Lenovo X1 Carbon rămâne unul dintre cele mai bune ultrabook-uri de pe piață și are câteva atuuri, care însă cam dispar în fața prețului apropape prohibitiv. Mă știți, eu am fost impresionat de X1 Carbon de când l-am văzut prima oară în România. Da, este un sistem performant și arată bine (mă rog, are un stil *clasic*), dar nu este nici foarte subțire, nici foarte performant, iar șasiul rezistent nu știu dacă este un atuu destul de puternic pentru a face vânzări cu acest model. Desigur, el are nișa lui în zona premium, unde tocmai a scăpat de competitorul Vaio, dar aud tot mai mulți oameni din companii că preferă un MacBook.

Lenovo X1 Carbon Ultrabook
Lenovo X1 Carbon Ultrabook

Pro și contra Lenovo X1 Carbon

Mi-a plăcut la acest sistem:
– desig-ul clasic și destul de *subțire* , preluat de la ThinkPad;
– este suficient de ușor pentru a fi luat pe drum;
– performanța este bună;
– ecranul este peste medie;

Probleme și puncte de discutat:

– prețul bate spre 9300 de lei (eMAG, Profitshare);
– încărcătorul are o mufă proprietară și e greu de înlocuit cu orice altceva;
– mufele USB sunt tot alăturate;

Experiența în utilizare

Lenovo ThinkPad X1 Carbon este un ultrabook orientat spre profesioniștii care călătoresc mult. Aduce pe lângă performanță promisiunea unui design slim și a rezistenței de care vorbeam. Atunci când călătorești mult se pot întâmpla multe și nu poți fi totdeauna prevăzător. Pe de altă parte nici nu vrei un laptop cu certificat de rezistență militară, care cântărește 10 kilograme. Performanța este clară: ai un sistem cu Windows 8 Pro și SSD, nimic nu se mișcă mai repede. Prietenii care vă vorbesc desre „viteza Windows 7” habar n-au despre ce vorbesc. Win7 este mai stabil în unele aplicații sau jocuri, dar atât. În rest versiunea 8 este mai rapidă de trei ori și vă spun în condițiile în care am testat pe sisteme similare ca și configurație. Pe de altă parte, dacă vă plac și jocurile, mai am o veste proastă: sistemul e bazat exclusiv pe Intel și nu are placă video dedicată. Da, e un laptop business. Acum merită spus că HD Graphics 5000 a evoluat și face față la majoritatea task-urilor. Și nu este un sistem de gaming.

Am testat o variantă dotată cu procesor Intel Core i7-4550U, un dual-core (4 threads) care rulează la 1,5GHz și poate ajunge la nevoie la 3GHz cu TurboBoost. Avea 8GB de RAM și poate suporta 16GB de RAM dacă aveți ocazia unui upgrade.

Este un laptop la a treia sau a patra generație, iar schimbările făcute sunt uneori … neinspirate. De exemplu nu avea slot de carduri SD, după ce primele modele aveau integrat așa ceva. Nu știu pe cine a derajat acest slot, dar mie mi-a fost util la transferul de fotografii. Noroc că noua cameră foto utilizată are tehnologie WiFi și pot transfera pozele altfel…

Lenovo X1 Carbon are acum display de 14 inch, ceea ce îl face măricel, iar asta adaugă și la greutate. Parcă versiunile anterioare erau mai ușurele, oricum mai compacte și stăteau mai bine în mână. Au vrut să pună un display bun pentru profesioniști, dar asta înseamnă să sacrifici alte atuuri. Așa ajunge la 1,5 kilograme și grosimea este de aproape 2 centrimeri, aproape iese din linia ultrabook-urilor.

0002

Detalii tehnice

Procesor: 4th Gen procesor Intel Core i7-4550U
OS: Windows 8.1 Pro 64
Display: 14.0″ HD+ (1600×900 pixeli), 260 cd/m2
GPU: Intel HD Graphics 5000
Memorie: 8GB DDR3L SDRAM 1600 MHz
Stocare: 256GB
Greutate: 1.45 kg
Conectică: WiFi ac, Bluetooth 4.0, USB 3.0, HDMI, MiniDP, Ethernet
Audio: Dolby Home Theater v4

Concluzii

Lenovo ThinkPad X1 Carbon este un ultrabook business, puternic, fiabil și rezistent. Dar prețul care tinde spre 10.000 de lei este un impediment pentru cei din companii. Personal nu sunt un fan al formatului de 14 inch și aș alege mai ales un sistem cu placă grafică dedicată.

Galerie foto