Am testat iPhone 13 Pro Max și mi-a plăcut rău. În ultimii ani, deși am avut ocazia să testez și 11 Pro Max sau 12 Pro Max, parcă nu m-au convins. Anul ăsta am rămas surprins de performanță, dar și de autonomia foarte bună. La partea de camere foto/video, rezultatele sunt discutabile. Însă chiar și așa, sunt atras de acest model. Desigur, foarte scump.


Pro și contra iPhone 13 Pro Max

Avantaje:

  • un ecran de o calitate foarte bună;
  • cel mai puternic procesor din 2021;
  • o baterie surprinzător de puternică;
  • design premium și materiale rezistente;

Dezavantaje:

  • rămâne extrem de scump;
  • mi-a lipsit senzorul de amprentă;
  • încărcarea mai rapidă se lasă așteptată;

Detalii tehnice iPhone 13 Pro Max

Ecran: 6.7 inch OLED, 120Hz, HDR10, Dolby Vision, 1200 nits, 2778×1284 pixeli
Procesor: Apple A15 Bionic (5 nm), hexa-core
GPU: Apple GPU (5-core)
Memorie: 6GB RAM
Stocare: 128 /256 / 512 / 1 TB
Camera: 12 + 12 +12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 160.8 x 78.1 x 7.7 mm
Greutate: 240 g
Baterie: 4352 mAh, 27 W (neoficial)
OS: iOS 15
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooh 5.0, Lightning,
Preț: 6.200 de lei la ora realizării articolului

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 11 Media: 4.3]

Telefonul a ajuns la review datorită celor de la iStyle.

Impresii după testare

Trebuie să precizez din start că nu mai sunt utilizator Apple. Sunt un admirator al companiei și cred că are produse de o calitate foarte bună. Am folosit iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, dar ulterior am trecut pe Android. Am revenit un pic la iPhone 7, 8 Plus. Dar nu m-au convins și deocamdată rămân utilizator de Android. Însă anul ăsta chiar aș trece la iPhone 13 Pro Max. Evident, fiind vorba de mulți bani, oscilez. Ba l-aș vrea, ba nu l-aș vrea. Nu m-am decis. Cei cu bani mai au altă opțiune: să aleagă un terminal pliabil. Modelele Samsung sunt de calitate excelentă și cred că la nivelul ăsta de preț ar merge mai bine pliabil. Însă aș alege și un S21 Ultra fără să stau prea mult pe gânduri. Însă da, trebuie să vând telefoanele vechi și să aștept să intre banii. Abia apoi mă decid ce fac, dar am să vă țin la curent.

Sunt două diferențe esențiale, din punctul meu de vedere, între Android și iOS. Odată Samsung și rivalii săi caută să ofere cel mai bun raport calitate/preț, fără prea mare focus pe ușurința utilizării, grafică bună, meniuri simple. Apple caută să ofere cea mai bună experiență. Nu totdeauna reușește, dar caută. Apoi, Android este mai maleabil, mai modificabil, mai ușor de personalizat. La iOS ai un set de opțiuni și o grafică pentru toată lumea. Desigur, sunt și acolo divese opțiuni, teme și asemenea lucruri. Dar la Android poți face inclusiv modificări avansate cu Developer Options și alte metode. Aplicații prin descărcarea unui APK și multe ale avantaje (care da, vin la pachet și cu riscuri).

Deja am fost impresionat de design-ul iPhone și de materiale. Însă nu îmi place notch-ul și Apple nu e pregătit să renunțe la el. Acum este ceva mai mic, dar nu cu mult. Am citit că nici la anul nu renunță, poate peste doi ani. Mare păcat. Doi, m-am obișnuit cu senzorul de amprentă. iPhone a avut o perioadă, dar Apple a renunțat la el. Doar Face ID. Merge și așa, dar e greu. Trei, nu au mai pus încărcătoare, iar cablul inclus este de la USB Type-C la Lightning. Adică nu merge la un încărcător normal. Doar la cele care au mufă USB Type-C. Noroc că l-am putut încărca la laptop.

Iar dacă mi-aș schimba telefonul acum, aș alege 512GB sau 1 TB. Mi se pare interesant să fi pregătit pentru viitor. Primul lucru mi-aș copia fotografii din arhiva personală la care să mă uit când am chef. Doi, ebooks și clipuri video pe care vreau să le citesc sau să le urmăresc când stau la coadă sau sunt pe drum. Apoi desigur, aș umple o grămadă de spațiu cu poze și filmările mele. Fără griji că rămâi fără.

