Am testat Asus ROG Phone 9 Pro Edition, varianta care are 24GB de RAM și 1TB de stocare. Sunt trei versiuni în seria ROG Phone 9, seamănă ca design și specificații, vă explic eu toate detaliile mai jos. Telefonul de gaming s-a îmbunătățit de la an la an și are acum o baterie mai mare decât anul trecut. Performanța este fără egal și obține scoruri foarte mari în toate testele. Dar și gestionarea consumului este mai bună și poți să folosești telefonul mult timp în mod inteligent.
Sumarul articolului:
Pro și contra Asus ROG Phone 9 Pro
Avantaje:
- dotări hardware și performanțe maxime;
- autonomie destul de bună;
- camere foto bune;
- design bun;
Dezavantaje:
- rămâne un telefon masiv și destul de greu;
- nu este un mare avans pe partea foto;
- telefonul nu este tocmai ieftin;
Detalii tehnice Asus ROG Phone 9 Pro Edition
Ecran: 6.78 inch LTPO AMOLED, 2400×1080 pixeli, HDR10, 1600 – 2500 nits, 185Hz, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Elite (3 nm)
GPU: Adreno 830
Memorie: 24 GB RAM
Stocare: 1 TB
Camere foto: 50 + 32 + 13 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 163.8 x 76.8 x 8.9 mm
Greutate: 227 g
Baterie: 5800 mAh, 65W, 15W wireless
OS: Android 15 + 2 versiuni Android
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, USB-C 3.2, DisplayPort 1.4. UFS 4.0
Preț: 5.499,99 lei – 7.499,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Lansarea live a fost pe canalul ROG de YouTube și alte detalii găsiți pe site-ul oficial.
Sunt câteva diferențe între modele, vă explic mai jos. Ele arată similar și sunt dotate destul de similar. Dar ROG Phone 9 are variantă de 12GB RAM / 256 stocare. Are o cameră de macro de 5 megapixeli în loc de cea telefoto de 32 de megapixeli. Are și o variantă cu 16GB RAM și 512 GB de stocare, ceva mai scumpă.
Versiunea Pro are variantă de 16 GB RAM și 512 GB de stocare. Are camerele de 50, 32 și 13 megapixeli. Iar versiunea de top, Pro Edition, are 24GB de RAM și 1 TB de stocare internă.
Ecranul este același la toate versiunile, procesorul este Snapdragon 8 Elite, au butoanele tactile Air Triggers, bateria de 5.800 mAh și tehnologii de ultimă generație. Mai diferă ecranul matrix de pe spate, cel ieftin are o matrice mai mică, 85 de puncte luminoase. Pro are 648 de puncte, față de 341 de puncte anul anterior.
M-am tot gândit să trec pe un telefon cu 128GB de stocare și după ce mi-am copiat aplicațiile mai aveam liberi 30GB. Am zis că așa ceva nu se poate, un clip 4K de 10 minute are cam 5GB. Mai fac și poze sau pun vreun joc video și este terminat tot spațiul. Recomand minim 12 GB RAM și 256GB. Acuma versiunea de bază este trasă înapoi de camera de 5 megapixeli. Deci prima ar fi varianta Pro de bază, cu 16GB RAM și 512GB. Asta ar fi recomandarea mea, dar probabil costă vreo 6000 de lei. Evident, varianta de top merită toți banii și este o investiție pe termen lung. Dar este mai ales pentru gamerii profesioniști care chiar beneficiază de toate tehnologiile.
Urmăresc seria ROG Phone de la lansare. Anul acesta, compania a lansat ROG Phone 8, de asemenea foarte bun. Dar acum, cu noul procesor și optimizările făcute este mai performant. Perioada de precomandă este între 19 Noiembrie până pe 19 decembrie. Livrarea va începe din 19 decembrie. Telefonul va aduce două noi variante de Android anii următori și în total 5 ani de actualizări de securitate.
În primul rând, ecranul este foarte bun, luminos, cu culori puternice. Pentru prima dată există un AMOLED LPTO cu rată de refresh de 185Hz. Este mai rapid și fluid pentru jocuri video de tip shooter sau racing, sporturi, aproape orice. Procesorul este susținut de un nou sistem de răcire optimizat față de generația anterioară. AI contribuie și ea la jocuri. Atât pentru fluidizare, cât și pentru funcții unice, precum auto-detectarea unor obiecte care trebuie colectate sau AI Grabber care permite să identifici elemente din joc și să le cauți pe net.
