Asus ROG Phone 5s este disponibil de astăzi oficial în România la prețuri de la 5.399 lei. Varianta Pro care este și mai dotată va ajunge oficial la finalul acestei luni. Modelul 5s aduce doar procesor nou, Snapdragon 888+, oferind ceva mai multă performanță decât Asus ROG Phone 5.
Pro și contra Asus ROG Phone 5s
Avantaje:
- putere hardware aproape fără egal;
- ecran de calitate foarte bună;
- camere foto de calitate;
- cea mai mare baterie pe un flagship;
Dezavantaje:
- este destul de masiv și greu;
- prețul rămâne destul de mare;
Detalii tehnice Asus ROG Phone 5s
Ecran: 6.78 inch, AMOLED, 144Hz, HDR10+, 1200 nits
Procesor: Snapdragon 888+ 5G (5 nm)
GPU: Adreno 660
Memorie: 8 / 12 / 16 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB UFS 3.1
Camera: 64 + 13 + 5 megapixeli
Selfie: 24 megapixeli
Dimensiuni: 172.8 x 77.3 x 9.9 mm
Greutate: 238 g
Baterie: 6.000 mAh + 65W
OS: Android 11 , ROG UI
Tehnologii: WiFi 6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.1 (lateral), USB Type-C 2.0 (jos), NFC, mufă de căști
Preț: de la 5.399 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
La ora actuală, clasamentul Antutu are câteva terminale cu Snapdragon 888+ pe primul loc. Sunt cam singurele care depășesc iPhone 13 Pro Max. Pe lângă Black Shark și Nubia, în top este și ROG Phone 5s. Sunt mici diferențe, iar ele sunt practic insesizabile. Vedeți mai jos și scorurile.
Personal, cred că Asus Rog Phone 5s este cel mai aproape de nivelul flagship. Da, părea ok și Nubia RedMagic 6 Pro, dar avea un ventilator care fâșâia ca la laptop. Ceea ce nu prea este convenabil în mod obișnuit. Nu am testat încă Black Shark, dar sunt convins că și acolo sunt diverse probleme. Iar modelele Nubia și Black Shark nu prea se găsesc oficial la noi.
De la primele ediții am apreciat ROG Phone, nu doar ca telefon de gaming. Ci pentru că oferă atât performanțe, cât și dotări bune și un preț mai accesibil decât majoritatea competitorilor. Cred că Asus este cel mai puternic competitor pentru companiile chineze de la vârful clasamentului. Dacă ar extinde gama și cu un model Lite competitiv, probabil ar crește mai puternic decât restul producătorilor.
Mai mult, îmi place faptul că Asus a înțeles de la început că pentru utilizator este foarte importantă bateria. E drept că tot sistemul de gaming consumă mai multă energie. Dar ei arată că poți pune o baterie mare fără ca telefonul să arate ciudat. Da, este poate un pic mai greu, dar insesizabil față de alte modele flagship.
Ecranul e foarte bun, AMOLED cu 144Hz. Dotările hardware sunt de top. Camerele foto au ieșit foarte bine, păcat că nu are și zoom optic. Singura problemă care se pune este prețul. Trece de 1.000 de euro și apar aici principalii competitori, Samsung, Apple, Xiaomi. Dar modelele lor sunt diferite, cu accent pe design, să fie subțiri și lucioase, dar cu dotări foto mai bune. Sau cu ecrane de rezoluție mai mare. Dar toate cu baterii mai slabe.
Teste benchmark
A ieșit foarte bine în testele de performanță, stocare și grafică. Scorul din Antutu este record, 851.000 de puncte. La Geekbench este peste concurență cu aproape 1.200 de puncte single-core și 3.700 multi-core. Stocarea este cea mai rapidă disponibilă la ora actuală. De-asta se și mișcă totul foarte rapid. La gestionarea bateriei mai au de lucru. Nu am avut timp de un test complet, dar am folosit playerul Youtube și cu ecranul aprins s-au dus 4% în 30 de minute. Dacă ar continua așa poate reda doar opt ore de video fără setări speciale. Probabil cu Power Saving ar fi fost mai bine.
Am testat varianta de top 5s cu 16GB RAM și 512GB stocare. Varianta Pro urcă memoria RAM la 18GB, dar va fi lansată spre finalul acestei luni. Vedeți mai jos ce teste am făcut și găsiți desigur online mai multe benchmark-uri.
Camere foto
Camera foto de 64 de megapixeli este foarte bună. Au avut succes cu ea de la Zenfone 6 încoace. Procesarea este foarte bună, culorile ies puternice, calde. Deși nu este un terminal foto nu aveți probleme cu el. Camera ultra-wide s-a descurcat foarte bine și puteți vedea în clipul video mai multe teste foto. Și de aproape au ieșit bine pozele, dar trebuie eliminați senzorii de 2 sau 5 megapixeli. Poate anul viitor. Desigur, nu cred că este un campion la filmare, probabil nu are stabilizare optică și sunt multe discuții. Dar repet, nu este un terminal foto/video.
Vedeți mai jos ce imagini am realizat cu el. Dar sunt micșorate și comprimate pentru a le putea urca aici.
Protecție și accesorii Asus ROG Phone 5s
Un telefon de nivelul ăsta are nevoie de mega-protecție și accesorii. Desigur, el vine la pachet cu o husă de plastic. Dar sunt convins că găsiți mai multe pe Mobile Direct. Are cam aceleași dimensiuni ca ROG Phone 5, dar este ceva mai subțire. Mai bine verificați cu ei dacă sunt compatibile accesoriile. Oricum, pentru un astfel de telefon ai nevoie și de game pad și de alte lucruri pe care le puteți găsi la ei pe site.
Concluzii
Asus ROG Phone 5s este și mai puternic decât predecesorul său. Este în primul rând un telefon de gaming. Pentru cei care joacă competitiv este prima alegere. El este disponibil de astăzi oficial în România. Adică aveți garanție și service adevărat, nu povești de la site-urile care vând cu sacoșa. Însă, cum spuneam, nu este doar un telefon de gaming. Performanța este importantă pentru oricine care vrea să fie productiv. Care lucrează cu fișiere mari și are nevoie de stocare mare. Deci sunt convins că are locul său pe piață.
In ultima perioada, a aparut telefoanele ca ciupercile dupa ploaie, la preturi exagerate! depasind limita a 1000 euro.
Sunt curios o statistica a vanzarilor acestor telefoane.
Un reportaj cu topul telefoanelor 2021, vanzari si esecuri… ar fi interesant.
Intrebare: ratingul la ce sa-l ofer? pentru telefon sau pentru prezentare?
Din păcate n-am văzut niciun raport clar despre telefoane foarte scumpe :-)) Doar la Apple poți vedea că astea se vând bine.
Nota ar fi pentru telefon, mai mult o părere personală despre model 🙂