Citisem despre performanțele Apple A15 Bionic. Eram convins că va bate orice terminal cu Android, datorită experienței din anii anteriori. Cum vedeți mai jos, rezultatele sunt bune. Dar surprinde mai ales prin automia foarte bună. S-au concentrat pe gestionarea mai bună a resurselor.

În rest îmi place design-ul, au materiale mai rezistente, este protejat la apă. Marginile plate îl fac să stea bine pe grip-uri sau gimball-uri pentru filmare sau fotografiere avansată. Ceea ce este o veste bună. Per-total am fost încântat de el.

Teste benchmark

Mă așteptam să iasă bine în teste, dar cam are cel mai mare scor de anul acesta. Singurele telefoane care pot concura cu el sunt cele de gaming, dar folosind la maxim ventilatoarele. Ori iPhone 13 Pro Max nu mi-a lăsat nici impresia că s-ar încinge. Nici nu are ventilatoare zgomotoase. S-a descurcat foarte bine. Desigur, pe iPhone nu poți face optimizări grafice și în teste nu prea trece de 60 fps. Se spune că unele jocuri vor adăuga 120 fps-uri prin actualizări. Urmează să vedem. Stocarea iPhone este NVMe, de unde și o viteză de acces mai mare. Plus că sistemul de operare este diferit. Nu consumă tot RAM-ul, nu ocupă stocarea cu multe cache-uri. Și așa mai departe.

Nu am avut un test de baterie, dar am observat că scade peste noapte doar 2-3% comparat cu 10-15% pe Android. La playerul de Youtube, după șase ore a scăzut cu doar 12%. După 12 ore a coborât la 70%. Probabil după 24 de ore va ajunge spre 20%. Este foarte bine pentru un telefon atât de puternic. Puteți vedea filmele favorite în avion, tren, autobuz și nu trebuie să vă faceți griji cu bateria. Ține foarte bine.

Camere foto

La fel ca Sony sau Samsung în anumite cazuri, Apple a ales doar senzori de 12 megapixeli. Parcă ar fi un fel de cifră magică pentru telefon. În condițiile în care există senzori mai performanți. Știu teoria, nu contează megapixelii, doar mărimea senzorului, optica procesarea. Uneori e adevărat, dar în multe situații sunt telefoane mai slabe tehnic care se descurcă mai bine pe foto. Senzorii de 48, 64 sau 108 megapixeli se descurcă foate bine. Anul ăsta senzorii de 50 de megapixeli sunt considerați cei mai buni. Pixeli mari, iar la optică te poți juca. De-asta vă spun, cei atenți la detalii nu vor alege un astfel de telefon.

Imaginile ies foarte bine. Probabil au cea mai bună procesare din industrie. Iar procesorul de imagine chiar contează, am văzut diferențe mari între camere similare cu procesoare diferite. Totuși, pe lumină slabă nu sunt rezultate spectaculoase. Imaginile ies destul de bine, destul de corect. Dar fără mari diferențe față de Samsung sau Sony. Poate cu trepied sau cu gimball și setări manuale să iasă mai bine.

Vedeți mai jos câteva imagini realizate. Însă sunt micșorate și comprimate, să le pot urca aici.

Protecție pentru iPhone 13 Pro Max

Este un smartphone foarte rezistent, însă tot e bine să îl feriți de zgârieturi și semne fine. Poate o husă transparentă, dar mai degrabă aș vedea o husă de piele la un astfel de telefon. Orice ați alege, găsiți huse și carcase pe site-ul Mobile Direct. Sunt destul de ieftine și ajung repede. Eu aș pune pe el și folie, ca să fie intact atunci când va veni vremea să îl vând pentru a trece la o nouă versiune. Dar mi se pare și genul de produs care nu va trebui schimbat 3-4 ani de-acum înainte. Pentru că este foarte puternic și bine dotat, iar avansurile tehnologice deocamdată nu au salturi majore. O să fie procesoare mai rapide, camere mai performante, dar nu cu mult peste.

Concluzii

Aș trece la iPhone 13 Pro Max, dar mi-e greu să mă decit. Ori ăsta, ori Galaxy S21 Ultra. Ori vreun telefon pliabil. Mă mai gândesc deocamdată. M-a impresionat performanța, dar mai ales autonomia mare. Camerele sunt bune, design-ul plăcut, iar ecranul este și el foarte bun. Doar prețul rămâne marea problemă, peste toate celelate mici lipsuri se poate trece ușor.

iPhone este cel mai folosit telefon pentru Instagram, pentru Tik Tok și alte creații. Oamenii din industrie îl folosesc și sunt mulțumiți de el. Dar desigur, există destule alternative, iar pe Android telefoanele sunt mai ieftine. Deci e greu de recomandat.

Galerie foto