Am testat Asus ROG Strix Scar III (model G531GW), un laptop dedicat de gaming, cu performanțe maxime, ecran cu 240Hz, baterie cu autonomie mare și cam tot ce-ai putea dori de la un astfel de dispozitiv. De-a lungul timpului am văzut multe astfel de dispozitive pentru pasionații de jocuri, dar niciunul atât de performant.
Dă nota ta: [ratemypost]
Sumarul articolului:
Specificații Asus ROG Strix Scar III G531GW
Display: 15.6 inch Full HD (1920×1080), 240Hz, 3ms, 100% acoperire sRGB
Procesor: Intel Core i7-9750H @ 3.96 GHz
GPU: Intel UHD Graphics 630 & Nvidia Geforce RTX 2070 4GB
RAM: 16 GB DDR4 2666MHz
Stocare: Intel 512 GB SSD M.2 NVMe PCIE 3.0 + Seagate 1TB SSHD
Audio: 2 x 4W speakers
Baterie: 66 WHr Li-po + încărcător 230W
Conectivitate: Bluetooth 5.0, WiFi ac, 1 x USB 3.1 Type-C, 3 x USB 3.0, 1 x RJ45 LAN
OS: Windows 10 Home
Dimensiuni: 360 x 275 x 24.9 mm
Greutate: 2.57 kg
Pro și contra
Avantaje:
- putere de procesare similară desktop-urilor;
- ecran cu rată de refresh 240Hz;
- procesare grafică avansată;
- autonomie bună date fiind dotările;
- stocare rapidă și suficientă;
- răcire specială pentru performanțe maxime;
- Keystone pentru protecția datelor personale;
- iluminare RGB interesantă;
Dezavantaje:
- prețul rămâne ridicat pentru mulți utilizatori;
- nu am găsit altceva;
Experiența cu ROG Strix Scar III
Este unul dintre noile modele Asus pe care le-am văzut la lansările oficiale ale companiei și am aflat acolo că acest model are design realizat în colaborare cu BMW Designworks Group. În cazul Scar au schimbat un pic design-ul față de generația anterioară, deși linia generală continuă seria. Modelul testat abordează o nouă linie, mai serioasă, iar dispunerea este cauzată de noile soluții pentru o răcire mai eficientă. Putem spune că este un design mai elaborat, care place, iar iluminarea RGB scoate toate detaliile în evidență. Altfel, construcția este solidă și formatul clasic ajută la transportul acestui laptop într-un rucsac.
Banda de iluminare a fost excelent plasată dedesubt pentru a masca cumva formatul destul de gros al laptopului cauzat de componentele hardware puternice. Arată excelent, soluția găsită de specialiștii Asus este foarte bună. Asus Aura Sync a fost dezvoltată de compania taiwaneză pentru accesoriile de gaming și s-a extins treptat de la componente hardware precum plăcile de bază sau carcase de gaming la accesorii precum căști, mouși, tastaturi, iar de-acum vine și pe laptopuri de gaming. Cu Aura chiar se pot sincroniza dispozitivele să aibă culorile echipei și să redea culori similare pe toate accesoriile conectate.
Design-ul exterior este premium, culoarea este un gri metalic, cu logo-ul ROG și alte elemente de design interesante. Totuși, nu are alura de avion de vânătoare precum laptopurile ROG din seria G. Se văd elementele speciale de răcire, grilă pe spate, grilă pe laterale, probabil și dedesupt. Sunt două coolerele de 12V care disipă căldura, plus heatsink și o soluție de disipare termică dedicată. Oricum, în testele de gaming rulate nu s-a încins aproape de loc, temperatura fiind în jur de 44-45 de grade.
Balamalele par să fie noi, din descrierea oficială sunt inspirate de cele de la mașini, așa că probabil au luat informații de la inginerii BMW. Oricum, par foarte solide și sunt testate pentru multe deschideri fără bătăi de cap. Tastatura este completă și evident că butoanele sunt iluminate și ele, zona de palm-rest arată foarte bine și chiar este rece, iar touchpad-ul este mare și bine făcut, poate fi setat ca un set de tastate NumLock dacă aveți vreodată nevoie de așa ceva.
Carcasa a fost construită ca pentru gameri, poate fi demontat ușor, există spațiu pentru a desface/ demonta piesele, se pot face diverse upgrade-uri. Sunt șuruburi standard și componentele se pot scoate fără unelte speciale.
Cel mai rapid ecran & hardware
Asus Strix Scar III este gândit pentru jucătorii profesioniști care călătoresc des și vor mereu să rămână conectați la joc. De-asta are ecran cu rata de refresh 240Hz și timp de răspuns 3ms, este pregătit pentru sute de fps-uri și acțiune fluidă cu detalii maxime în jocuri video. Sigur, placa video dedicată Nvidia RTX 2070 ajută la performanțe maxime, procesorul Intel Core i7 9750H se duce la 4.1 GHz, are memorie RAM rapidă și SSD Intel de mare viteză.
