– Windows 10 Pro;

Dezavantaje:
un preț relativ mare;
– nu are placă grafică dedicată;

Experiența cu ThinkPad X1 Carbon

Laptopul este ultra-subțire și ușor, dar în același timp foarte puternic. Comparat cu generația anterioară, cei de la Lenovo au adăugat un capac pentru camera web, botezat ThinkShutter, care vă asigură că aceasta nu este folosită pentru supraveghere sau spionaj fără să știți despre asta.

Șasiul rămâne din fibră de carbon ceea ce menține laptopul foarte ușor. Dimensiunile totale sunt identice cu generația anterioară și are aceeași greutate, 1.13 kilograme. Ecranul de 14 inch are margini destul de subțiri, dar nu tocmai invizibile, aproximativ 5 milimetri. Tastatura este cea clasică de ThinkPad inclusiv cu butonul care poate fi folosit pentru mouse, TrackPoint center button, un buton pe care numai fanii hard-core ai mărcii îl folosesc. Lângâ TrackPad există un senzor de amprentă care permite deblocarea cu degetul, exact ca la telefon, este foarte util pentru cei care lucrează la proiecte sensibile.

ThinkPad X1 Carbon a trecut la cea de-a opta generație de procesoare Intel Core, modelul testat venea cu Core-i7 8650U, un procesor puternic, care integrează soluția grafică UHD Graphics 620. Modelul a venit cu 16GB de RAM. E păcat că nu reușesc să adauge grafică dedicată, dar probabil ar face laptopul mai greu și mai voluminos, deci nu vor acest lucru. Pe de altă parte, nici nu este un sistem pentru jocuri sau grafică, deci nu este tocmai necesară acest gen de placă.

Sistemul vine cu un SSD de 1TB, extre de mare și foarte rapid, care a obținut scoruri bune în testele de performanță. Este destul de aproape de scorul unul laptop de gaming, deși nu este pentru jocuri și nu are grafică. Cu siguranță se descurcă foarte bine cu aplicațiile de tip Office și ce mai folosiți la birou.

Laptopul Lenovo ThinkPad X1 Carbon are încărcare prin mufa USB-C, mi se pare foarte util și în caz că uitați încărcătorul pe undeva, veți reuși să încărcați laptopul cu cel de la telefon – desigur, merge mult mai greu, dar va merge pînă la urmă. Și invers, puteți încărca telefonul la încărcătorul de laptop, în caz că aveți nevoie. Oricum, a scăzut dimensiunea și pentru încărcător și este bine că nu se mai folosesc mufe ciudate pe care le puteți vedea la unii producători.

Am primit la test și un mouse special realizat pentru acest laptop, este botezat ThinkPad X1 Wireless Touch Mouse. Mi se pare bine realizat, foarte ușor de luat pe drum, are autonomie bună și încărcare rapidă (un minut de încărcare asigură o oră de utilizare). Nu este printre cele mai ergonomice produse, dar nu te dor mâinile când îl folosești. Poate fi foarte util dacă aveți de lucrat la ceva pe drum și aveși nevoie de mouse pentru eficiență. Vedeți imaginile în galeria de mai jos.

Concluzii

Lenovo ThinkPad X1 Carbon este un laptop foarte performant pentru cei din companii sau pentru antreprenorii care dezvoltă proiecte foarte interesante. Este într-adevăr un laptop scump, cu preț foarte mare, dar pe de altă parte vă asigură că aveți un dispozitiv puternic, securizat, fiabil și care va rezista în utilizare mulți ani fără să necesite actualizări. Așa că pentru unii merită această investiție.

Un model similar poate fi găsit pe eMAG (link afiliat).

Galerie foto