În al doilea rând, procesorul puternic este susținut de asemenea de X Mode, modul de gaming dezvoltat de Asus. Așa obține cele mai mari scoruri și performanțe. Are în cutie un ventilator special care răcește mai tare telefonul. Iar performanțele sunt și mai mari. Dar cu X Mode bateria se duce în 9 ore și 20 de minute. Probabil mai repede dacă jocul este foarte intensiv din punct de vedere grafic. Însă are și o gestiune bună a energiei. Renunțând la modul X Mode sau cel echilibrat, există Ultra Durable. Acesta taie din puterea de procesare sau din luminozitate, refresh și alte elemente. Dar telefonul supraviețuiește peste 27 de ore cu ecran aprins.
În al treilea rând, autonomia contează. Am mai primit comentariul: „dar ce, cumperi mașină curse ca să mergi cu ea cu frâna pusă?”. Știu, așa este, dai bani și vrei performanță. Dar oricui i se întâmplă să călătorească. Să treacă printr-o pană de curent sau să uite încărcătorul. Iar atunci vei vedea diferența dintre un telefon care gestionează bateria bine și cele care o termină oricum. Iar aici Asus stă foarte bine. E păcat că nu depășesc limitarea cu încărcarea de 65W, este timpul să meargă mai departe, rivalii sunt la 120W.
Este adevărat, la acest nivel de preț sunt multe flagship-uri disponibile. Samsung a avut multe campanii de reducere pentru S24 Ultra. Sunt câteva alte flagship-uri 2024 care sunt disponibile la acest preț. Cred că alegerea este grea, chiar și mie mi-ar fi. Dar dacă aș fi pasionat de jocuri, nu aș sta pe gânduri și l-aș lua pe cel mai performant. Iar acesta este deocamdată Asus ROG Phone 9 Pro.
Teste benchmark
Nu am avut eu pre mult timp cu telefonul. Însă am rulat majoritatea testelor pe care le fac de obicei. În Antutu bate tot. A ajuns cu X Mode chiar la 3,1 milioane de puncte. Un adevărat record. La Geekbench trece de 3.100 single-core și 9.900 multi-core. Probabil merge mai sus, dar nu am avut timp să trag de el. Pe partea de stocare este ultra-rapid, a bătut și S24 Ultra. Iar la autonomie v-am zis, rezultatul inițial este decent, cel final este excelent. Pe scurt, este recomandabil.
Nu o mai lungesc, vedeți mai jos rezultatele.
Camere foto
Senzorul principal este Sony Lytia 700, un model de 50 de megapixeli foarte bun. Se descurcă în orice situație, pe lumină bună sau nu. Are și două camere suplimentare, cea telefoto cu 3x care are senzor de 32 de megapixeli și o cameră ultrawide de 13 megapixeli. Ar putea alege și ei senzori mai buni, dar nu s-au concentrat prea tare pe fotografie. Pozele ies bine, clare, fără probleme de culori sau focus. Chiar și ultrawide este ok. Dar senzorii mici pun probleme pe lumină mai slabă. Aș zice că este un telefon cu care te descurci și la poze. Poate excela și la portrete, dar și la poze din natură sau călătorie. Dar fără să fie foarte bun pe imaginile zoom. Senzorul de 32 de megapixeli este genul utilizat la selfie, nici prea bun, dar nici foarte slab.
Vedeți mai jos câteva imagini realizate cu toți cei trei senzori. Pe față are tot unul de 32 de megapixeli pentru poze selfie. Normal, aș zice.
Concluzii
În concluzie, Asus ROG Phone 9 Pro este un telefon flagship dezvoltat special pentru pasionații de jocuri video. Toate tehnologiile sunt optimizate pentru gaming cât mai rapid, performanță, frame rate stabil, răcire și așa mai departe. Este foarte bine făcut, premium, cu aspect bun. Are ecran de calitate, cu 185Hz rată de refresh, procesor de top, RAM și stocare de viteză. Bateria este mare și poate fi gestionată inteligent. Se descurcă și pe partea de fotografie, fără să fie vreun mare flagship foto. Da, este destul de scump la lansare, dar cred că va compensa prin performanțele oferite. Modelul de bază la 5.499,99 lei, are camerele foto mai slabe. Este pentru cei care nu sunt interesați deloc de zona foto. Are senzorul pricipal, dar în plus doar o cameră macro de 5 megapixeli. Cred că merge pentru entuziaștii care vor să joace profesionist pe Android. Aș recomanda însă modelele Pro.