Modelul testat a venit cu Intel Core i7 9750H, din generația a noua, cu Hyper-Threading capabil să ruleze pe 16 procese în paralel, este eficient și pentru gaming, dar și pentru grafică, multimeida, orice activități gen multitasking. Acest model poate fi comandat și cu procesor Core i9 din generația a noua.
Ecranul ultra-rapid este susținut de placa grafică Nvidia RTX 2070, care poate fi dusă la 1.540 MHz datorită aplicației ROG Boost. Are 16 GB de RAM DDR4 la 2.666 MHz. Sistemul de operare este pe un SSD M.2 NVMe de 512GB, iar aplicațiile le puteți pune pe HDD-ul de 1TB.
Aș menționa aici și RangeBoost, o tehnologie specială pentru WiFi, care crește puterea antenelor interne pentru a oferi o acoperire mai bună, puteți sta la o distanță cu 30% mai mare de router, iar totul va merge bine. Antena wireless are tehnologia 802.11ac pentru viteze de pînă la 1.7Gbps, iar mufa de Gigabit Ethernet scade latențele pentru cele mai intense jocuri video.
Scorurile obținute în testele de gaming arată că este în top 15% dintre sistemele testate cu această aplicație. Modelele de top sunt desktop-uri de mii de euro, modele construite special pentru gaming. Iar în top alături de ele se află un laptop, portabil și ușor. Oricum, este o soluție excelentă și pentru muncă, nu doar pentru jocuri.
Despre Keystone
Asus Keystone oferă confidențialitate și protecția datelor personale. Practic, e o formă avansată de autentificare și dacă scoateți cheia din laptop dispar – sunt ascunse – toate datele. Sunt de fapt critpate și stocate în foldere care devin invizibile fără cheie. Astfel setările personale pentru laptop, tastatură, setările pentru jocuri, fișierele personale, toate sunt protejate. Există și un suport special pentru cheie ca să nu o pierdeți, să știți mereu unde e.
Când cheia este introdusă în laptop, apar toate la loc instant. Este extrem de utilă atunci când sunt mai mulți utilizatori pe laptop, în familie de exemplu, atunci când aveți de lucrat la fișiere sensibile care trebuie securizate, atunci când lăsați copiii să se joace pe laptop, dar nu să aibă acces la fișiere de la muncă.
Este la fel de util atunci când jucați pe laptop împreună cu prietenii, dar nu vreți să joace pe contul vostru sau cu setările personale. Totuși, există un risc, respectiv dacă pierdeți cheia fizică, datele nu mai pot fi recuperate nici de câtre specialiștii cei mai avansați. Este ca atunci când criptează hackerii datele. Imposibil de ghicit cheia, trebuie să luați totul de la zero.
Software dedicat pentru jocuri
Pentru că este un laptop dedicat gamerilor profesioniști, Strix Scar III are o suită de aplicații dedicate optimizării jocurilor video. Armoury Crate, Game First V, Sonic Studio III, Sonic Radar III plus realizarea de profile în funcție de scenariile jucate.
ROG Armoury Crate oferă informații detaliate privind starea sistemului, frecvențele CPU și GPU, câte de intens folosit este sistemul, temperatură, voltaj. Are o serie de profile de gaming care controlează memoria, stocarea, viteza coolerelor și așa mai departe. Se pot schimba din tasta Windows, din Touchpad sau ROG key. Modul default este unul balanced care să permită și putere, dar și autonomie, sunt convins că gamerii vor trece rapid la turbo. Se conectează wireless la smartphone pentru a avea statusul fără să țineți aplicația deschisă.
Game First V este a cincea generație de software pentru optimizarea rețelei, are mod smart și mod manual pentru a fi folosite în diverse scenarii, fie că vorbim de jocuri, streaming, downloading sau alte activități. Evident, pentru jocuri prioritizează pachetele din joc și oferă cel mai bun ping posibil. Folosește și WiFi și conexiunea LAN pentru a oferi cele mai bune experiențe online.
Sonic Studio III aduce îmbunătățiri audio, pentru streaming și înregistrarea audio. Se pot ajusta nivelul de bass, vocea, balansul, pune focus pe microfon și reduce zgomotele, anulează ecourile. Sonic Radar III îmbunătățește experiența pentru cei cu probleme de auz, le oferă sugestii vizuale privind locația adversarilor. Oricum te poate ajuta dacă nu ai căști cu sunet spațial să poți identifica ușor direcțiile.
Sistemul de profile permite să treceți rapid între scenarii prestabilite – Turbo, Silențios sau Echilibrat, dar și scenarii personale.
Concluzii
Asus ROG Strix Scar III este unul dintre cele mai performante laptopuri de gaming la ora actuală. Concurează chiar cu sistemele desktop, scorurile din 3DMark și PCMark sunt foarte ridicate. Este adevărat, nu este un laptop ieftin, dar performanțele sale sunt excelente. Pentru gamerii care călătoresc, pentru profesioniștii care caută putere de procesare și fiabilitate, acest laptop este excelent. Iar Asus Keystone asigură faptul că toate proiectele și toate setările personale rămân personale, nu sunt copiate sau aflate de altcineva.