Am testat Asus RoG G752, unul dintre cele mai bune și arătoase laptopuri de gaming disponibile la ora actuală. Chiar are performanțe de desktop de gaming, lucru confirmat în testele de performanță. Nu este nici extraordinar de greu, iar design-ul desprins din Star Wars este cel mai bun. Eram fan Alienware, dar laptopurile lor arată acum precum o cutie de pantofi pe lângă seria RoG.

Asus RoG G752
Asus RoG G752

Chiar așa, cei de la Acer m-au tot amenințat că îmi trimit un laptop Predator să văd cât de bun este. Nu s-a întâmplat.

Pro și contra RoG G752

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul exterior și materialele folosite;
– performanțele hardware peste medie;
– nu se încinge absolut deloc;
– control ușor pentru overclocking;
– unitate optică integrată;
– experiență fluentă în jocuri – am un capitol special mai jos;

Rămâne de discutat:
– nu este un sistem foarte accesibil;
– are 4 kilograme, nu e ușor de transportat;

Experiența cu Asus RoG G752

Citisem despre RoG G752 de anul trecut și am văzut și review-urile din afară. Nu e niciun secret că îmi place seria asta de laptopuri, am testat G751, G750 și tot așa. Consider că un astfel de sistem nu este bun doar pentru jocuri. Experiența cu aplicațiile este mai rapidă și mai stabilă, aproape orice ai face, faci mai repede și mai bine cu un astfel de laptop. Și culmea este că nici nu avea SSD, ci un HDD de 1TB cu 7200rpm. Diferența nici nu se simte, eu am laptopul cu SSD, Core i7, tone de RAM, iar RoG zbârnâie pe lângă el. Pe al meu sacadează jocurile, cu toți GB de memorie video. Pe RoG nici vorbă. Al meu după 30 de minute este capabil să prăjească un ou dacă îl pun direct pe carcasă. RoG 752 era rece și nici măcar vreun zgomot aparte n-am remarcat.

Cică au realizat o tehnologie 3D Vapor Chamber pentru laptopuri, cu răcire separată pentru CPU și GPU, cu țevi din cupru care preiau căldura și o disipează mai eficient. Căldura iese prin spate, în partea opusă utilizatorului, iar zona de palm-rest este mereu rece. Design-ul a fost realizat astfel încât praful să nu intre în zona de componente, ci să fie extras într-un compartiment special.

Performanța maximă este dată și de procesor, are un Intel Core i7-6700HQ, quad-core 2.6 GHz, din generația a șasea. Procesorul quad-core are tehnologie Hyper-Threading și poate rula 8 thread-uri simultan. Viteza de overclocking ajunge la 3.5 GHz, are 6MB de memorie cache, suportă memorie DDR4 pînă la 64 de GB. Modelul de test a venit cu 8GB de RAM. memoria DDR4 mai rapidă și mai eficientă decât DDR3. Acceleratorul grafic este Nvidia GeForce GTXGTX 970M, nu modelul de top, dar totuși suficient de bun. Procesorul grafic este la 924MHZ, iar memoria GDDR5 la 1250MHz, evident că pot fi crescute frecvențele. Versiunea mai accesibilă, care ajunge sub 7.000 de lei, are doar 3GB de memorie GDDR5. La eMAG este o variantă cu 16GB de RAM și suplimentar un SSD de 128GB care ajunge la 7.700 lei. Laptopul are pe spate o ușă de acces la componente, deci puteți lua o variantă ieftină și puteți adăuga în timp memorie RAM sau stocare.

Ecranul este de 17.3 inch, Full HD și mat, cu tehnologia Nvidia G-Sync. Bateria este litiu-ion de 6 celule, am citit că se poate găsi și o baterie cu 8 celule pentru autonomie mai bună, deși nu sunt sigur că ajunge la noi. Tastatura iluminată mi-a plăcut mult, cred că este una dintre cele mai bune disponibile pe un laptop. Eu m-am descurcat și cu TouchPad-ul, este ok, bine realizat, dar pentru experiențe maxime nu există alternativă pentru mouse. Eu am folosit un Logitech MX Master care s-a descurcat decent chiar și în jocuri.

Designul Asus RoG G752 s-a modificat față de generația anterioară. Deși este la fel de agresiv și desprins din filmele SF, acum nu mai arată ca avionul “invizibil” F117 Nighthawk, ci are ceva din universul Star Wars așa. Capacul este din aluminiu polishat, iar noua schemă de culori este interesantă, eu am testat versiunea “Plasma Copper”, de culoarea aramei. Probabil singura chestie care poate fi reproșată este faptul că amprentele rămân vizibile, le veți observa și în fotografiile realizate de mine.

Mi-a plăcut de asemenea că are opțiuni de conectare extrem de extinse, are USB 3.1 Type-C, USB 3.0, are HDMI, mini-Displayport, mufă audio S/PDIF, LAN, Bluetooth 4.0, Wi-Fi ac și toate celelate. Vine direct cu Windows 10 și acces trial la Office 365.

Jocuri pe RoG G752

Eu nu prea sunt pasionat de jocuri video pe PC, am mai jucat Diablo 3, Starcraft 2 și Asassin’s Creed, iar de data asta am făcut rost de Call of Duty: Black Ops 3, am avut ocazia să interacționez cu el. De asemnea CS:GO care era instalat pe laptop. Am rulat ca benchmark PCMark 8, care a pus laptopul direct în top. Bate 85% din sistemele testate și are scor de desktop de gaming conform autorilor testului. Și vă reamintesc că nu era modelul de top, ci poate fi îmbunătățit.

Lansat în noiembrie 2015, Call of Duty: Black Ops III duce povestea în viitor, cu super-tehnologie și super-echipament militar, iar focusul este pe acțiune. Nu lipsesc capcanele și răsturnările de situație, iar acțiunea a fost foarte intensă. Este pentru prima dată din istoria serie CoD când fetele pot juca cu personaj feminin. Campania single-player este acompaniată de o versiune multiplayer care a fost lăudată de toată lumea. Este considerat printre cele mai bune dintre jocurile de top FPS. Grafica este excelentă, iar cum spuneam RoG G752 s-a descurcat excelent, nefiind nicio problemă.

Call of Duty: Black Ops III este acum disponibil în România în trei versiuni, Standard, Standard Nuk3town și Hardened pentru PlayStation 4, Xbox One și PC la prețuri cuprinse între 194.90 RON și 329.90 RON. Jocul este disponibil și pentru PlayStation 3 și Xbox 360, însă aceste versiuni nu includ campania single-player și toate funcțiile prezente în versiunile pentru PlayStation 4 și Xbox One.

Concluzii

Pe scurt, n-am mai testat de mult un laptop de gaming care să arate bine, să se miște incredibil de rapid și să ruleze toate jocurile fără probleme. Iar ultima dată când am întâlnit un astfel de sistem era tot un RoG. Este practic imposibil să nu-l recomand, mai ales că nivelul de preț este accesibil dacă îl comparăm cu modele de top de la competiție. Prețurile merg de la 7.000 de lei la 11.000 de lei în funcție de configurație, dar vă asigur că nu veți fi dezamăgiți.

Galerie foto